Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 13 (2014) Евгений ЕКОВ: КОРПОРАТИВНОТО ПОЛИТИЧЕСКО КОТИЛО НЕ ЗНАЕ КАКВО Е НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС

Евгений ЕКОВ: КОРПОРАТИВНОТО ПОЛИТИЧЕСКО КОТИЛО НЕ ЗНАЕ КАКВО Е НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС

Е-поща Печат PDF

• Кризата в Украйна тепърва ще се задълбочава, дошло е време патриотите да се обединяват

- На митинг на „Атака” ви срещам, не сте ли във ВМРО, г-н Еков?

- Не съм, откакто тази партия се сдружи с тъй наречения нов политик и реши, че това е поредният „месия” на България, който не е нищо друго освен другата кукла на конци, каквото представлява президентът отсреща, само че на друга групировка и на други интереси.

- Вие сте уважаван коментатор, не искам да ви нарека политик, защото това е обидно, поради т. нар. преход...

- Ако трябва да употребим точната дума - разграбване на България, това наистина се превърна в срамна и обидна дума, но заслугата е основно и главно на самите политици.

За времето на няколко парламента и на няколко правителства те успяха да покажат на българския народ – не употребявам съзнателно думата електорат не само защото е чуждица, а защото има съвсем друго съдържание, че мислят за него единствено, когато трябва да получат вота му на съответните избори. И после бързат, все едно в коя власт са, да изгребат от кацата с мед максимално много, преди да бъдат сменени от следващите.

- Какви хора са се събрали за протест пред президентството, според вас, освен политическата сила партия „Атака”?

- Сега, когато е дошло време патриотите да се обединяват – истинските, а не ментетата около Бареков и около т. нар. НФСБ, - е ясно, че по основните ценности на българския патриотизъм ние сме длъжни да бъдем заедно.

Така е и по отношение на позицията на България спрямо Украйна. Свидетели сме вече седмица на истински гърч на „политическата класа” – тя не може да бъде политическа, и класа не може за бъде, защото става дума за едно корпоративно котило, преследващо и гонещо единствено собствените си интереси. Нормално е (в лицето на най-изявените от тях хора) да дойдат, за да изкажат онова, което мислят.

- Защо не могат членовете на котилото да вземат веднъж позиция по външнополитически въпрос, както е в конкретната ситуация, която не вреди на националния интерес?

- Те не знаят какво е това национален интерес. Не искат и да знаят, защото освен своя собствен егоистичен интерес те гонят корпоративните интереси на тези, които са финансирали поставянето им на съответния пост. Не употребявам думата избиране съзнателно, защото избори в класическия им вид в България отдавна няма. Това „Атака” го е потвърдила многократно, оттам и пълното разминаване между позициите, с всичките условности, които заемат, и българските национални интереси. А българският национален интерес днес изисква най малко три неща: признаване на легитимността на референдума в Крим и присъединяването му към Руската федерация по волята на близо 90 на сто от участниците в народното допитване. На второ място, недопускане на признаване на легитимността на превратаджийското правителство и ръководство на Радата в Киев, защото по този начин ще се легитимира и правото на други екстремисти и профашистки групи в различни части на Европа и на света. На трето място – разработване в спешен порядък на програма за защита на българското малцинство в Украйна. То беше тръшкано известно време, извинявам се за грубия израз, но по-точен не намирам, в това число и от премиера, и от президента, и от външния министър, и... забравено.

Виждайки кадрите на маскираните щурмоваци от Западна Украйна, не може да имаме илюзии каква ще бъде съдбата на източните и на южните части. Следователно България трябва да е готова да реши две задачи едновременно: да защити българското малцинство там, на място – и на бесарабските, и на запорожките, и на таврийските българи – кримските вече имат слава богу, сигурна защита, и да посрещне вълна от бежанци, но и да ги устрои тук, защото българските институции показаха пълна инфантилност по отношение на способността да разрешават кризисни ситуации от бежански характер. Пък изобщо нямат идея за т. нар. бежанци, които са нищо друго освен прикрити ислямисти, джихадисти и пр., напълнили страната ни през есента на м. г.

- Как ще отговорите на онези, които твърдят, че патриотичната позиция на „Атака” и на събраните днес хора е откровено русофилство? Докога ще се бъркат и подменят двете понятия, защо това продължава да се прави умишлено?

- Държа да заявя, че в русофилството няма нищо лошо. Ако не беше Русия през 1877-1878 г. да пролее кръвта на своите солдати и да ни възроди на политическата карта на Европа, ние с вас сега щяхме да си говорим на някакъв турски диалект. Такъв, какъвто говорят в т. нар. смесени райони. Второ, не идва реч за русофилство, а за отстояване на ясни, осъзнати и точно формулирани български национални и държавни интереси. И понеже тези, които се събират сега на т. нар. Консултативен съвет за национална сигурност, им е неудобно, да не кажа по-силна дума, да признаят, че това е така, подменят българската позиция с някакво, видите ли, продажно русофилство.

- Може ли да се смята откровено, г-н Еков, че официалните русофилски организации у нас не са нищо повече от икономически групировки, взаимодействащи с партньори в Руската федерация?

- Откровен бях досега, ще отговоря и на този въпрос. Виждаме, че когато дойде ред всеки ясно да заеме позиция спрямо кризата в Украйна, защото някои се опитват да я подменят с конфликт едва ли не между ЕС и РФ, повечето от добре преживяващите русофили замлъкнаха. С изключение на един, но и той говори три дни и се покри. Единствено патриотичните партии като „Атака” и като „Нова Зора” се оказаха тези, които макар и оплювани от всички останали, поддържат линията за подкрепа на позицията на Русия и на участниците в референдума в Крим за правото на самоопределение на полуострова и обединяването му с федерацията.

- Наемате ли се да направите прогноза не какво ще решат сега тук, а какво ще стане в близките дни и месеци – как ще се развият събитията и каква ще е позицията на България?

- За съжаление и по двата въпроса съм песимист и ще обясня защо. Не случайно днес, по съвпадение на обстоятелствата, започва посещението, или т. нар. европейска обиколка, на Обама. Американският президент идва да стяга редиците, да набива обръчи, както казва народът, за да накара гънещата се пред политическата и икономическа мощ на Русия и силно зависима от нея Европа да заеме твърдо страната на САЩ. Подобно действие от страна на европолитиците би означавало политическо и икономическо самоубийство. Уви, аз не виждам силата, която би застанала срещу първия човек в Белия дом. Не виждам и персоната. Имах надежди по отношение на Меркел, но тя се оказа също толкова податлива на американския натиск, както и останалите евролидери. Колкото до България, ние за 25 години успешно доказахме само едно нещо по отношение на външната политика, че сме неспособни нито да формулираме свои собствени интереси, нито да ги отстояваме. Колкото до Украйна прогнозата ми е, че там кризата тепърва ще се задълбочава. Никой не обучава и не въоръжава паравоенни формирования, за да ги държи в западната част на страната. Те правят това, за да ги хвърлят в източна и в южна посока, което неизбежно ще доведе до сблъсъци и ще принуди Русия към ответна реакция.

- На този плочник днес една малка група хора, които крещят „оставка” срещу всички, влизащи в президентството – кои са тези хора?

- Не е трудно да се разгадае вашата гатанка, това са хората на Бареков и концентрация от политическите хамелеони, които са около него.

- „Променящите статуквото”, според заявките им?

- Ако приведем една стара поговорка в политкоректния й вид, със стари политици, облекли нови дрешки, статуквото не може да се промени.