Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 44 (2014) ПАЗИТЕЛИ НА БЪЛГАРЩИНАТА

ПАЗИТЕЛИ НА БЪЛГАРЩИНАТА

Е-поща Печат PDF

В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, сдружение „Пазители на българщината” връчва приза „Апостол на българщината” - за най-достоен пазител на българския дух, на българските традиции и ценности. Наградата има единствено морално измерение и ще се връчва всяка година. Учредена е през юли т. г. на Първия национален събор „Войводска среща”, в Жеравна. Идеята за наградата е на създателя и продуцента на Национален фолклорен ансамбъл (НФА) „Българе” Христо Димитров.

На 31 октомври отличието бе връчено на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Британецът Ян Чарлз Андерсон, който е сред 64-имата учредители, също ще получи приз - по изключение двама души биват наградени, - заради изключителния му принос за развитието на българското фолклорно изкуство, дългогодишното му меценатство при създаването на НФА „Българе”, на фондация „Българе”, на националното движение „Второ Българско възраждане” и на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна.

Според утвърдената символика, на своите събирания новите български войводи идват облечени в характерно българско четническо облекло, в старинна българска военна униформа или с българска фолклорна носия.