Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 40 (2014) ДА УВАЖАВАМЕ РОДНАТА ИСТОРИЯ И ДА НЕ ГУБИМ ПАМЕТ

ДА УВАЖАВАМЕ РОДНАТА ИСТОРИЯ И ДА НЕ ГУБИМ ПАМЕТ

Е-поща Печат PDF

Симеон СИМЕОНОВ пред в. „Нова Зора” в разговор с Миглена ИВАНОВА

Симеон Симеонов е председател на Отечествения съюз. Завършил е „Славянски филологии“ в СУ “Св. Климент Охридски“ и „Стопанско управление“ в УНСС в София. Като лидер на ОС инициира десетки патриотични събития и срещи по повод национални празници и годишнини. Едно от тях е честването на 70-години от създаването на ОС като правоприемник на Отечествения фронт. Симеон Симеонов е следовник на на патриотичната идея и на каузата да бъдем истински българи.

• Отечественият съюз застава зад левоцентристки коалиции

Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов бе преизбран от конгреса на сдружението на 7-ми септември т.г. Приети бяха програма и платформа за следващите четири години. В състава на Националния съвет влязоха нови лица, които категорично потвърдиха патриотичната линия на ОС и неговите задачи да следва пътя на демокрацията и възможностите на гражданските организации, което стана повод в. “Нова Зора” да се обърне към председателя на Отечествения съюз.

- Господин Симеонов, конгресът на ОС почете 70-годишния юбилей на революцията от 9 септември 1944 г. Приехте девиза „Различни, но всички заедно”. Силно послание, но и трудно осъществимо...

- Да, ние уважаваме родната си история и историческата памет. Затова и проф. Искра Баева подготви и изнесе слово по случай този наш юбилей. Това е важно за поколенията. На форума приехме платформа „Отечественият съюз днес”. През годините на промени у нас и досега ОС изгради своя обществен авторитет сред различни слоеве на българското общество, което даде тласък за развитето и на гражданското общество въз основа на няколко важни принципа. Един от тях е национално съгласие и единение, разум и разбирателство по общонационалните проблеми, върховенство и защита на индивидуалните права и свободи на хората. Политическият синоним на националното съгласие и разбирателство е широката равноправна коалиция на социално ангажирани и национално отговорни партии, патриотични граждански сдружения, съюзи и изявени личности. Изворът на националното обединение е патриотизмът, разбиран като любов и преданост към род и Родина, народностни добродетили, духовност и култура, национална гордост и самочувствие от собствения принос в развитието на европейската и световната цивилизации.

В нашата платформа залагаме на социалната чувствителност към ежедневните проблеми на хората от квартала, селището и общината. В днешно време не трябва да се премълчават факти като бедността, недоимъка, безработицата на стотици наши сънародници. Затова и ОС залага на инициативността на гражданите и техния контрол върху дейността на органите на местната власт. Не може да бъдем цивилизовано общество, ако нямаме работещи институции и личности, които да бдят за тяхното функциониране.

ОС се противопоставя и изсква от партиите у нас със средствата на закона да пресичат в зародиш корупцията, злоупотребата с власт и средства. Ние искаме наказателна отговорност от грабителите на страната ни. Ние не толерираме доносничеството и клеветническите кампании, които злепоставят България пред Европа и света.

Нашата цел е подобряване живота на българите в сферата на образованието, здравеопазването, икономиката, инфраструктурата, науката и културата. В реалната политика днес ОС застава зад създаването на нагласи и практическа реализация на леви и левоцентристки коалиции.

- На вашите конференции и форуми винаги има оживени дискусии, както и оригинални идейни предложения. И на този конгрес ли беше така?

- Имате право по отношение различните мнения по важни въпроси на страната. Представителите на ОС са будни личности, които не търпят неправдите и работят ежедневно за една по-демократична икономическа среда по места. ОС поддържа традиционно добри отношения с левицата и патриотичните партии и организации.

Всички сме единодушни, че чалгизацията през последните години прониква навсякъде и пречи на духовността в България. За това и нашата задача е да бдим за културата и приемствеността и да възпитаваме в родолюбие младите хора. На конгреса получихме поздравления от председателя на БСП Михаил Миков, от председателя на ЗС “Ал.Стамболийски“ Спас Панчев, от председателя на НД “Русофили“ Николай Малинов, от председателя на БАС Чавдар Стоименов, ген. Стоян Топалов – председател на СОСЗР, и от патриотични и родолюбиви организации.

На предстоящите избори ще подкрепим левицата и смятам в бъдеще да бъдем единни при определяне политиките на държавата ни. Особено ми е драго да ви информирам, че от години работим успешно по линията на запазване на националната идентичност и патриотизъм с „Нова Зора“, както и с военно-патриотични съюзи и организации. Благодаря на председателя на ПП „Нова Зора“ Минчо Минчев за неговата високо отговорна позиция за периода на 42-рото НС по отношение запазване на родната памет и историческите корени на връзките на България с Русия.

Конгресът на ОС избра нови ръководни органи, като 25 на сто от състава на НС е обновен.

- Споменахте Русия. ОС не крие отношението си отношението си към руската държава като важен и стратегически партньор за България...

- Членовете и симпатизантите на ОС следят обстановката в Украйна и смятат, че са поставени под заплаха основни граждански и човешки права на народа, гражданският мир, свободата и демокрацията. Загрижени сме и за тамошното българско малцинство и спазването на неговите права. Още през март т. г. НС на ОС изготви декларация, в която настоява българското правителство и държавни институции да отстояват, включително пред колективните органи и форуми на Европейския съюз и НАТО, намирането на мирно, политическо решение с дипломатически, а не с военни средства; бъдещето устройство и управление на Украйна следва да гарантират политическите, икономическите, културните и гражданските права на българското и другите национални малцинства; отказ от конфронтация и налагане на санкции спрямо Русия.

Националният съвет на Отечествения съюз изразява своята увереност и оптимизъм в скорошното приключване на конфликта и напрежението във и около Украйна и възстановяването на нормалния ритъм на живот.

Делегация на ОС бе на официално посещение през април в Русия – в градовете Казан и Москва, като целта на визитата бе запознаване с работата на Общоруския народен фронт (ОНФ) и установяване на делови връзки и сътрудничество между двете сродни организации. Бяхме и в република Татарстан – земята, на която се е родила и процъфтявала Волжка България. От срещите стана ясно, че можем да развиваме съвместно научно, културно, спортно и икономическо сътрудничество, както и туризъм.

Нещо повече. Ние подписахме споразумение с ОНФ на република Татарстан за взаимодействие и сътрудничество между двете организации и движения.

Отечественият съюз е за продължаване на сътрудничеството ни и братската дружба между българския и руския народ.

- От години подкрепяте идеята за организиране на граждански клубове по места, които се грижат и въздействат на политиката в съответните населени места. Добър опит ли е това от гледна точка на разнообразието в политическия ни спектър?

- Тези проекти имат значителен успех, защото активните граждани поемат сами ангажимента да се справят с местни проблеми. Целта е премахване на социалната несправедливост и поставянето на въпроси пред органите на местната власт.

Днес връзката между властта и народа е нарушена и трябва да се градят пътища, които да бъдат в полза на обществото. Ще бъдем коректив, ако трябва и опоненти. Планираме да стартира проект Клуб за гражданско разбирателство в столичния квартал „Слатина”.