Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 32 (2012) БОЛЕДУВАЙ САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ!

БОЛЕДУВАЙ САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ!

Е-поща Печат PDF

Това ще е логото на българското здравеопазване (дали не трябва да се пише в кавички вече?!?) от догодина. Звучи наистина като перифраза на култовия филм с Брус Уилис... Но историята е друга - НЗОК готви нова методика за заплащане в лечебните заведения от 2013 г. Според нея болниците ще имат предварително зададени лимити - и на парите, и на броя пациенти, които могат да лекуват по отделните клинични пътеки. Т.е. всяка болница ще има зададено ограничение колко инфаркта и бронхопневмонии може да лекува, колко стомашни, гинекологични, урологични операции и т.н. може да направи. Предварително 30 % от парите ще бъдат заделени за спешен прием, и 70 % - за планов.

Какво означава това на практика? Ами просто планови икономии в осъществяването на геноцида. И ако не свършат парите! Чакай, разбира се, ако си жив.

Да не говорим за спешните случаи. Понякога зимата е по-мека, по-малко хора си чупят ръце и крака заради непочистените от леда български улици. А ако е сурова? Ами ако летните жеги са като на Екватора?.. Ами ако в района на болницата, не дай Боже, стане голяма катастрофа или промишлена авария – тази болница ще се вмести ли в лимита?

Изглежда, девизът на политиката на Дянков и НЗОК се свежда до принципа “Боледувай само в краен случай!” И умирай винаги, когато ти се удаде възможност за това... Е, нима това не е геноцид?!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата