Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 42 Алибито на взривовете

Алибито на взривовете

Е-поща Печат PDF

На ненадминатия майстор на пропагандата д-р Йозеф Гьобелс принадлежи знаменитата фраза, че когато една лъжа се повтори 100 пъти, тя става истина. А още по-страшно става, когато в лъжата все пак има и елемент на правдоподобност.
Подобен зловещ сценарий за покушения срещу опозиционни медии се разиграва в последно време в България, като този срещу редакцията на в. “Галерия”, и се стигне до последната, вече персонална атака - взривения джип на шефа на “Канал 3” Сашо Диков.
Какво внушаваше правителството на ГЕРБ и сервилните медии за случая с “Галерия”? Всичко се представяше като “автоатентат”, за да се злепоставела властта пред Брюксел, а и да се вдигнат тиражите. Взривяването изглеждаше оперетно - в най-мъртвите часове откъм случайни минувачи и минимално количество експлозив. Всичко това придаваше определена доза достоверност на подобна пропагандна версия.

Така на пръв поглед обясняват и атентата, при който бе взривен джипът на Сашо Диков - само часове след пристигането на Барозу на двудневно посещение в страната и ден преди визитата на други трима еврокомисари. Този път обаче играта загрубя. Според първите оценки на експертите, става дума за 1 кг взрив, който избухва в оживено за столичните улици време - 22 часа. Ако е имало човек вътре, щял е да бъде убит, както и ако е имало случайни минувачи в радиус от 2-3 метра.
Най-добре коментира нещата самият Диков: ”Управляващите нямат интерес от това. Би трябвало да са доволни тези, които са противници на сегашната власт. Цели се и друг заек със същия куршум - моето сплашване, и на всеки, който говори неправилно. Не знам какво трябва да спра да говоря. Поне да ми бяха казали... Всякакви провокации очаквам. Дивотията, диващината и тъпата милиционерщина така е обсебила държавата, че няма да има спирка пред нищо”.
Сега опозицията няма начин да не обвини правителството, че върши атентати чрез подставени лица, за да сплаши все по-масово надигащия се протест. А управляващите, разбира се, ще отвърнат, че само опозицията, както при досегашните случаи, има интерес от подобни актове. И все пак атентатите са великолепно алиби за установяване на полицейска диктатура в България. И то в навечерието на важни избори! За кого ще бие камбаната все пак?!

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар