Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 44 ГЕРБЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

ГЕРБЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Е-поща Печат PDF

“Имало е и по-тежки времена,
но никога не е имало по-подли”.

Тези думи принадлежат на великия руски поет от 19 век Некрасов. Какво е било в Русия по това време, днес е трудно да преценим. Но това, което видяхме на последните избори у нас, напълно отговаря на думите на поета. За организационния хаос и безкрайно сложните листи, няма какво да се добави. Това определено е замислено предварително, за да се стигне в крайна сметка до страховития брой от общо 700 000 недействителни бюлетини. Сам по себе си факт, достатъчен, за да се постави под въпрос легитимността на изборите.

За пръв път обаче станахме свидетели на директен опит да се манипулира вота, като се лишат български граждани от правото на глас чрез т.нар. забранителни списъци, които управляващите вместо да прочистят от “мъртви души”, ги прочистиха от... живи хора. В тези списъци фигурираха онези граждани, които нямат право да гласуват за местна власт, защото настоящият им адрес е в чужбина. Само че в тях попаднаха и хора, чийто адрес е в България и отговарят на изискването за уседналост.
Естествено, МВР, главна дирекция ГРАО към МРРБ и Централната избирателна комисия (ЦИК) изкараха самите граждани виновни. Защото, цитираме дословно, “не са извършили изискваните от тях действия”, за да не попадат под ударите на ценза за уседналост. Цифрата е спорна - между 11 000 (според ЦИК) и 300 000 според опозиционните партии. Истината обикновено е някъде по средата. Но именно тези 150 000 души можеха да обърнат местния вот на много селища.
Това е само едната страна от въпроса. Другата е наглото вмешателство на представители на управляващите в работата на ЦИК. И най-вече в столичната Общинска избирателна комисия, където сред компютрите обикаляха депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов, като първият дори е засечен да внася и изнася чували с бюлетини.
За тълпите цигани, хвърлени в атака в последния момент, за да обърнат местния вот, просто е излишно да коментираме. Това е само началото. Ако Росен Плевнелиев стане президент - което все пак остава най-вероятно - гербаджиите ще спрат окончателно да си играят на демокрация. Или по-точно - това ще бъде една “обгербована” такава. Освен ако този път всички партии или просто гражданите, които наистина не искат нова диктатура, не се вдигнат на протест с искане за касиране на изборите. Защото как да си обясним например такива факти като случилото се в с. Ясеново, община Казанлък. Там чинно и законно бившият кмет е зарегистрирал 327 нови жители по адрес за уседналост в периода февруари – април т.г. Спазен е законният срок, но е гарантирано неговото преизбиране. Морал няма, но какъв ти морал може да чакаш от похода на мутрите към властта.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата