Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 44 Дянков мори БАН с глад

Дянков мори БАН с глад

Е-поща Печат PDF

Има два начина да ликвидираш някой или нещо. Или или като го умъртвиш - физически или юридически, или като го умориш от глад.
Така сега кабинетът и неговия финансов “гений” Дянков се разправя с БАН. След като - определено предизборно - правителството уж отстъпи пред учените от БАН и се отказа от най-налудничавите си идеи за нейното закриване, министър Дянков упорито продължава да работи именно в това направление.
В края на миналата и началото на тази година учените многократно излизаха да протестират срещу намалената субсидия и обидното отношение на властта към тях, но недоволството им беше потушено през пролетта след намесата на премиера Бойко Борисов. Тогава беше приет компромисен закон за академията, подкрепен от всички политически сили.

Очакваше се срещу направените промени, които се състоят в това, че академията вече има настоятелство и се отчита пред парламента, финансовият министър Симеон Дянков да отпусне още пари за някои приоритетни направления.
Това обаче така и не се случи, като изключим археологията, и то само защото се оказа неосъществената юношеска тръпка на финансовия ни мистър. А в новия проектобюджет субсидията за БАН допълнително е намалена от 59 млн. лева на 54 млн. лева. Което означава, че и сега мизерната средна заплата от 540 лв. догодина ще падне до 478 лв. За другите жизнено важни дейности, дори не бива да споменаваме!
Най-точно коментира нещата научният секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров: “Това е просто един бюджет на ликвидацията”. Ликвидация, която ще дойде по естествен път. Старите кадри ще се измъчат някак до пенсия, по-младите просто ще напуснат, а нови попълнения въобще няма да идват. За да опустеят напълно сградите на институтите, та да може да бъдат разпродадени за жълти стотинки на “правилните хора”. Което е и крайната цел на занятието по нашенски демократичен сценарий.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата