Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 50 Пенсионна реформа по германски

Пенсионна реформа по германски

Е-поща Печат PDF

Пустите му германци, и те правят пенсионна реформа, но по германски, а не по пожарникарски. Когато на власт дойде бившата комсомолска секретарка Ангела Меркел, пенсионната възраст в страната беше 65 г. Заедно със своя социалдемократически министър на труда Франц Мюнтеферинг християндемократката Меркел реши да я увеличи на 67 години. Това намерение бе облечено в нарочно правителствено постановление, прието още през 2006 г. По онова време нямаше световна финансова криза и трусове в еврозоната. Нищо не подсказваше, че голямата беда скоро ще почука на германската врата. Икономиката процъфтяваше, безработицата бързо се топеше. И въпреки това Меркел и Мюнтеферинг се решиха на непопулярната стъпка, защото в Германия не от вчера тиктакаше т.нар. демографска бомба (да не се бърка с демографската катастрофа и геноцида в България). 80-милионният германски народ застаряваше със застрашителна – за немските представи - скорост.

Понастоящем на сто работещи немци се падат над 40 пенсионери (общо 15 млн., като освен това 5 млн. души получават и пенсиите на покойните си съпрузи или съпруги). Според прогнозите през 2030 г. пенсионерите ще се увеличат с още една четвърт, докато броят на внасящите осигурителни вноски ще намалее поради ниската раждаемост в страната. За германския бюджет, който през тази година доплаща за пенсии 80 млрд. евро, това вече е сериозен паричен ресурс.
Междувременно и за немската икономика настъпиха тежки времена. Експерти твърдят, че след две-три десетилетия в Германия няма да има достатъчно хора, които да работят във фабриките. Затова и се смята, че увеличаването на пенсионната възраст от 65 на 67 г. ще помогне в решаването на проблемите.
Като всеки нормален политик обаче Меркел не хукна да прави “революционни промени”, а разпростря реформата във времето. Тя ще стартира едва през 2012 г., въпреки че правителственото решение за нейното провеждане бе взето през 2006 г. Никаква паника, никакви авантюри, никакви нововъведения от днес за вчера. Немците бяха уведомени отдавна отдавна какво ги чака. От 1 януари 2012-а пенсионната възраст на германците ще се увеличава с по един месец годишно. Така че поставената цел “възраст на пенсиониране 67 години” ще бъде постигната чак през 2029 г. Както виждаме, между намерението и неговото осъществяване ще изминат цели 23 години! Нищо, че германските мъже живеят със 7 години повече от българите, а немкините – с 5,4 години повече от българките!
Независимо от плавния характер на промяната немците продължават да протестират. Срещу увеличаването на пенсионната възраст са синдикатите и левицата. Против е Християнсоциалният съюз (ХСС), най-могъщата партия в Бавария, традиционен съюзник на партията на Меркел. И едните, и другите изтъкват опасността от масова безработица сред хората в 60-те си години. Само през последните четири години броят на безработните в тази възраст се увеличи четирикратно и достигна... 150 хил. души – изтъкват противниците на реформата. Боже мой – да им имаш проблемите: 150 хил. безработни ветерани на труда в Германия срещу всеки втори българин в трудоспособна възраст – трайно безработен у нас!
П.П. Табличката по-долу показва средната продължителност на живота в България и още няколко други страни  - за сравнение. От нея се вижда, че българинът съвсем не се пенсионира толкова млад, както твърди властта. Вижда се и друго – че дори палестинците, които повече от 60 години са в състояние на война, живеят по-дълго от българите.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата