Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 24 (2014) ТОВА БЕШЕ ПЕТИЯТ ВОТ!

ТОВА БЕШЕ ПЕТИЯТ ВОТ!

Е-поща Печат PDF

На 13 юни 2014 бе отхвърлен и петият вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. Дали това е победа, или не, дали е добре или зле, ще покажат близките дни. Но основният въпрос не е в оценката, а в позицията.

“Преодоляването на петия вот на недоверие към правителството доказва, че и към настоящия момент има подкрепа от двете партии” - заяви министър-председателят.

По повод въпроса за оставката на кабинета, той обясни, че въпросът е всъщност за хоризонта на двете политически сили и парламентарни групи относно този мандат. Настоятелните въпроси на журналисти за оставката на кабинета, предизвика един аналитичен контравъпрос към тях - “Не ви ли прави впечатление, че този въпрос задавате само вие, а не политическите сили? Някои от тях дори твърдят, че трябва да се забави още, за да не отидат изборите през август. Прекратяване на мандатите в парламентарна република е парламентарен и политически въпрос, а не на изпълнителната власт, особено в тази конфигурация, когато премиерът няма политическа партия и парламентарна група.

Пламен Орешарски заявиоповести, че е разговарял с лидерите на “Коалиция за България” и на ДПС, но иронично уточни, че отговорът едва ли би удовлетворил мнението, че “някой друг ми спуска решенията”.

Попитан каква е била разменната монета за спиране на проекта “Южен поток” във връзка с посещението на тримата американски сенатори, премиерът Орешарски обясни, че Джон Маккейн почти нищо не е казал по въпроса за спиране на проекта. “Контекстът на разговорите ни беше по-широк - енергийната сигурност на континента, региона и нашата страна, и действията, които предприема българското правителство, в това число и предходни правителства, в усилията да се диверсифицират доставките”.

Този вот на недоверие вече утвърди интересна практика - да се атакуват с вотове политики, в които точно настоящата опозиция се провали най-видимо в предходни управленски периоди, заяви от трибуната на Народното събрание Пламен Орешарски след отхвърления пети вот на недоверие към своето правителство.

Следих внимателно тезите и аргументите преди два дни и чух загриженост за правителствения дълг от опозицията, която по времето на своето управление го увеличи с над 4 млрд. лева. Днес това ни принуждава да емитираме нов дълг, разбира се, наред и с по-стари такива. Убеждаваха ни колко е лош дефицитът от 3,8%, забравяйки за такива над 4% от предходния мандат. Предходното правителство намали фискалния резерв от 8 млрд. лева на под 4 млрд. лева, а сега той е 6 млрд. лева.

Говори се за надути планове за приходи - в края на април те са 30,5 % от планираните, като това е най-добрият резултат за последните пет години, тоест включващ и четирите години на ГЕРБ, допълва Пламен Орешарски.

Коментираха се секторни политики, забавени реформи, сякаш в предходния управленски период се направиха каквито и да е реформи. Както в енергетиката, така и в здравеопазването заварените дефицити и до днес възпрепятстват развитието.

Фискалната политика не е повод за крайните негативни оценки, които чухме - фискалните ни показатели са между най-добрите измежду 28-те страни членки, потвърди премиерът изнесеното от проф. Румен Гечев, след което благодари на народните представители, които отхвърлиха вота на недоверие.