Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 24 (2014) КАК И ЗАЩО БЕШЕ ПРИСЪЕДИНЕН КРИМ КЪМ РУСИЯ

КАК И ЗАЩО БЕШЕ ПРИСЪЕДИНЕН КРИМ КЪМ РУСИЯ

Е-поща Печат PDF

От секретни руски източници става ясно в каква степен бяха заплашени жизнените интереси на Москва и защо Путин побърза да завладее Крим и да обяви полуострова за руски. Той имаше неопровержими данни, че извършеният държавен преврат в Киев през февруари т.г. има конкретна цел - неутрализиране на руския Черноморски флот, базиран в Севастопол, и замяната му с флот на САЩ. Но да се върнем към фактите.

На 18 февруари украинският парламент e завзет от въоръжени активисти на партиите “Свобода” и “Десен сектор”.

На 22 февруари президентът Янукович е принуден да напусне Киев и властта беше взета от прозападните сили. В същото време за ръководител на службите за сигурност на Украйна е назначен Валентин Наливайченко. Кой е той? Американски гражданин.

Разбира се „напълно случайно” на 13 февруари една от трите военноморски групировки, начело със самолетоносача “Джордж Буш” (CSG-2) напуска военноморската база в Норфолк и се отправя в Егейско море. “Джордж Буш” е с водоизместимост 102 хиляди бруто регистър тона, с 90 самолета и вертолета на борда. Той е съпровождан от 16 военни кораба, сред които крайцера “Филипин сий” (Philippine Sea, море Филипини), ескадрените миноносци “Тръкстън” (Truxton) и “Рузвелт” (Roosevelt), и три атомни подводни лодки.

На 22 февруари, в деня, когато Янукович е принуден да абдикира от властта, военноморската група на САЩ спешно навлиза в Черно море през Босфора. Това е пряко нарушение на Конвенцията от Монтрьо (1936 г.), която разрешава преминаването само на военни кораби до 45 хиляди бруто регистър тона. Но както информира турското списание “Хюриет”, цитирайки източник от Министерството на отбраната на Турция, правителството дава разрешение за преминаване на доблестния американски флот. Именно този флот е трябвало да заеме мястото на руския Черноморски флот във военноморските бази на Крим.

Разбира се, очаквало се, че Крим ще „избере демокрацията” и ще посрещне с радост американския флот. Но тълпи от хора излязоха на площад “Севастопол” и след няколко дни обсада на парламента на автономната република Крим, изгонват министър–председателя Анатолий Могильов, който заяви своята верност към извършителите на преврата в Киев (въпреки факта, че той си откупи тази длъжност от Янукович, като му подари луксозна вила в Ялта). На мястото на Могильов беше избран лидера на проруските сили Сергей Аксьонов.

Отказът на парламента на автономна република Крим, на 6 март, да се подчини на Киев и решението за провеждане на референдум за присъединяване към майката родина Русия, обърква американските планове.

На 5 март първоначалната заповед, получена от военноморската група, е анулирана. Отдадена е нова заповед тя да се пребазира от гръцкия град Пирея в Анталия. Само ескадрените миноносци “Truhtun” и “Доналд Кук” (Donald Cooc) и фрегатата “Тейлър” (Taylor) са изпратени с разузнавателни мисия към бреговете на Северен Крим (7-22 март) под предлог за съвместни учения с България и Румъния.

Руските военновъздушни сили заявили чрез средствата за масова информация, че целта на ескадрения миноносец “Доналд Кук” е нарушаване дейността на антените, свързани с Космическия център на Черноморския флот и връзките на военните спътници ЕLINT, работещи в електромагнитния спектър.

Тази сложна съвременна система позволява от района на Крим да се получават данни относно електронното наблюдение на радарните и навигационни системи на американския флот, самолетите на борда и ракетоносителите.

Руските военни самолети са били принудени да блокират действията на “Доналд Кук”: два самолета “Су-24 МР” единадесет пъти (!) прелетели на максимално ниска височина над американския кораб, използвайки своята бордна система за блокиране на честотите в диапазона 12-18 херца с цел неутрализиране радара на крайцера на САЩ.

Освен това руските служби за сигурност били уверени в наличието на шест групи командоси на борда на американския кораб, всяка от по 16 души, в готовност да преплуват под вода до брега с цел провеждане на саботажни акции в Крим и създаване на паника сред местното население.

Действията можело да бъдат взривове в градския транспорт в час пик, взривяване на сгради на държавни органи и др. Насаждането на страх и терор в навечерието на референдума трябвало да доведе до намаляване броя на гласувалите и обявяване на резултатите за недействителни. За да бъдат изключени подобни акции, „руснаците организирали строг превантивен и непреодолим контрол”.

Всъщност на един интернет сайт в Крим се появила информация за залавянето на няколко командоси от страна на НАТО, което се потвърждавало от спешната молба на генералния прокурор на Крим Наталия Боклонска за осигуряване на преводачи, работещи с езика на една от страните от НАТО, съседна на Украйна, и имаща излаз на море. Нашият извод е, че изпратените казачки са разбирали от румънска духовност.

Изхождайки от резултатите на референдума в Крим (гласували 83 % от имащите право на глас, 99,7 % от тях са избрали Русия), американският флот, начело със самолетоносача “Джордж Буш”, е получил заповед да прекрати своята мисия, напуснал Егейско море и се насочил към Бахрейн.

За всички е ясно, че за Русия военната база в Севастопол има изключително важно значение. В потвърждение на това е и планираната модернизация на Черноморския флот и усилването му с до 20 съвременни кораби, сред които шест подводници, ракетна фрегата, специализирана в областта на радиоелектронната защита и блокиране на електронното поле на противника, а така също и най-новия вертолетоносач от клас “Мистрал”, построен във френска корабостроителница.

Флотът разполага с голяма групировка войски за бързо реагиране, състояща се от въздушни десантчици и морски пехотинци. Тях ги поддържа четвърта въздушна дивизия и сили за противовъздушна отбрана. Самостоятелна въздушна флотилия за транспортиране на товари, в чийто състав влизат 135 самолети “Ан-22”, “Ан-124”, “Ил-76МД” и “Ан-12”, гарантира прехвърлянето на 80 000 войници на 49-и и 58-ми военни корпуси.

Тази групировка от сили за бързо реагиране е непосредствено подчинена на Черноморския флот и има една единствена цел - защита от тероризма в Средиземноморския басейн, в Източна Африка и Средния изток до Персийския залив.

Но още по-мощна е невидимата, или почти невидимата част на флота. Това е центърът за ръководство на космическите полети, съществуващ още от съветски времена.

В неговата история са записани изстрелването на космическите кораби “Салют”, “Съюз”, “Съюз-Аполо” и луноход.

Днес Космическият център получава данни от радарите за ранно предупреждение от типа “Воронеж-М” (с радиус на действие от 6 хиляди километра), изградени в Лехтуси - Леннинградска област, в град Пионерск, Калининградска област, и в град Армавир. Центърът получава информация от спътниците за ранно оповестяване, който могат да откриват изстрелването на всички типове ракети, както крилати, така и балистични.

Една от главните цели на Пентагона е да бъде нарушено функционирането на центъра или неговото извеждане от строя, който представлява сериозно препятствие за хегемонията на САЩ в Централна Азия.

Изхождайки от гореизложеното, оставаме с усещането, че държавният преврат в Киев и идването на власт на „демократично марионетно правителство” е имал за своя първа задача именно ликвидирането на Космическия център, а влизането на Украйна в НАТО е представлявало вече вторична цел.

С помощта на изборите за президент на Украйна и укрепването на „демократичната власт” Пентагонът се е надявал да принуди Путин да изостави военната база в Крим и впоследствие да я замени с американска.

Но прибързаността подвежда американците: считайки, че владеят положението, те развърнали цял ескадрон безпилотни самолети за извършване на разузнавателни полети.Именно полетите на дроновете над територията на Крим непосредствено преди референдума са дали възможност на руската страна да разкрие посредством антени за прослушване истинските планове на САЩ.

29 май 2014 г.

еffedieffe.com