Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 47 Апостола ни завеща...

Апостола ни завеща...

Е-поща Печат PDF

Книгата на Димитър Александров Йончев, доктор по история, излезе наскоро от печат, публикувана от изд. „ДИРУМ”. (Авторът на книгата „Апостолът ни завеща…”  не бива да се бърка с проф. Димитър Трендафилов Йончев – български политик, виден функционер на БКП и БСП, един от създателите на Българската евролевица.)

“Апостола ни завеща” съдържа седем разработки, подчинени на темата заветът на Апостола на свободата към българите. Първата разглежда политическите тенденции на балканските държави през 19 в. и тяхното развитие до края на века и началото на 20 в. В нея авторът проследява пътя на формиране на националните доктрини и стратегически цели на Балканите: Мегали идеята на гърците и „Начертанието” на сърбите, целящи обсебване на български етнически територии, по това време намиращи се в рамките на Османската империя. Проследява се полагането на основите и развитието на стратегическото сътрудничество, подхода за привличане на Румъния и Черна гора в политиката им против българите и България.
Авторът анализира политиката на Османската империя към българите през 19 в. Разглежда концепцията за османизма и на по-следващ етап - концепцията за мюсюлманска нация, от която най-потърпевши сме ние, българите. Разглежда се политиката на Високата порта, на по-късен етап и на Република Турция, за прилагане на концепцията за мюсюлманска нация. Авторът се спира и на съвременните измерения и проявления на тази политика. Отделено е подобаващо внимание на борбата на българите за национално освобождение и на гения на Васил Левски. Прозрял коварната политика на нашите съседи, той отправя своя завет към българите - Да опазим българското етническо и териториално единство. Акцентът е върху становището на Васил Левски против участието на българите във федерация или конфедерация със съседните държави.
Разгледани са политиката на великите сили, преплитането на интересите им на Балканите и отношението им към българите и България. Достойно място заема и политиката на двореца, на българските правителства и на политическите партии по отношение на българския национален идеал - опазване на българското етническото и териториално единство. Във втората част на тази разработка е направен анализ на проявлението на политическите тенденции на балканските страни през Балканските войни, как и защо България стига до първата национална катастрофа, като аргументирано се посочват виновниците за нея.
Езикът и тематиката са представени интересно и увлекателно и са необходимо четиво и помагало за българските патриоти и за широката публика от хора, които не са отвикнали да четат написаното на хартия...
Образуването на Балканския съюз и българо-сръбското сътрудничество, както и проекцията му в наше време, осмислянето на историческите факти, свързани с него, са особено актуални и днес. В третата част на книгата са разгледани Първата световна война и участието на България в нея в контекста на завета на Апостола. Основно внимание е отделено на причините, довели до възникване на Солунския фронт и воденето на бойните действия. Специално място е отделено на военния гений на генерал Владимир Вазов като командир на 9 плевенска дивизия в изграждане на отбраната и воденето на бойните действия. Разгледана е Дойранската епопея на плевенци, спасили България от погубване. Отбелязана е дейността на генерал Вазов и като кмет на София. Например всеки софиянец и гражданин на столицата, който посегне към кранчето за вода, трябва да знае, че водопроводите за питейна вода от Рила и Витоша са изградени именно по време на неговия мандат.
Книгата съдържа разработки и под форма на открити писма. Характерно за тях е, че макар да са обединени от посланието на Апостола, имат съвременна проекция, писани са не само за историци, философи, политолози, но най-вече за широката публика.
Разгледан е моделът на прехода и причините за класифицирането му от редица изследователи на най-новата българска история като „бандитски модел”. Проследен е процесът на трансформация на българското общество и опасностите за неговия разпад. Анализирани са причините, довели до разделението на българския етнос по религиозен признак, като авторът излага своите виждания за тяхното преодоляване и отстраняване. Посочени са и пътищата за възобновяване на духовното единство на българската нация, а териториалната цялост ще бъде постигната в обединена Европа чрез все по-всеобхватно интегриране. Авторът излага сравнително детайлно виждането си за политиката на великите сили, на днешни играчи на световната политическа сцена и мястото на България в тях, обосновавайки необходимостта от активна българска политика.
Последният материал по своя характер представлява отделна разработка. В него са обобщени редица проблеми, политически тенденции, не само балкански, но и европейски, и глобални, и е посочено мястото на България в тях. На базата на аналитичен подход са направени редица изводи и заключения. Един от най-важните е, че се налага много по-внимателен и отговорен нов прочит не само на най-близкото, но и на по-далечното ни минало. Авторът разкрива как е изфабрикуван македонизмът с лъжливата македонска нация и с измисления македонски език - най-зловредната и лъжлива историческа концепция, нанесла тежки и трудно зарастващи рани в снагата на българската нация.

Превратностите на злощастната българска съдба довеждат до това българският етнос днес да има две държави, че това се отразява както върху устойчивостта и силата на българската държава, така и върху българската нация. Преодоляването на тези превратности може да стане чрез задълбочен нов прочит на българската история.
В книгата е отделено значително място и на лъжливата историческа концепция за мюсюлманска нация. Разкриват се опасностите за мира и стабилността както на Балканите, така и за Европа от провеждането на подобна политика. Накрая авторът посочва пътища за излизане на българското общество от положението, в което е изпаднало, достигайки до извода за ролята на съвременните народни будители. От книгата читателите ще разберат кои са те и какво е тяхното призвание за оздравяване на българското общество. Според автора спасението на Родината е в ръцете на народните будители. Той излага аргументите си защо само те са в състояние да извадят българското общество и общественото съзнание от състоянието на кома, до което ги доведе недалновидната политика, заложена от „стратезите” на прехода и от последвалите ги български правителства.
Книгата е в обем 400 стр., с приложени три карти (едната от тях е същата, която ползва и Христо Ботев, когато се спира на сръбската политика на Балканите), с богат фактологически материал, исторически доказателства и обяснения на съвременните процеси и събития в българското общество, Балканския регион и Европа.
*** Книгата може да се намери в София, в книжарниците на НБУ; книжарница „Интерсенита” (в сградата на Съюза на българските художници на ул.”Шипка” 6 в София); книжарницата на НАТФИЗ, на ул. „Ст. Караджа” № 20; книжарница “Елрид”, на ул. “Ст. Караджа” № 7 а; „Българска книжица”, на ул. Аксаков №10, до „Кристал”); книжарницата в подлеза при Ректората в София, и в книжарниците на веригата “Пингвините” във Варна, Благоевград и Велико Търново. В книжарница „Rea books” (ул. „Граф Игнатиев” № 47, София); книжарница „Знание”, срещу входа на Ректората на СУ “Св. Климент Охридски”; на площад „Славейков”, маса № 43, електронна книжарница Store.bg ( Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. , Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. , тел. 0700 45566).

*** Редакцията на “Нова Зора” разполага с ограничено количество от тиража. Онези наши читатели, които проявяват интерес към изданието, могат да закупят книгата от клуба на ул. “Пиротска” 3, в София. Цената й е 20 лв. (плюс 2,50 лв. – за пощенски разходи, при заявка чрез пощенски запис на адрес София, 1000, ул. “Пиротска” 3, в. “Нова Зора”, за Минчо Мънчев Минчев).

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар