Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 51 Милост за българските гори

Милост за българските гори

Е-поща Печат PDF

Алчността на управляващите и на българските псевдобизнесмени нямат граници. Подготвяните промени в Закона за горите узаконяват строителството в природни паркове. Уж става дума само за ски-туризма, но на практика се разчиства възможността за строителство и в редица други зони.
Текстовете се прокарват заради курорти, попадащи в обхвата на Закона за горите, каквито са част от Боровец, Пампорово, Берковишки Балкан и т.н. А самата промяна се прави по настояване на собственика на лифтовете на Витоша - “Витоша ски”, зад когото пък стои банка “Юлен”. Инвеститорът даде директно ултиматум – ски-съоръженията над София няма да работят, докато парламентът не приеме предложените законови промени. Дори зам.-шефът на Агенцията по горите Красимир Каменов и председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева признаха, това си е чиста форма на рекет. Но все пак щели да подкрепят промените. Каменов дори предположи, че “Витоша ски” може да продължи да изнудва държавата и след прокарване на законовите промени.
Промените все още се доизпипват от земеделското министерство, за да “се намери баланс между бизнеса и природата” – нещо като дървено желязо! Нали помним – бизнесът ще направи и невъзможното за 300 процента печалба! А в случая става дума за истински златни кокошки – чудеса на българския туризъм. Така че не е трудно да се сетим как ще се “балансира” между вълка и агнето. Така стоят нещата у нас - милост - за никого, щом става дума за печалба. Какво тук значат някакви гори...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата