Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 24 (2014) ДА ЗАЩИТИМ МИНАЛОТО И ДА ОТСТОИМ БЪДЕЩЕТО

ДА ЗАЩИТИМ МИНАЛОТО И ДА ОТСТОИМ БЪДЕЩЕТО

Е-поща Печат PDF

• Наистина е просто, когато не е закъсняло

Четох текста на Юри Борисов - във в.”Дума”, и е на високо ниво при това. Всъщност е бележка - „Всичко е много просто” (6 юни 2014 г.). Безспорно вярно, но е малко закъсняло. Много хора пишеха и предупреждаваха за неплодовитата политика на БСП, пишеха загрижено и доброжелателно, но в повечето случаи текстовете им не бяха публикувани, или по-точно, не намериха място във в. „Дума”, не отговаряли на редакционната политика. Ами затова, според мен, вината на вестника за сегашната политическа ситуация е съществена. А написането от Ю. Борисов е вярно.На Брюксел и на САЩ явно взе да им писва, че в ключова зона като България управляващите не са послушни в степента, в която на тях им се иска. Признахме правителството в Киев, но сме против икономически санкции срещу Русия. Пригласяме на мантрите за международното право, но сме против истеричното говорене срещу Путин. За капак правителството и най-вече енергийният министър твърдо отстояват проекта “Южен поток”. За господата от двете централи май вече е ясно, че БСП трябва да бъде извадена от властта. Няма кой друг да изпълни тази задача освен ДПС. ДПС, въпреки интелигентността на Местан, не можа да даде никакъв смислен аргумент в подкрепа на предсрочни избори. Парламентарната аритметика е такава, каквато беше и преди евровота. ГЕРБ и сега са първа политическа сила в Народното събрание. “Атака” и преди, и сега са готови да поддържат парламента, без да подкрепят кабинета”.

Много по-емоционален е активният блогър „Ламбен”, чиито отзиви май винаги са по-дълги от коментирания материал.

Накратко, в коментара си към статията на Ю. Борисов “Ламбен” пише, че „съюзът ни с турците продължи прекалено дълго, позволихме им да ни се качат на главите тия подли меркантилници и те се взеха прекалено много насериозно и се самозабравиха ... Много дълго още ще има да се чистим от петната, които турците ни лепнаха. Сигурно много пари са им платили, за да съборят „Южен поток”. Един ден ще ги накараме да ги върнат - нека те да не забравят никога това! И последно - жалко, че не можахме да помогнем на Путин и на руснаците с „Южен поток”.

Във времената на перестройката руските разузнавачи и мекерета ни предадоха и ДПС са техни “рожби”. Сега съвсем закономерно турците пък ги предават тях - своите (духовни – бел. ред) родители. Така е винаги при предателите - едните го връщат на другите. Никога не трябва да се играе с тях. Който е предал веднъж, ще предаде още много пъти...”

Как можем да обобщим? Не изкупваме ли с този грях вековната си покорност? Докога ще търпим неконституционна верска партия, ментално пряко свързана с петвековния ни поробител, да определя политиката на нашето Отечество?

Къде по Европа може да се види подобно нещо: германска партия във Франция, руска партия в Полша, албанска партия в Сърбия, българска партия в Македония?

Ето едно поразително описание за времето на Пайсий, направено от А. Тодоров през 1898 г. в предговора към изданието на “История славянобългарска” (издание и печат на Хр. Г. Данов – Пловдив): “Българският народ, някога славен между своите съседи и пръв между славянските си братя, стана клетник-роб на турци и на гърци; оставен сам на себе си, лишен от духовно средство, което да го свързува в едно по чувства и помисли, той се разложи в просто множество, що живееше по отделни краини само със свои унаследени обичаи и устна словестност. В това положение той изгуби постепенно ясно съзнание за своето заеднично политическо минало, и като отдаваше своите страдания само на противата между мохамеданство и християнство, претопи всяко чувство за народност в чувство за вяра. А това чувство, що заличаваше народността му, биде твърде хитро употребено от гръцката духовна власт, поставена от завоевателя и над българските земи, за едничка полза на гръцкия народ. Така изпаднаха българите под суровата мохамеданска власт политически и под коварната гръцка власт духовно, разединени помежду си умствено, забравили минало, престали да чуствуват своята народност и обречени единично на подръжката на своите словесни и обредни предания. Краят на такава робия можеше да бъде само дълбоко невежество и национално пропадане”.

Ако заменим някоя и друга дума в цитата, ще получим точното описание на днешния български хал – трагично доказателство за поредната национална катастрофа и унижение.

В древна Елада, в Атина, през месец боедромион (септември) от първата година на евфебията (задължителна военна служба за свободните граждани), младите атиняни в пълно въоръжение се отправяли към храма на Атина, за да положат гражданската клетва: “Няма да посрамя свещеното оръжие и няма да напускам мястото си в бойния строй. Ще защитавам Отечеството си един и заедно с всички. И ще го оставя след себе си по-могъщо и по-голямо. Ще спазвам съществуващите закони и тези, които ще приеме свободният народ. Ще се сражавам за тях един и заедно с всички. И ще почитам бащините светини”!

Тези български държавници, които дадат подобна клетва и я защитят с делата си, ще отворят вратите на 21 век за България!

Активното и арогантно присъствие на бившия ни поробител в българския политически живот е поредният нонсенс на мизерното ни и отвратително време. И такава констатация няма нищо общо с етническа нетолерантност или ксенофобия. Не съм против да има турчин български министър, но за мен е непоносимо, ако за да станеш български министър, трябва да си турчин. ДПС като турска етническа, противоконституционна и антиисторическа партия трябва да си отиде от политическата сцена. Това не подлежи нито на обсъждане, нито на доказване – просто трябва да си отиде. Такава е присъдата на историята.

Има какво да заимстваме и от „братята”- американци в междуетническите отношения. Става дума за гражданската клетва, която полага всеки чужденец при приемане на американско гражданство от 1795 г.

Приложена към България, тя звучи така: Тържествено се заклевам да спазвам Конституцията на България: да отхвърля и да се отрека абсолютно и изцяло от всякаква преданост и вярност към какъвто и да било чужд монарх, владетел, чужда държава или върховна власт, на които преди кандидатстването си съм бил подчинен като поданик или гражданин ; да воювам в името на България, когато законът го изисква и да изпълнявам всички други изисквания на българските закони”.

Мисля, че всеки български гражданин, който встъпва в българската политика или на държавна работа, трябва да полага подобна гражданска клетва. С други думи: елинската клетва – за държавници, американската клетва – за всички останали!

Повече от два века продължават световните опити за намиране на доказателства за истинността на Библията като научен исторически документ. Ще отминем коментара на този процес, но ще отбележим важността на неговия смисъл за България по същество.

Близкото бъдеще ни задължава да вложим средства, талант и настойчивост в нашата археология. Целта е архиважна – трябва археологично да се разработи българския пласт по нашите земи, чрез което ще получим липсващите материални доказателства за живота, бита и социално-икономическото развитие на българското общество, т.е. всичко това, което ни беше отнето като писана история от различните нашественици, пилигрими, бандити и поробители, блудствали по земите на древните българи, късали от нейната плът, крали нейните деца, премелвайки ги през своя цивилизационен избор, премервайки върху себе си възвишената ни цивилизация, нейната кръв и дух. Не е плодотворно да представяме България само с Казанлъшката гробница и Перперикон, че може да заприличаме на провинциалните местни историци от поречието на Вардар.

Трябва да защитим нашето минало, за да отстоим съвремието и надеждата за бъдещето въпреки позорните налепи върху измъченото ни лице!