Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 41 Клаус vs. Барозу

Клаус vs. Барозу

Е-поща Печат PDF

По-голямата интеграция на страните-членки на ЕС не е изход от дълговата криза, а причина за днешните финансови проблеми на Съюза, заяви президентът на Чехия Вацлав Клаус на срещата на върха на “Вишеградската четворка” (V-4), проведена в Унгария. Във Вишеград чешкият лидер рязко критикува позицията на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу по повод ситуацията в еврозоната и възможностите за излизане от кризата.

“Принципно и абсолютно не съм съгласен с г-н Барозу. Смятам, че той трагично греши. Днешните проблеми в Европа възникнаха заради постоянното ускоряване на процеса за “повече и повече Европа”. Това е съвсем очевидно - каза Клаус, цитиран от Чешката информационна агенция ЧТК. По думите на президента на Чехия “г-н Барозу не идва с нови предложения, а само с едно - “повече и повече Европа”, и нека да отидем още по-далеч и по-дълбоко (в процеса на интеграция в ЕС)”.
“Това е фатално грешен подход” - смята Клаус.
В петък, на 7 октомври, на икономическата конференция в Будапеща на Вишеградската четворка, чешкият президент Клаус заяви, че въвеждането на единна европейска валута е насилие над икономиката.
“Нещастната победа на политиката над икономиката преди десет години бе създаването на европейската валута евро. Това бе пример за опит на насилие на политиката над икономиката, отказ от икономическите закони, а последиците от тази стъпка ние виждаме сега в днешна Европа” - каза още чешкият лидер.
Президентът на Чехия подчерта, че при въвеждане на еврото не са отчетени разликите в икономическата ситуация в страните-членки на еврозоната.
Проф. Вацлав Клаус е един от водещите световни специалисти в областта на финансите. След “нежната революция” в Чехословакия през 1989 г. Клаус бе министър на финансите на федерална Чехословакия, а после вицепремиер. Клаус е един от бащите на успешните икономически реформи в Чехословакия и Чехия в периода на трансформация.
Една от основните теми на дискусията на Срещата на V-4 в Будапеща бе икономическата ситуация в региона, както и дълговата криза в еврозоната.
Името на Вишеградската четворка (V-4) идва от град Вишеград, в Северна Унгария, където през 1335 г. се срещат кралете на Чехия, Унгария и Полша. Вишеградската група е образувана през 1991 г.
След разпада на Чехословакия през януари 1993 г. Вишеградската “тройка” стана “четворка”.
По данни от инф. агенции, 8 октомври 2011 г.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар