Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 29 (2014) НОВАТА СТРАТЕГИЯ НА ХИЩНИЦИТЕ

НОВАТА СТРАТЕГИЯ НА ХИЩНИЦИТЕ

Е-поща Печат PDF

• Арогантността на световните банкстери и националното предателство на българските мутри

„Един народ може да преживее глупците си и дори безумно амбициозните. Но предателството отвътре го съсипва.”

Цицерон

Световните банкстери (Bankstery World) – така сериозните икономисти започнаха да наричат световните банкери, които все повече и повече се държат като гангстери. Тези отвъд океана доведоха наглостта до екстремни нива. Не се стряскат от „суеверия” като международно право, национално законодателство и суверенитет. Същността на новата хищна стратегия в борбата срещу конкуренцията, която прилага американският банков картел, се заключава в налагане на глоби на големите европейски банки с явната цел да се нанасят смъртоносни удари по банките и икономиката на непокорните европейски страни, които не се съобразяват с агресивната външна политика на САЩ. Без заобикалки, арогантно и цинично, “Ню Йорк Таймс” разкри политическата същност на финансовата инвазия на банкстерите отвъд океана.

Най-ярък пример за тази инвазия е глобата от 8,9 милиарда долара, наложена от САЩ на голяма френска банка - BNP Paribas, защото тя правила бизнес с Куба и Иран (!): “Урок, който трябваше да демонстрира глобална сила на долара, е тежката глоба на BNP” –гласи заглавието на едноименната вестникарска статия.

Този случай е забележителен освен с размера на наказанието, което отнема не малко от печалбите, които реализира банката през 2013 г., но и с факта, че може да се разглежда като

назидателен урок

който трябва да демонстрира как икономическата мощ на САЩ върви ръка за ръка с тяхната роля в международните дела.

Накратко, трябва да се внуши, че доларът е световна резервна валута. Тази роля дава на Съединените щати удивителната сила да диктуват какво да се случва в света, дори и в сфери, които имат малко общо с финансите...

С други думи една френска банка трябва да се съобразява с външната политика на Съединените щати и това не е прецедент, защото сме свидетели на аналогични икономически санкции срещу различни страни по света, които плащат много висока цена, когато се изправят срещу американските политически интереси. Разбира се, наказанието на банката не е само заради „бизнеса с Куба и Иран”, а и преди всичко заради твърдата позиция на Франция да не налага строги икономически санкции и да не суспендира продажбата на два военни кораба “Мистрал” на Русия, нещо, което Обама поиска, но не получи.

Франция успя да се спаси от всички финансови компенсации, които Русия щеше да й поиска, ако сделката за военните кораби “Мистрал” се беше провалила, но не можа да избегне глобата от САЩ за своята независима политика. И BNP Paribas в действителност, като много други банки в цял свят, няма друг избор, освен да се съобразява с американските интереси. И да плаща.

„Всяка банка в света, трябва да се съобразява с външната политика на САЩ!”, заявява в прав текст статията! „Тъй като световната финансова система се основава на платежните системи, които са монтирани върху основата на долара, американците ще имат предимство в международните отношения, както и в други страни, това може да не харесва много на някои, но в действителност те не могат да направят нищо срещу това”, заключават безцеремонно от „Ню Йорк Таймс”.

Признания за американската арогантност

и за тежката ситуация в която изпадна BNP Paribas се чуват и на френски.

Несъмнено впечатляващи са някои заглавия на френския печат. В. “Le Monde” в началото на юли писа:Първата френска банка се призна за виновна, за да избегне съдебен процес в САЩ, което би било самоубийство”. В уводната си статия “Mod” е по-категоричен: “Френската банка е избегнала най-лошото - отнемане на лиценз от американския банков сектор, с което щеше да подпише смъртния си акт”. Изданието съобщава, че президентът Франсоа Оланд помолил настоятелно американския си колега Барак Обама да се намеси, за да се намали глобата в BNP, така че да не се позволи на американския банков сектор да затвори най-голямата френска банка. Между другото, BNP е вторият по големина банков колос на Европа. С оборот през 2013 г. в едно невъобразимо количество - 1,8 (трилиона !) евро, тя превъзхожда дори и Deutsche Banker (Дойче Банк), която е на трето място в Европа с 1,6 трилиона евро оборот.

След налагането на фантастичната глоба от 8,9 милиарда щ. д. на втората най-голяма европейска банка, френската BNP, под претекст на банкови транзакции, извършени с Иран и Куба, Вашингтон вече сложи на мушка и германските банки. В понеделник, 7 юли, от статия в “Ню Йорк Таймс” се разбра, че американците възнамеряват да наложат глоба в размер най-малко 500 милиона щ. д. през есента на втората по големина германска банка, Komertsbank.

Изборът на целта въобще не е случаен. Може да изглежда, че глоба от половин милиард долара е поносима за голяма банка, която е 39-ата по големина банка в света. Komertsbank обаче е най-слабото звено на германската банкова система. Миналата година показа загуби от 98 милиона евро, така че 500 000 000 щатски долара по-малко не е малка глоба за нея.

Има обаче и нещо друго, което са оценили американците, а именно - основната функция на Komertsbank - и тя е най-важната - експортната търговия на Германия! Според оценка на западните финансови експерти тя е фактическият локомотив на германската икономика. „Никоя друга банка в Германия не може да гарантира гладкото протичане на толкова много плащания за предприятията на германската икономика както Komertsbank. Приблизително една трета от експортната търговия и тази, свързана с газопроводите, се осъществява чрез плащане на тази банка”, подчертава вестникът на висшия германски финансов и политически елит „Frankfurter Allgemeine”.

Ако се добави към това и фактът, че от 2008 г. германското правителство притежава 17 % от акциите на Komertsbank, и наля пари в нея за намаляване ефекта на кризата, както и за да запази нейната водеща роля в търговията и износа на Германия, напълно ясно става защо американците са избрали Komertsвank, за да нанесат удар за подкопаване на германската банкова система! Те искат с един удар да разтресат цялата германска икономика. “Санкциите биха могли да направят Komertsвank неплатежоспособна” - е заглавието на един коментар на “Ню Йорк Таймс”, с източник Ройтерс. „Като най-големият акционер, германското правителство едва ли ще остане пасивно, ако американците решат да пречат за възстановяването на банката”, се казва в коментара. „Политиците в Берлин вече са вбесени и гневни срещу ширещата се американска шпиономания в Германия, която включва дори подслушване на телефоните на канцлера Меркел, както и от неотдавнашното разкритие на американските агенти в германските тайни служби и военното министерство”, продължава вестникът.

Къде е заровено кучето?

Внимателният поглед върху събитията според някои немски анализатори разкрива косвената връзка между решението на канцлера Меркел да прокара закон за забрана на американските проучвания за шистов газ на територията на Германия до 2021 г., внезапната вълна от разкрития на случаи на шпионаж на американските тайни служби срещу германските структури за сигурност, от една страна, и атаката с глобите от САЩ срещу германските банки, от друга.

Фактът, че Вашингтон атакува втората банка на Германия, не означава, че американците нямат намерение да атакуват и първата такава - Дойче Банк, както и всяка друга германска банка. „Списъкът с правни проблеми на Komertsвank е много по-малък от този на 11-ия банков гигант на планетата Дойче Банк”, предупреждава в прав текст “Ню Йорк Таймс”. И продължава: “Komertsвank има много по-малко присъствие на Wall Street и извън Германия от топ съперника на американските банки (Дойче банк), която днес е заплашена от американския банков тръст с разследвания по подозрения, че е участвала в манипулирането на сложните лихви при търговията с чуждестранни валути.”

Ясно е, че тази безмилостна война на американския банков тръст срещу конкуренцията, която не се съобразява с американската политика на континента, не вещае нищо добро както за Германия и Франция, така и за Европа. Дълбоко греши всеки, който си мисли, че последствията ще обхванат само двете коментирани до тук страни, които се обявиха против твърди икономически санкции срещу Русия. Останалите 7 държави от ЕС - Австрия, България, Гърция, Кипър, Словения, Люксембург и председателстващата ЕС Италия, които също са в групата на нежелаещите, под една или друга форма ги очаква същата съдба. Що се касае до България, вече и на слепите е ясно, че банковите катаклизми у нас се развихриха веднага след завръщането на Бойко Борисов от САЩ и последвалите негови медийни изяви за фалита на държавата, които бяха почти ежедневие в дните около Петровден. „Правилните” медии охотно славословят изричаните от него простотии и прокоби за фалита на държавата и банковата система, защото разбраха откъде духа вятърът. Нали година, преди да лумнат живите човешки факли и с трагичния си пламък да осветят неговото людоедско управление, лично шефът на ЦРУ, потупвайки го по гърба, отсече: това е нашият човек!

В тази връзка много актуално днес звучи едно предупреждение, изречено от римския държавник, оратор и философ Марк Тулий Цицерон още през І в.пр. хр.: „Един народ може да преживее глупците си и дори безумно амбициозните. Но предателството отвътре го съсипва. Врагът пред портите на града не е толкова страшен – той е ясен, той развява открито знамената си. Но предателят се движи свободно между хората вътре, лукавият му шепот шумоли из улиците, носи се сред залите на държавните институции. Защото предателят не се демонстрира като такъв; той говори езика на жертвите, облича се като тях, изглежда като тях. Той разлага душата на нацията, той работи тайно и невидимо през нощта, подкопавайки стожерите на града, той заразява политическото тяло, лишавайки го от способност за съпротива. Не убиецът, а той трябва да внушава вледеняващ ужас”.

Няма съмнение, че възникналите финансово-банкови криминално-политически катаклизми в България също са наказание от САЩ за колебливата политика на правителството на Орешарски по украинската криза, за санкциите срещу Русия и най-вече за строителството на газопровода „Южен поток”.

На по-плиткоумните българи, които все още вярват на най-големия политически подлец и лъжец в българската история, Бойко Борисов, следва да напомним още, че когато той бе премиер, банката на Цветан Василев получи най-голям дял от парите на държавата, а източването на КТБ, или както е правилно да бъде наречено - грабежът, започва през 2011 г. Именно той, въпреки че открито се заканваше да уволни „корумпирания” по негови думи гуверньор на БНБ Иван Искров, само след половинчасов разговор на четири очи го заобича, преназначи го и осигури политическия чадър над бизнеса на Доган, Пеевски и Василев, благодарение на който империята им се разрасна неимоверно.

Това са фактите. Ще арестува ли за това прокуратурата Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Иван Искров?

В речта си пред пленума на БСП Сергей Станишев разказа, за съжаление, без да споменава имена, цялата истина, която „независимите” на Борисов медии премълчават и до днес. В нея едно към едно Сергей заявява: „Напрежението в банковия сектор беше съзнателно използвано, за да предизвика изкуствена политическа и финансова криза, която да срине държавата, реалната икономика и спестяванията на хората. Вината трябваше да бъде стоварена върху БСП. Чухме политически лидери, които публично внушаваха, че държавата е във фалит, че се срива и се нуждаем от банкова ваканция, а тайничко потриваха ръце това да увеличи изборния им резултат наесен. Нещо повече – планът беше България да бъде поставена под външен протекторат и МВФ да определя всички наши основни политики – в областта на здравеопазването, пенсионната система, финансите. Всичко! Бяхме на една крачка от реализацията на този сценарий. В такава игра БСП не може да участва! Като лидер на партията не можех да позволя всички политически сили да се обединят в коалиция на безотговорността, късогледството и националното предателство“.

От думите на Станишев става ясно, че именно безпринципният политик Бойко Борисов, ведно с измекярите от върхушката на ДПС, са в основата на банковите катаклизми у нас, а БСП, финансовият министър Чобанов и банкерът Светослав Гаврийски са спасили България от банковата криза.

Ето защо фактите около събитията, разтърсили българската банкова и политическа система в края на юни, трябва да се знаят. И да се помнят. И когато наесен  българинът застане пред урните, да направи информиран и правилен политически избор, а не да гласува за тези, които искат да ликвидират България.

Не е безгрешна и БСП и „Коалиция за България”. Опитахме се да помогнем на народа си в това едногодишно управление, но силите ни бяха малко. Остава възможността да обединим смелите, честните, патриотите, хората, които поставят Отечеството над всичко. И с ясна политическа воля да заявим: ние ще върнем България на народа си! Нашият идеал е хляб, правда и Отечество! Въпреки хищниците. Въпреки вълчите ями. Въпреки всичко!

България ще пребъде!