Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 35 (2014) ОПЪЛЧЕНИЕТО ПРЕРАСТВА В АРМИЯ

ОПЪЛЧЕНИЕТО ПРЕРАСТВА В АРМИЯ

Е-поща Печат PDF

• Настъпи ли преломният момент в гражданската война в Украйна?

Анализът на военната ситуация в Източна Украйна през последните две седмици на месец август и неговото сравнение с подобни ситуации, които са се получавали на фронтовете при различни войни в миналото, очертава интересна картина на развитието на ситуацията в близко бъдеще.

Според редица украински и руски военни експерти и анализатори от военна гледна точка президентът на Украйна Петро Порошенко направи грешка, като измести военните от командването на т. нар. антитерористична организация (АТО) и назначи за неин командващ безжалостния милиционерски генерал кариерист Гелетей, който явно не дооценява противника. Според представите на Гелетей той воюва не с военно грамотен противник, а с бандити.

Според експертите, за да оправдае своето назначение, милиционерският генерал пристъпва към провеждането на най-голямата ”полицейска акция” в своята кариера.

Ако се погледне картата на региона, където се провежда т. нар. АТО на 20.08.2014 г., ще се види, че това не е военна операция, а план за провеждането на „ловна хайка”. Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия, Силите за сигурност и наказателните батальони се смесват в стремежа си да разкъсат силите на Донецката и Луганската народни републики, като основната цел, която преследват, е да отрежат ДНР от ЛНР и ЛНР от границата с Русия. Военната хватка на Гелетей залага на това, че техните въоръжени формирования, заедно с мирното население, ще бъдат обкръжени. Неговият щаб видимо е смятал, че ще успее да вземе под свой контрол градовете Донецк и Луганск и затова не е бързал да освободи войниците си и намиращите се от месец юли в обкръжение край границата с Русия. Освен това ръководството на АТО не е отчело, че дължината на периметрите на Донецк и Луганск е твърде голяма, за да може украинската армия плътно да обкръжи двата града.

Според руското интернет издание topwar.ru щабът на Гелетей е допуснал две фатални грешки при провеждането на тази операция.

Първата фатална грешка е липсата на единен фронт, което е довело до прекомерно разтегляне на комуникациите.

Успешното завършване на АТО е било необходимо на Украйна във връзка с  честването на Деня на независимостта - 24.08.2014 г. За тази цел министрите на отбраната – Гелетей, и на вътрешните работи - Абаков, както и командващият силите за сигурност Наливайченко, е трябвало да хвърлят в зоната на АТО всички налични сили и средства. В някои украински електронни медии се появиха публикации, че във военните окръжия даже не са успели да извършат необходимите медицински прегледи на мобилизираните военнослужещи, като след 3-4 дневни сборове те са били качвани на граждански автобуси и изпращани в зоната на АТО. Много от войсковите части и подразделенията са водели бойни действия повече от три месеца, без да бъдат сменени, което е довело до понижаване на бойния им дух и до 50% загуби на личен състав и военна техника.

Втората грешка на ръководството на АТО е изтощението на бойните части и липсата на високо мобилни стратегически резерви.

Вследствие на посочените слабости частите и подразделенията не успяват да постигнат осезателни успехи на нито едно от оперативните и тактически направления в Източна Украйна.

В същото време са отбелязани съществени промени в тактиката на водене на бойните действия на опълченците от ДНР и ЛНР:

- пропускане на механизираните групи на противника в крайните градски квартали, след което те са обкръжавани и унищожавани с артилерийски огън;

- провеждане на решителни контраатаки, водещи до отхвърляне на противника на неговите изходни позиции.

Промяната на тактиката на водене на бойните действия е довела до натрупване на голямо количество годна за използване трофейна военна техника, въоръжение и боеприпаси, изоставени от попадналите в обкръжение механизирани групи на украинската армия.

Военните формирования на ДНР, отчитайки всички тези грешки и слабости в ръководството на АТО, след продължителни отбранителни бойни действия на 23 и 24 август са преминали в контранастъпление на едно от стратегическите направления –

Волноваха-Мариупол

Те са провели своята най-успешна операция от последните седмици - блокирането на две големи войскови групировки на украинската армия и Националната гвардия. Това бе потвърдено от дадената на 24.08 от министър-председателя на ДНР Александър Захарченко и министъра на отбраната Владимир Конов пресконференция за украински и чуждестранни средства за масова информация. На нея Александър Захарченко е подчертал, че от 14.08 не може да се говори за опълчение, а за въоръжени сили на ДНР. Той е изтъкнал също, че на основата на съществуващите отряди на народното опълчение са били сформирани 3 пехотни бригади, а военнослужещи от украинската армия, които са преминали доброволно на страната на ДНР, както и от миньорите в Донбас, допълнително е създаден отделен доброволчески полк. Освен това с придобитото трофейно въоръжение, военна техника и военно имущество са сформирани 2 танкови батальона, 2 артилерийски бригади, 2 дивизиона БМ-21-град, 1 мотострелкови батальон, 1 бригада за специално предназначение, 1 ремонтна бригада и 2 полеви болници. Това е създало реални възможности отбранителните боеве в периода 14 – 20 август да се водят от пълноценни военни съединения и войскови части, разполагащи с всички средства за огнева поддръжка.

В потвърждение на изнесеното от Захарченко това в интернет страницата на украинския „Кибер Беркут” (известен с успешните си хакерски атаки срещу информационните системи на държавните органи в Украйна) от 28.08 се посочва, че за периода 16-23 август са взети като военни трофеи: танкове Т-64 - 14 бр., БМП - 25 бр., БТР – 18 бр., БРДМ – 1 бр., РЗСО ”Ураган” – 1 бр., САУ 2 С 1 ”Гвоздика” -2 бр., гаубици Д-30 – 4 бр., 82-мм минохвъргачки – 4 бр.,и автомобили – 33 бр.

„Кибер Беркут” подчертава още, че за времето от 20.06 до 23.08 в хода на провежданата АТО, военните формирования на ДНР и ЛНР са заловили от украинската армия танкове Т 79, различни типове бронинирани машини - 69 бр., реактивни системи за залпов огън - 27 бр., самоходни артилерийски установки от различен калибър - 62 бр., гаубици Д-30 - 14 бр., 82-мм минохвъргачки – 36 бр., зенитно-артилерийски установки ЗУ-23-2 - 19 бр., и 157 автомобила.

Според руския сайт Russian.rt.com, на 24.08 разузнавателните органи на ДНР са съобщили за обкръжаването на значителни сили на противника, а именно – щаба на 8-ми армейски корпус, 28-ма и 30-а механизирана бригади, и 95-а аеромобилна бригада на въоръжените сили на Украйна, а така също наказателните батальони „Айдар”, „Донбас”, и „Шахтьорск”. Същевременно в обкръжение, по данни на щаба на ДНР, са попаднали около 7 000 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, а също 50 танка, повече от 200 бронирани машини (БМП, БТР, БМД), около 50 реактивни системи за залпов огън „Град” и „Ураган” и повече от 100 артилерийски оръдия и минохвъргачки.

Също така в хода на първите два дни от контранастъплението силите за самоотбрана на ДНР са успели да унищожат над 150 украински военнослужещи, батарея от четири установки „Смерч”, 12 установки „Град”, 17 танка, повече от 30 бронирани машини и около 50 автомобила с боеприпаси. На стр. ?

В периода след 25 август армията на ДНР продължава своето контранастъпление в направление

Новоазовск-Мариупол

като под неин контрол са всичките три контролно-пропускателни пункта на границата с Русия в Донецка област. В ранните часове на 28.08 представител от щаба на армията на ДНР е заявил пред руската информационна агенция Interfax.ru, че е превзет град Новоазовск и че Донецките войскови части са достигнали подстъпите на втория по големина град в Донецка област – Мариупол, и неговото превземане е въпрос на близките няколко дни. А това означава, че стратегическата инициатива принадлежи на армията на ДНР и че падането на Мариуполо може да стане преломен момент в битката за Източна Украйна.

На 28.08 в настъпление е преминала и армията на ЛНР. Главнокомандващият на въоръжените сили на ДНР Александър Захараченко е заявил, че в хода на контранастъплението са били обкръжени четири бригади от въоръжените сили на Украйна.

В хода на бойните действия в района на Старобошево като трофеи са били взети четири броя БТР-4, три БМП I-2, три 100-мм противотанкови оръдия „Рапира”, една самоходна артилерийска установка 2С1 ”Гвоздика”, четири товарни автомобила и два автомобила с повишена проходимост – мобилизирани от местни жители, а така също складове с боеприпаси и военнотехническо имущество.

По предварителни оценки от началото на контранастъплението на армиите на ДНР и ЛНР украинската армия е понесла значителни загуби в жива сила и бойна техника. Броят на убитите, ранените и попадналите в плен военнослужещи превишава 750 души. Само за едно денонощие в хода на ожесточените боеве в плен са били взети 130 души. В района на населения пункт Уляновско, от един от полковете, намиращи се в обкръжение, са се предали 61 военнослужещи, заедно с командира на полка.

В информация от щаба на ДНР, цитирана от РИА „Новости”, се казва: „В резултат на проведената мащабна контранастъпателна операция групировката на украинската армия и Националната гвардия на територията на ДНР и ЛНР загуби общото си управление и прекрати съществуването си като единно цяло”.

Това създава благоприятни условия за провеждане на настъпателни операции и по другите две стратегически направления в Източна Украйна - Славянск-Изюм-Чугуев-Харков и Красноармейск–Павлодар-Днепропетровск.

 

Подготвил за публикация Руслан Петков