Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 51 Форматът на чергата определя съзнанието

Форматът на чергата определя съзнанието

Е-поща Печат PDF

Има немалко наши сънародници, които по една или друга причина са достигнали висока международна позиция в йерархията, но сред не са малко онези, които раздават ум и разум, без оглед на истинското състояние на родината. Такъв евросиндром на висш чиновник този път демонстрира еврокомисарят Кристалина Георгиева. На Шестата годишна среща на бизнеса с правителството тя заяви, че българите трябва да се гордеят с онова, което са постигнали.

Какво всъщност сме постигнали? България наред с Естония и Люксембург, е една от трите страни с най-нисък бюджетен дефицит в ЕС - под 3% и с най-нисък външен дълг спрямо БВП - около 14 %. Похвално и най-важното – безценно постижение! Но истината е, че обикновеният българин е най-бедният и съсипан член на въпросната европейска фамилия. Прочутата еврокомисарка не е забравила майчиния език и на чист български посъветва, че във времена на криза държавите трябвало да се научат да харчат според приходите си и да управляват добре разходите.Ние това го знаем още от читанките, въпросът е, че тия, които трябва наистина да следват това златно правило, въобще не ги е еня. Госпожа Георгиева не е забравила някои типично български изрази (!) и призова да се простираме според чергата си...
Не бива да се забравя обаче, че един среден български пенсионер (истинската дума е мизерстващ) едва си плаща сметките и най-често води полугладно съществуване или се опитва да се добере до преоценените (развалените) храни на големите хранителни вериги монополисти. Не дай Боже пък да се разболее... Това би било наистина смело прекрачване извън територията на прословутата “черга”... Ето я цената на “успеха” на българското правителство - геноцид на сънародниците. Но за г-жа К. Георгиева тези неща явно са много, много далечни. И неразбираеми. Тя отдавна си е постлала европейска черга и по нея свободно може да се разхожда.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата