Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 41 Единственото решение за Косово е разделение

Единственото решение за Косово е разделение

Е-поща Печат PDF

Разделението на Косово на албанска и на сръбска част е единственото реално решение на косовския въпрос. Това, както предаде ИТАР-ТАСС, заяви по време на икономическия форум “Сърбия-ЕС” сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич.

Според Дачич трябва да бъде организирана международна конференция, за да се направи разграничението и да се установи мир между сърбите и албанците.

„Тези, които не разбират това, ще бъдат отговорни за предстоящите сблъсъци. Сърбия не иска нови войни на Балканите и настоява за продължение на диалога с Прищина. За разрешаване на косовския проблем е нужен компромис”, посочи сръбският вътрешен министър.Заради тази своя идея сръбският вицепремиер Ивица Дачич влезе в остър словесен двубой с държавния секретар в австрийското външно министерство Волфганг Валднер. На форума Дачич и Валднер представиха противоположни мнения по въпроса дали е възможна евентуална подялба на Косово, или автономия в рамките на “косовската държава”, чиято независимост Сърбия не признава.
Сръбският вицепремиер поиска от Австрия да уважи реалностите в Северно Косово и репликира висшия австрийски дипломат с думите, че съществува сръбско и албанско Косово. Подялбата на Косово според Валднер обаче не е решение, а чрез плана на бившия международен посредник Марти Ахтисаари може да се търси вариант за Северно Косово. Според държавния секретар в МВнР на Австрия: “Регионалната и европейска интеграция няма да бъдат успешни, ако „косовският въпрос продължи да бъде отворен. Независимостта на Косово е реалност. Подялбата не е решение.”
На позицията на австрийския държавен секретар, сръбският вицепремиер Ивица Дачич реагира доста остро, като го запита: „А някога казахте ли дали подялбата на Сърбия е вариант? Бих желал да ви припомня, че първо Сърбия беше разделена и едва тогава стигнахте до позицията, че няма да има по-нататъшни подялби”.
Скандалът, избухнал на международната конференция в сръбската столица, показа за сетен път колко раздалечени са позициите на Сърбия и Европейския съюз въпреки сръбския стремеж за членство в общността.
Това стана ясно и от заявлението тези дни на ръководителят на мисията на ЕС в Белград Венсан Дежер, че: „Европейската комисия все още не е приела окончателно мнение за Сърбия. Тази седмица предстоят важни срещи, касаещи Косово и най-новите събития. Въз основа на това, което ще се случи, ЕК на 12 октомври ще реши какво ще препоръча в доклада си за Сърбия”. Според Дежер, ЕК все още оценява последната информация, която е получила от сръбския вицепремиер Божидар Джелич при посещението му в Брюксел през миналата седмица.
Подобни заявления само намаляват подкрепата на сръбските граждани за членство на страната в ЕС. Според белградския вестник ”Блиц” през последните месеци броят на хората, подкрепящи членството в ЕС, се е стопил с цели 7%. „Отделните ходове на европейските представители и най-вече, които са свързани с Косово, влияеха на подкрепата на общественото мнение за членство в ЕС, която е най-ниска от демократичните промени през 2000 г. насам”, пише вестникът. Според последните проучвания 46 % от сръбските граждани подкрепят членството в ЕС, а 37 % са против.
И докато страстите в Белград се разгарят, а косовски сърби продължават да издигат барикади по границата на Северно Косово, косовският “премиер” Хашим Тачи заяви, че институциите в страната са на път да установят “върховенство на закона” в северната част, където мнозинството от жителите са етнически сърби, и да затворят историческата глава на сблъсък между Косово и Сърбия. По думите на Тачи косовският кабинет не е в сблъсък с гражданите от Северно Косово и няма да има ново статукво.
„Изключително е важно хората от Северно Косово да не живеят с мечтите на Белград за разделение. Всички знаем, че барикадите няма да преживеят много. Единственият начин е жителите на Северно Косово да се интегрират и да създадат положителна обстановка с косовското правителство и международната общност”, заяви още Тачи пред сръбски медии. По думите му, Северно Косово няма да получи специален статут, нито автономия, нито международна администрация. Той призова Белград да покаже нова политика спрямо Косово и да зачита “евроатлантическите ценности”.
Не такова обаче е мнението на американския анализатор Тед Карпентър по въпроса за евентуалната възможност Косово да бъде разделено. Въпреки че него много трудно може да го обвиниш, че не зачита “евроатлантическите ценности”. Според Карпентър, Косово може да бъде една функционална държава, ако бъде позволено на сръбското малцинство, живеещо северно от река Ибър, да остане със Сърбия. Това той е заявил пред сръбския в. ”Политика”. По думите му, има определена селективност, когато иде реч за разделението като политическо средство.
„Малко представители на европейския и американския политически елит имаха проблем с разделянето на Югославия в началото на 90-те. Още по-малко от тях имаха съмнения при насилственото отцепване на Косово от Сърбия”, припомня Карпентър.
Че единственото решение за Косово е разделение, е мнението и на бившия координатор на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа Ерхард Бусек. Според Бусек позицията на ЕС, че е минало времето за прекрояване на границите на Балканите, може да се промени и разделението да стане преобладаващо мнение.
Ясно е, че Белград се опитва да намери изходна стратегия за косовския проблем. Една от опциите е свикване на международна конференция, чиято тема вече зададе вътрешният министър Ивица Дачич. Конференцията би могла да действа по принципа на Дейтънската, когато беше разделена Босна и Херцеговина.
В същото време сръбските представители желаят политически разговори между Белград и Прищина, въпреки че не говорят публично кога биха могли да започнат и в какъв формат. Косовските представители, от своя страна, все още нямат обща позиция за евентуални политически разговори. Според главния косовски преговарящ Едита Тахири, Белград води “донкихотска политика” и неговите представители не са участвали искрено в техническите разговори, които се водят в Брюксел.
Дали прийомите на славния идалго, които ако се вярва на Тахири, е възприел Белград, ще му помогнат да развърже косовския възел, завързан през 1999 г., предстои да разберем. Дотогава Косово остава между подялбата и войната.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар