Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 3 (2014) ОЩЕ 600 МИЛИОНА В ХАЗНАТА, ГОСПОДА ДЕПУТАТИ. РЕШАВАЙТЕ БЪРЗО!

ОЩЕ 600 МИЛИОНА В ХАЗНАТА, ГОСПОДА ДЕПУТАТИ. РЕШАВАЙТЕ БЪРЗО!

Е-поща Печат PDF

„Между 400 и 600 млн. лева ще влязат в хазната при въвеждане на прогресивно подоходно облагане”, обяви депутатът от левицата проф. Румен Гечев. Разчетите са правени при налог 15-20 % върху месечен доход от 3000 лв. (1)

А колко ще влязат, ако се ликвидират ЕРД-та? Най-малко още 600 милиона. Годишно!

Нека уважаваният проф. Гечев и колегите му да подходят отговорно и бързо към решаване на задачата. Не е с повишена трудност, и вероятно няма да срещнат възражения от страна на партньорите и мнозинството народни представители.

Но ще бъдат горещо аплодирани от бизнеса и всички граждани. Февруари чука на вратата. Така че, господа депутати, решавайте бързо!

Преди да изложим правните основания защо точно 600 милиона и как точно ще влязат в хазната, нека споделя, че моите разбирания за управление на икономиката са близки до тези на Джон Кенет Гълбрайт (1908-2006), „най-известният икономист в света“, според списание „Икономист“. (2)

В едно от класическите си произведения „Икономиката и общественото й предназначение“ (Economics and the Public Purpose, 1973) проф. Гълбрайт ни подканва към размисъл: „Има ли смисъл икономика, която не служи на хората?“ Според него гигантските корпорации, които той нарича олигополи, налагат властта си над цялото общество, обслужват монополистките си интереси във вреда на обществото и на практика ликвидират пазара. В същото време умишлено се отрича пагубното „присъствие на властта и политическите интереси в икономиката”. Преди повече от четири десетилетия забележителният икономист провижда глобализацията и алармира, че тя застрашава устоите на демокрацията и самото съществуване на човешката цивилизация.

За да се възстанови балансът, съветва проф. Гълбрайт, правителствата трябва да бъдат активни в решаването на социалните проблеми. Но преди всичко – трябва да се възстанови пазарът чрез изграждането на “нов социализъм”. Този процес включва национализация на военната промишленост, обществените услуги, здравеопазването; социализация както на “прекомерно слабите“, така и на „прекомерно силните индустрии”; контрол върху заплатите, печалбите и цените така, че да се намали неравенството и да се ограничи властта на гигантските олигополи; цялостно планиране.

По такъв начин ще бъде ликвидиран корпоративният натиск в най-чувствителните и стратегическите сектори на икономиката и общественият интерес щe бъде върнат на законното му място над частния интерес.

Това е постижимо, смята проф. Гълбрайт, като се изгради нова ценностна система и се отхвърли изцяло корпоративната икономическа доктрина на миналото. Но той предупреждава: „Новият социализъм трябва да се постигне постепенно, чрез демократична политическа промяна“, защото коварната мощ на монополите може да бъде съкрушена единствено чрез последователни демократични политически решения, опирайки се на волята и подкрепата на гражданите, на цялото общество.

Определят проф. Гълбрайт като кейнсианец, институционалист, водещ критик на неолиберализма, неомарксист... Каквито и да са нюансите в оценките, няма спор, че като ръководител на службата по контрол върху цените на САЩ през годините на Втората световна война той се справи „зашеметяващо успешно“. Не позволи развихряне на инфлацията и корупционно надуване на цените, за което по-късно е обвинен в „комунистически тенденции“.

Опасенията на този колос на световната икономическа мисъл и практика днес са зловеща реалност. Срещу чудовищния грабеж на монополите обаче се надигат мощни вълни на пробуждащото се гражданско общество. Под техен натиск в страните-членки на ЕС, включително Германия, в ход са процедури държавата да си върне контрола над комуналните дейности, главно поради крещящите посегателства срещу правата на хората. В Унгария държавата вече установи контрол върху цените, защото, според вицепремиера Тибор Наврачич, грабежът се превърнал в социална опасност.

У нас корупционното надуване на цените е с нечувани за Евросъюза мащаби.

Масовите протести от февруари 2013 г. предизвикаха оставката на кабинета. Но монополистките интереси продължават да властват във вреда на обществото, налагат корупционни практики, саботират законите и нормите на ЕС и фактически са ликвидирали пазара.

Исканията на хората, следователно, са общественият интерес да бъде възстановен на законното му място над частния интерес. А това означава да се възстанови пазарът съгласно изискванията и нормите на Евросъюза, както съветва най-известният икономист в света. И не на последно място – настояват правителството да изпълни задължението си, произтичащо от императивните разпоредби на Конвенцията на ООН против корупцията и чл. 19, ал. 1 и 3 на споразумението GRECO, към което България е присъединена още през 1999 г., (3) именно: да бъде конфискувано имуществото на ЕРД-та, защото е придобито в резултат на криминални сделки; както и съдебно преследване на виновно замесените длъжностни лица. С внесения преди месец в НС проект (4) вече имаме и официално признание – от страна на депутатите-вносители – за „криминалното и тайно“ отдаване лицензите на ЕРД-та от кабинета Сакскобургготски и този на ГЕРБ. Тоест, още един аргумент в подкрепа на правното основание правителството да пристъпи към незабавна конфискация.

Опасенията, че от страна на Европейската комисия може да последва негативна реакция срещу акта на конфискация, едва ли са основателни ако прокуратурата, следствието, изпълнителната власт си свършат работата професионално, съгласно нормите на ЕС, ако добросъвестно подредят и анализират хилядите доказателства за престъпния начин, по който са били отдадени лицензите на ЧЕЗ и другите ЕРД-та, както и последващите им престъпни посегателства срещу българските граждани и бизнеса.

Съмнявам се Еврокомисията да се изправи открито срещу санкции, предвидени в споразумението GRECO спрямо престъпни организации. Независимо от обстоятелството, че ЕРД-та имат ресурс да омилостивяват дори еврокомисари...

Какъв е размерът на грабежа?

Ако съдим по публикации в медиите, българските граждани и бизнеса са изнудвани годишно с милиарди, които се изнасят от ЧЕЗ и другите комунални доставчици. В предаването “Под Лупа” на тв “Европа”, вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров съобщи: “Само от енергетиката се крадат по 2 милиона лева на ден”. (5) Според депутатът от „Атака“ Магдалена Ташева грабежът от енергетиката достига 3 млрд. лв. годишно.

Изследване на Международната организация Global Financial Integrity сочи още по-голяма сума. Според доклад от март 2013 г., за последните 10 години от България са изтекли 23,8 млрд. долара в офшорни сметки и територии, считани за данъчен рай. По-голямата част от тези пари идва от незаконното повишаване на цени и манипулиране на търговски сделки, (6) тоест натрупани са чрез корупция или укриване на доходи. В тази сума не се включват печалбите от наркотрафика, проституцията, трафика на хора и оръжие! Или незаконните пари, които се изнасят годишно от ЧЕЗ и другите комунални доставчици, възлизат на не по-малко от 2,4 млрд. долара. Сходни данни Global Financial Integrity сочи и в доклада си от декември 2013 г.: 25 млрд. долара са изчезнали от България към офшорни сметки за периода 2002-2011 г. (7) Ето това са мръсни пари, източени чрез престъпни схеми от джоба на гражданите и бизнеса. Тези мръсни пари се акумулират в тайни сметки за финансиране на мръсни сделки, политически игри, за джакузита, манекенки, близалки...

Според законите на пазарната икономика тези пари са отнети от пазара. На гражданите им е била отнета възможността да реализират покупката на стоки и услуги; на пазара е била отнета възможността да реинвестира тези милиарди, да създаде нови работни места, да генерира национален доход; а това именно е най-сигурният източник за постъпления на чисти пари в бюджета.

Когато се ликвидира грабежът чрез ЕРД-та, тези 2,5 или 3 милиарда ще останат в джобовете на потребителите – гражданите и бизнеса! И естествено, ще бъдат разходвани за покупката на стоки и услуги. Ето откъде в бюджета ще влязат 600 милиона. Само от 20-те процента ДДС!

Това не е всичко: три милиарда са сериозна инвестиция, неминуемо ще стимулира производството, създаването на нови работни места, пазара... И нови постъпления от ДДС, подоходен данък,такси и пр. Проф. Гечев е вещ икономист и веднага може да направи разчет колко са възможните допълнителни приходи.

Но и това не е всичко: нека не гадаем какъв ще бъде положителният социален отзвук от тази стъпка и как ще повлие той върху рейтинга на правителството.

Февруари чука на вратата. Така че, решавайте бързо, господа депутати!

Бележки:
1. http://bulgarski.pogled.info/news/51036/Mezhdu-400-i-600-mln-leva-shte-vlyazat-v-haznata-ot-danak-bogati
2. The Economist, 4 май 2008г.
3. http://conventions.coe.int/Treaty/EN/Treaties/PDF/Bulgarian/173-Bulgarian.pdf; също: Международни актове за противодействие на корупцията, С., Коалиция 2000/Информационен център на съвета на Европа, 1999, с.394.
4. Народно събрание, вх.№ 354-02-151/20.11.2013г.
5. Тв Европа, 13.11.2013 г., 20:52 ч
6. в. „19 минути”, 11.04.2013 г.
7. http://bulgarski.pogled.info/news/50624/Za-perioda-2002-2011-g-ot-Balgariya-sa-izcheznali-25-mlrd-dolara