Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 24 (2014) МАЙОР ТОМПСЪН – 70 ГОДИНИ ОТ МИНАЛОТО ДО СЪВРЕМИЕТО

МАЙОР ТОМПСЪН – 70 ГОДИНИ ОТ МИНАЛОТО ДО СЪВРЕМИЕТО

Е-поща Печат PDF

По повод 70 години от смъртта на английския майор Франк Томпсън в едноименното село в община Своге се проведе тържество. На музикален фон от победоносни руски военни маршове от времето на Втората световна война в селото се събраха множество официални лица и граждани.

Участници в тържеството бяха посланикът на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Джонатан Алън, областният управител на София - област Емил Иванов, и. д. кметът на Община Своге инж. Георги Петков, председателят на Общинския съвет гр. Своге Александър Манолов. Участваха още зам.-кметовете на Община Своге Ренета Костадинова и Юлиян Асенов, секретарят на общината Мая Ташунова, кметът на с. Томпсън Радко Кръстанов, кметът на с. Реброво Петко Николов. Специален гост бе г-жа Мария Знеполска, съпруга на Денчо Знеполски – един от последните българи, видели жив майор Томпсън.

ПП „Нова Зора” бе представена от доц. д-р Тодор Мишев, секретар на ПП „Нова Зора” и председател на Областната организация – гр. София. Събитието бе открито от детски ансамбъл - мажоретна група от гр. Своге. В първата реч кметът на с. Томпсън припомни, че селото носи това име от 1946 г. Бе припомнен походът на майор Томпсън от Югославия до България, където при с. Батулия е ранен и по-късно пленен.

Посланик Джонатан Алън говори на разбираем български език и изрази възхищението си, че в един район на България присъства част от Великобритания. Посочи също, че за него е „чест и привилегия“ да бъде в с. Томпсън. Изключително интересен бе неговият разказ за майор Томпсън – един невероятен идеалист, филантроп, поет, космополит, убеден комунист и антифашист. Според посланик Джонатан Алън почитането паметта на мъртвите е и напомняне, че войната трябва да бъде последната възможност за действие на човечеството. Оттук нататък по повод съпричастието на майор Томпсън към българските партизани посланик Алън навлезе в областта на историята. Според него не трябва да се позволява да ставаме заложници на миналото.

Посланик Алън определи десанта в Нормандия от 1944 г. като начало на прочистването на Европа от нацизма. Последваха и други братски слова. Дечица рецитираха стихове на самия майор Томпсън, както и стихове за неговото героично дело.

Фолклорният ансамбъл към читалището на с. Томпсън изпълни партизанската песен „Боят при Жабокрек“, след това „Облаче ле, бяло“ и „Пиринска младост“. Фолклорният ансамбъл „Балканче“ и мажоретната група продължиха музикалната програма.

На фона на безсмъртния български химн „Покойници“, всички гости поднесоха венци и цветя. Така може би бе извършена една символична връзка между все по-забравящото се спорно минало и едно неясно съвремие.

 

Вестник “Нова Зора”, в броя си от 8 юни 2010 г., публикува изследователската статия на д-р Радко Ханджиев за героя майор Томпсън. “Мисията на Франк Томпсън съвпада с настъпилите радикални промени по бойните полета на Втората световна война. След битката при Курск става очевиден крахът на Хитлеровия Вермахт. Вече няма съществени прегради пред победния ход на Червената армия. През 1943 г. фашистка Италия капитулира пред офанзивата на съюзниците. Капитулира и италианският корпус на Балканите. Значителна част от италианското оръжие попада в ръцете на югославските и албанските партизани. Антинацистката съпротива получава ново развитие. Партизанските части са в състояние да ангажират все по-голям брой германски дивизии. /.../ През декември 1943 г. в Техеран, Чърчил, Рузвелт и Сталин се договарят българската съпротива да се подпомага от англичаните. Междувременно британска мисия под командването на майор Дейвис е спусната в Албания. След сериозни премеждия тя успява да се добере до Църна трава, където на 4 януари 1944 г. се среща с представители на Главния щаб на българските партизани. Това са Владо Тричков и Делчо Симов. Преговорите са продължителни и детайлни. След няколко неуспешни опита, през нощта на 25 януари 1944 г., английски самолети успяват да хвърлят оръжие и продоволствия в района на Добро поле. Същата нощ се спуска и втора английска мисия, начело с капитан Франк Томпсън.”