Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 24 (2014) КАКВО ИЗПЛАШИ АМЕРИКАНСКИ ЕСКАДРЕН МИНОНОСЕЦ?

КАКВО ИЗПЛАШИ АМЕРИКАНСКИ ЕСКАДРЕН МИНОНОСЕЦ?

Е-поща Печат PDF

На 10 април в Черно море е влязъл американският ескадрен миноносец „Доналд Кук”. На 12 април (международен ден на космонавтиката и авиацията) руският бомбардировач “Су-24” извърши прелитане над есминеца, редовен общоприет инцидент в неутрални води. На 14 април Пентагонът излезе с крайно емоционално заявление, като обвини Русия в нарушаване на собствените си традиции и международните договори. Беше споменато, че след срещата с бомбардировача екипажът на „Доналд Кук” е бил деморализиран. В редица средства за масова информация се появиха съобщения, че 27 американски моряци са написали рапорти за освобождаване от действителна военна служба от флота.

Какво всъщност е наплашило екипажа на есминеца?

„Доналд Кук” не е някаква ръждясала подводница „Запорожие”, а ескадрен миноносец на Военноморските сили на САЩ от четвърто поколение, главното оръжие на който са управляеми ракети.

Това е най–масовият следвоенен кораб с водоизместимост от 5000 бруто регистър тона: от 1988 г. са построени 62 кораба и се планира построяването на още 13.

Главното оръжие на „Кук” са крилати ракети „Томахоук” (Томахавка) с далечина на полета до 2500 км и способни да носят ядрени заряди. В нормалния и в ударния варианти есминецът е снабден съответно с 56 или с 96 такива ракети.

Екипажът на кораба е в състав 380 души и е надеждно защитен. Бойните постове на „Доналд Кук” са облечени с кевлар, а на всеки кораб са вложени по 130 тона от този скъп и здрав материал. Неголямата надстройка на кораба е покрита с материал, който поглъща радиолокационното излъчване. Корпусът под ватерлинията е защитен с броня от много здрави магнезиево–алуминиеви сплави, за намаляване на подводния шум към корабния винт се подава сгъстен въздух, в  резултат се образува облак от мехурчета, които изменят хидроакустичния портрет на кораба.

И накрая, „Доналд Кук” е оборудван с най-новата бойна информационна система за управление „Иджис” - междувпрочем тя обединява в обща мрежа, средствата за ПВО на всички кораби, на които е монтирана, позволява едновременно да се съпровождат и обстрелват стотици цели. Върху надстройката на есминеца са разположени четири огромни антени на универсален радар, заменящ функциите на няколко обикновени радиолокационни станции. Заедно с ракетите „Томахавка” на носа и кърмата са готови и чакат своя час около 50 зенитни управляеми ракети от различен клас.

Може би появата на такъв кораб в Черно море би предизвикал шок и трепет. Така и се получи, но и не за тези, за които беше предназначен.

Долетелият до „Доналд Кук” руски бомбардировач “Су-24” не е имал на борда си ракети и бомби. Под фюзелажа му е висял контейнер с комплекс за радиоелектронна борба (РЕБ) „Хибини”. Приближавайки се до есминеца, „Хибини” е изключило неговия радар, електронните блокове за управление на целите и системите за предаване на данни. Накратко, изключен е целият „Иджис” - все едно както ние вкъщи изключваме телевизора, като натиснем бутона на дистанционното. След това “Су-24” е имитирал ракетна атака срещу ослепелия и оглушал кораб, после е повторил „атаката” и после още една, и така общо 12 пъти.

Когато бомбардировачът се върнал, “Доналд Кук” спешно се насочил към румънско пристанище, за да успокои стресирания екипаж. Повече не се е приближавал към руски териториални води.

Американците са свикнали да се намират в пълна безопасност дори и надалеч, и да нанасят удари с ракети по зле въоръжени отряди на разни партизани в пустинята. А ако не става, не играят.

Според Владимир Балибин, началник на научноизследователския център по РЕБ и оценка на ефективността за намаляване на видимостта във военно–въздушната академия, колкото е по-сложна една радиоелектронна система, толкова по-лесно може да се наруши нейната работа със средствата на РЕБ. За да победиш в съвременната война, не е достатъчно да имаш превъзходство във въздуха. Необходимо е да си осигуриш и информационно превъзходство.

Освен „Хибини”, руският военнопромишлен комплекс произвежда и други устройства, които са способни да обезкуражат както редовни части на противника, така и бандити и терористи. Въздушнодесантните войски започнаха да получават комплексите „Инфауна”. Монтиран на бронетранспортьор или друга бойна техника, комплексът намира и заглушава радиовръзката на противника в КВ и УКВ-диапазоните, „приспива” дистанционно управляемите фугаси, и те ще се взривят, но след като колоната от руски военнослужещи премине над тях и се отдалечи на безопасно разстояние.

„Инфауна” има още една функция - разположените върху корпуса на бойната техника оптически датчици засичат отблясъците от изстрелите и подават команда за поставяне на димна завеса, прикриваща военната колона от огъня.

Комплексът „Дзюдоист”, пък намира и обезврежда електронни устройства, които несанкционирано се включват към каналите за предаване на данни.

Изделието „Горичка” изпълнява същите функции като „Инфауна”, но е много по-компактно и може да се носи в малка раница на гърба или в куфарче. С такъв багаж може удобно да се ходи на важни делови преговори, като те  не може да се подслушват дори от службата за сигурност със своя техника на место. За бизнесмените има граждански вариант на „Горичка” , който може да се монтира в багажника на лека кола „Мерцедес”.

Според Владимир Балибин, ако в автомобила УАЗ на генерал Романов през 1995 г. в Грозни е работело изделие „Горичка”, взривяването на колата на командващия вътрешни войски е било невъзможно.

Основа на радиоелектронната защита на тактическите съединения на Руската армия представлява комплекса „Борисоглебск-2”. В него влизат автоматизиран пункт за управление и четири типа станции за смущения. В единен алгоритъм те откриват източниците на активност на противника в ефир и ги заглушават.

Устройството „Жител” намира и блокира спътниковите и мобилните телефони, домашни телефони и GPS-навигации. То доказа своята ефективност по време на конфликта в Южна Осетия и грузинските безпилотни самолети.

По цялата територия на Чечения бяха поставени станции за следене, обяснява и началникът на факултет РЕБ на Воронежката военновъздушна академия Владимир Хроликов, който е участвал в борбата с терористите. Според него веднага щом възникне активност в ефира, станцията засича координатите и ги предава на артилеристите. Известно е също, че Джохар Дудаев бе убит от ракета, която е насочена по сигнала от неговия спътников телефон. В Грозни пък специалисти по РЕБ са обезвреждали закопаните в асфалта радиоуправляеми фугаси.

Преоборудването на стратегическите ядрени сили на Русия с най-новите средства за РЕБ протича с ускорени темпове, заяви зам. министър-председателят на Русия Дмитрий Рогозин. Той подчертава, че армията и флотът като цяло към 2020 г. ще бъдат снабдени с нова техника на 70 %, а със средствата на РЕБ стратегическият потенциал ще бъде обновен на сто процента.

Средствата за РЕБ е това, което позволява на руското умно оръжие да действа, а чуждото умно оръжие да заспи и това е правилно, отбеляза заместник министър-председателят.