Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 47 Посещение на български деца в Москва

Посещение на български деца в Москва

Е-поща Печат PDF

• Награди за победителите в конкурса
„Аз помня! Аз се гордея!”

От 5 до 9 ноември т.г. деца от България, победители в руския детско–юношески конкурс „Аз помня! Аз се гордея!”, посветен на 70–годишнината от контранастъплението в битката под Москва, гостуваха на руската столица. Това стана възможно благодарение на всестранната помощ на фондация „Устойчиво развитие за България”, чийто председател е Станка Шопова. Това е организацията, която не само създаде условия и проведе националния етап на конкурса у нас, но осигури пътуването и пребиваването на победителите от България в Москва. Учениците Ангел Николчев от Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов”, град Враца; Георги Ангелов, от Нова Загора, ученик в Професионална гимназия по електроника и електротехника „Мария Склодовска Кюри”, Сливен; Дочо Георгиев, възпитаник на Обединен детски комплекс „Св. Иван Рилски”, Казанлък и  Екатерина Горанова от Природо-математическата гимназия „Яне Сандански”, в Гоце Делчев, придружавани от наградената учителка Валентина Димитрова от ПГЕЕ „Мария Склодовска Кюри”, в Сливен, и Таня Леонидова, редактор във в. „Учителско дело”, също и представител на Синдиката на българските учители, се докоснаха до богатата история на Русия и нейната столица.
Особено ярко преживяване бе участието на българската група в тържествения марш - на 7 ноември 2011 г. - в чест на историческия военен парад на Червения площад през 1941 г. Руските воини тогава заминали директно от площада на фронта, който по онова време бил само на няколко километра от столицата.
Тази година във възстановката на събитията от онова героично време участваха 7000 военни, облечени в униформи от 1941 г., както и оригинална военна техника от онзи период. През Червения площад преминаха шест хиляди души – военнослужещи, облечени в униформи на бойците от Червената армия, учещи в кадетските учебни заведения и деца от различни военно–патриотични организации и клубове. Българската делегация имаше и възможността, заедно с ветераните от Втората световна война, да чуе празничния концерт и поздравлението на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев в Държавния академичен „Болшой театр”.
Незабравим спомен за младите българи оставиха и посещенията на московския Кремъл, Оръжейната палата, Елмазения фонд, музея на отбраната на Москва, музейния комплекс „Коломенское”, Третяковската галерия, където видяха шедьоври и уникални произведения на руските художници.
Децата се докоснаха и до руското театрално и цирково изкуство. Те наблюдаваха спектакли на Големия московски цирк и на единствения в света цигански театър „Ромен”.
За активното участие в Руския детско-юношески конкурс „Аз помня! Аз се гордея!” Министерството на отбраната на Русия награди фондация „Устойчиво развитие за България” с грамота и 25 тома на „Библиотека на патриотичната литература”. А номинираните участници в конкурса - със специална диплома от президента на международната обществена организация „Сдружение на организаторите на детския отдих” И. К. Роднина.
Вече са известни условията за участие в друг Международен ученически конкурс - „Заедно в 21 век”q за учебната 2011–2012 г. Те са публикувани на страниците на в. „Учителско дело”, брой 33 от 31.10.2011 г., на сайта на СОК „Камчия” ЕАД и на Националния дворец на децата.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар