Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 48 Честито, Сергей!

Честито, Сергей!

Е-поща Печат PDF

Честито, Сергей!

Събитие за лява и патриотична България, което може да има добри последици за цялостния национален живот, е изборът на председателя на БСП Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Преди няколко дни Сергей оглави втората по изборни резултати и влияние в Европейския съюз партия, която изразява интересите и въжделенията на милиони хора от континента, както и техния стремеж да живеят в солидарен, социално защитен и мирен свят.
Лидерът на БСП и Коалиция за България тепърва ще има възможност да произнася тежката си дума по генерално значими проблеми на европейската политика, с което, убедени сме, ще помага и за едно по-справедливо отношение към България и въпросите за нейното развитие в ЕС.

Като ръководител на най-голямата българска лява партия, като интелектуално доказал се деец и на световното социалистическо движение, чрез избора му за председател на ПЕС Сергей Станишев става първият българин, издигнат до такъв отговорен пост с международно значение. Може би единствено изключение в българската история са функциите на Георги Димитров и Васил Коларов в Третия интернационал. Не може да не се подчертае, че председателят на БСП е първият източноевропейски политик, избран за ръководител на такъв висок форум. И както отбеляза ръководителят на германските социалисти Мартин Шулц, неговото избиране е признание не само за него, но и за обновяването на Българската социалистическа партия под негово ръководство.
Показателна е също увереността на досегашния председател на ПЕС Пол Нируп Расмусен, че оставя партията в добри ръце.
ПП „Нова Зора”, като съюзник и съратник на БСП, очаква от Сергей Станишев, дори в ограничения му засега мандат от една година, да способства за такава политика на ПЕС, която ще позволи партиите на социалната кауза да определят политиката във все повече държави в ЕС с разбирането, че да си социалист и патриот, означава да бъдеш в челото на всечовешкия прогрес.
Ние, в ПП “Нова Зора” с радост, надежда и задоволство приемаме избора на Сергей Станишев за председател на ПЕС като признание за постигнатото от него в личен и в обществен план и се надяваме, че динамизирането на ползотворните промени в БСП ще даде на България единствено необходимия съюз на социалната кауза и патриотизма, който е в състояние да изведе страната ни отново на пътя на просперитета.
Честито, Сергей! Пожелаваме ти ясен поглед и здрава ръка на руля на социалистическия европейски кораб.

С уважение
Минчо МИНЧЕВ, председател на ПП “Нова Зора”

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар