Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 29 (2014) Банките: СВЕЩЕНИТЕ КРАВИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Банките: СВЕЩЕНИТЕ КРАВИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Е-поща Печат PDF

Този път от „Протестна мрежа” доста преиграха. Малко след като пуснаха в интернет изготвения уж от БНБ законопроект за преструктуриране на КТБ, в Народното събрание бе внесен, а на 16 юли гласуван на първо четене, проект на Закон за изменения в Наказателния кодекс, гласувани само от ГЕРБ и ДПС. Според него, с лишаване от свобода и парична глоба ще се наказва „разпространяването на зловредни слухове за състоянието на банките”. Разпространението на заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказват с лишаване от свобода от 2 до 5 години.

А при причинени значителни вреди или получени неправомерни доходи наказанието е от 5 до 10 години затвор и глоба от 5 до 10 хиляди лева. На печелившите - честито!

Въпреки възраженията на икономисти и юристи, че тези поправки в НК могат да възстановят цензурата и да оставят гражданите в неведение относно реалното състояние на банките, депутатите от ГЕРБ и ДПС дружно подкрепиха закона на първо четене, който Янаки Стоилов сравни с приетия през 1924 г. Закон за защита на държавата (ЗЗД). Вносител на поправките беше не кой да е, а депутатът от „най евроатлантическата” партия ДПС, Йордан Цонев, от седесар, днес председател на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание. Той призна, че внесеният текст не е перфектен, но обеща до приемането му на второ четене да стане „приемлив” и по-никакъв начин да не засяга свободата на словото, правото на критика и анализ на научните работници и медийните експерти. Той каза още: „Трябва да има надзор върху това как се подрива доверието в една здрава банка. Ако то може да бъде подривано безнаказано от организирани престъпни групи или нейни конкуренти, какво правим тогава? Нито една банка в света не може да издържи на една такава атака”.  Да не вземете да си помислите, че Йордан Цонев причислява към споменатите „организирани престъпни групи” своя съпартиец Делян Пеевски, който водеше пунически войни с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Не, и той, и Местан се похвалиха, че са поискали информация от БНБ дали Пеевски има задължения към Василев и отговорът бил, че няма. Интересно защо тогава двамата си отправяха смъртни заплахи чрез есемеси, та се наложи прокуратурата в Австрия да отхвърля претенциите на втория.

Бойните единици на фронта

Аналогични на аргументите на Й. Цонев в подкрепа на предложените от БНБ промени в НК, изложи и депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Така ГЕРБ, ДПС и БНБ, за оставката на чийто управителен съвет настояваше Бойко Борисов, се оказаха на един фронт.

Това съвпадение не е случайно, а е израз на съвпадащи интереси във и около бившата „банка на властта” КТБ. След като пиха турско кафе в Кърджали, лидерите на двете „най европейски” партии, Борисов и Местан, явно са изпушили и лулата на мира. И ето, забравили какво са говорили един за друг преди месец, новите „спасители” на финансовата и банковата система крачат към следващото коалиционно управление на България. И едните, и другите са ползвали „услугите” на Цветан Василев, продължавайки „добрите практики” на Иван Костов, който в близостта си до КТБ е стигнал до там тя да плаща пенсията на жена му, консултантските хонорари на дъщеря му и дори издръжката на файтонната му партия ДСБ (според Богомил Бонев). Бившият вътрешен министър твърди дори, че всъщност КТБ е перяла пари, които Костов е давал на съпартийците си.

Добре е, че съдът вдигна банковата тайна над авоарите и кредитите, отпуснати от КТБ, но едва ли ще се стигне до разкриването на истинските собственици на „лошите активи” и най-големите длъжници на банката. Защото новоприетите на първо четене поправки в НК гарантират опазването на неудобните тайни: всеки упрек срещу КТБ може да се изтълкува като разпространение на невярна и злоумишлена информация от страна на „организирана престъпна група или конкурентна банка”. В противен случай ще изгубим до три-четвърти от политическия ни елит, който направо трябва да върви в прокуратурата. Колко ли политици, депутати и държавни чиновници през годините са били удостоени с без лимитни кредитни карти от КТБ?

Единомислието и единодействието между ГЕРБ и ДПС се прояви и при гласуването на неприетото от НС предложение за „банкова ваканция”. Само негативната реакция на депутатите от БСП осуети развихрянето на нов кръг от банковата психоза. ГЕРБ и ДПС се оказаха от един отбор и по въпроса за актуализацията на бюджета. Докато БСП бе само за актуализиране на бюджета на НЗОК, ГЕРБ поиска актуализиране на държавния бюджет и единственото им противоречие с ДПС бе за размера на тази актуализация.

Тогава се намеси правителството

Министърът на финансите Петър Чобанов, който твърдеше, че от икономии на отделните ведомства ще се отделят още 225 млн. лв. за НЗОК, без да се прекроява държавният бюджет, изведнъж се съгласи с актуализацията на целия бюджет. И о, чудо! Върлият противник на кабинета „Орешарски”, Бойко Борисов, реши, че предложеният размер на актуализацията трябва да бъде значително увеличен. Обаче когато на 17 юли щеше да се обсъди актуализацията, герберите, начело с Борисов, напуснаха НС, поставяйки като условие за своето завръщане отмяната на приетите закони за МВР и Сметната палата. Очевидно не става въпрос толкова за съдържанието на тези закони, колкото за тяхното авторство. При евентуално спечелване на изборите на 5 октомври ГЕРБ би могла да ги отмени или промени, но как ще обясни на полицаите защо ги лишава от социалните придобивки, които им дава законът „Цветлин Йовчев”? Нали ще трябва да води съдебни дела и срещу новоназначените служители в Сметната палата, ако рече да ги уволни!

Борисов просто разиграва на политическата сцена приказката за вълка и агнето, дето му мътело водата, въпреки, че пиело по-надолу от него... Фарсът с неговата „загриженост” за банковата система и финансовата стабилност на страната би бил смешен, ако поради глупостта на една част от електората, разочарованието и апатията на друга част, и подкупността и феодалната закрепостеност на трета част, над България не надвисват поне още четири „години, изядени от скакалци”. Повярвали в непогрешимостта на своя фюрер, подстрекавани от страхливите и купени медии, герберите вървят с ускорен ход към своя „свещен конец”. Защото

ДПС е като въжето за обесения:

който позволи то да се увие около врата му, умира в преносния и прекия политически смисъл.

Къде е Филип Димитров, който говореше за „нашите приятели от ДПС”? Къде е НДСВ, което два мандата управлява в компанията на ДПС? Какво ставаше с БСП след всяко съвместно управление с ДПС?

Измеренията на колаборационизма

Трагедията не е в това, че една или друга „българска” партия ще се затрие, колаборирайки прекалено наивно с ДПС. Трагедията е, че етническата ДПС, която си върна и доверието на Анкара, омаскарява българщината, прибирайки под своя покрив най-мразените български еничари и въпреки всички провокирани от нея скандали е на път да се превърне в определящ фактор за политическия и икономическия живот на България.

Днес ДПС и ГЕРБ ще ни накарат да платим за собствените им далавери с КТБ, а когато ГЕРБ стане излишна, „европейска” България може да се превърне в анадолски протекторат или турски вилает. Сега забраняват критиката на банковите злоупотреби, утре ще ни наказват със затвор и парична глоба за това, че не говорим  „майчиния” турски език.

Къде сте „красиви, интелигентни, усмихнати и безплатно мразещи” активисти на „ДАНС уит ми”? Къде сте „ранобудни студенти?” Защо не организирате едно „Банк уит ми” пред централите на ГЕРБ и ДПС? Ами вие, активисти на „Протестна мрежа”, защо мълчите? Поне взехте ли си хонорарите за досегашните си услуги на ГЕРБ? Излиза, че без да знаете, сте поработили и за ДПС? Правителството, срещу което воювахте, накрая се оказа правителство на ДПС. То именно предложи за нов еврокомисарски мандат (по външната политика на ЕС) Кристалина Георгиева, която като еврокомисар по бедствията не намери основание да поиска помощ нито след наводнението в с. Бисер, нито след земетресението в Пернишко. На 30 август тя може да стане и комисар по външната политика на ЕС, за да бъде още по-тясно впримчена България в антируската кампания. Добре е все пак, че не е „калинка” като Румяна Желева.

Театърът обаче свърши, господа „протестъри”. „Родната полиция” на Борисов и Цветанов повече няма да се притеснява да пролива кръв по улици и барикади. Финита ла комедия!