Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 2 (2015) КЛАДЕНЕЦЪТ НА ХЕКАТА

КЛАДЕНЕЦЪТ НА ХЕКАТА

Е-поща Печат PDF

„Кабинетът е обречен ако не оттегли предложението си за пенсионна реформа” – каза съпредседателят на „Реформаторския блок” Радан Кънев в средата на миналата година. Тогава зад скандалните промени, предложени от ГЕРБ, твърдо застана „най-евроатлантическата партия” ДПС, формирайки с партията на Бойко Борисов така нареченото тематично мнозинство. Въпреки че депесарите бяха „помолени” лично от Борисов да не подкрепят второто му правителство, та да не пришивали ГЕРБ към тях.

Ябълката на раздора между ГЕРБ и „присъдружните” партии от четворната управляваща коалиция бе намерението на икономическия екип на водещата партия да „одържави”, тоест да вкара в бюджета на НОИ, парите, натрупани в частните универсални пенсионни фондове.

Точно както навремето Симеон Дянков - като вицепремиер и министър на финансите в първото правителство на ГЕРБ - вкара резерва на НЗОК във фискалния резерв на държавата и те „изчезнаха” - също като парите на вложителите в КТБ.

Дупките на присъдружната сбирщина

След яростната негативна реакция в обществото, в това число и от страна на коалиционните партньори, от ГЕРБ се съгласиха въпросът за пенсионната реформа да бъде предложен за широко обсъждане през първото тримесечие на новата година. Радан Кънев, естествено, се похвали, че „пробойната” в коалицията била запълнена. С други думи, запушена била една от дупките.

Една е запълнена, но колко още остават и тепърва ще се отварят нови? Дупка в бюджета на държавата, дупка в бюджета на НЗОК, дупки в бюджетите на отделните министерства, болниците, училищата, университетите и т.н. Тази коалиция е същински кладенец на Хеката (Триликата и трителесна древногръцка богиня на мрака, подземния свят, магиите, нощните кошмари, Луната, обществените дейности и други, дъщеря на титанидата Астерия и на Перс, получила от Зевс власт над Земята и морето, а от Уран – скиптър с велика сила да държи неразрушими връзките на Космоса).

При първата по-сериозна криза ГЕРБ използва ДПС, за да шантажира коалиционните си партньори чрез заплахата да управлява... с подкрепата на ДПС. Тоест, чрез мнозинство „ад хок”, по конкретни поводи, елиминирайки обструкциите било на РБ, било на ПФ или АБВ.

След като Борисов постигне своето, може да хвърли в кладенеца ненужния баласт, в това число и ДПС. А ако си науми да става президент, ще захвърли цялата „присъдружна” сбирщина.

Само че в сферата на шантажа той може само да чиракува при Доган и Местан. Ако му трябват доказателства, да се обърне към Филип Димитров, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Който се е хванал на оюните (игрите, сиреч) на ДПС, все е изгарял! Да не се окаже, че шантажирайки РБ с ДПС, самият Борисов е бил използван като маша от Местан. Не че има нещо против модела, ако смята, че може чрез него да устрои своите „калинки”; и че държи юздите на олигархията. Но неговото престараване по темата за „възродителния процес” граничи със самоубийство.

След като поддяква на Местан, че не бил наказан никой от авторите на това злодеяние, един ден може да се окаже подсъдим именно за участие в преименуването на българските турци. Едва ли съдът ще повярва, че е бил пратен в Лудогорието да следи за пожари...

Впрочем на 6 януари тази година пред консулството ни в Истанбул имаше протест на изселници от България срещу липсата на справедливост и на обезщетения на пострадалите от „възродителния процес”. Въпреки че в София управлява човек, който осъжда процеса и уж няма нищо общо с него.

На босия цървулите

Иначе управлението на „бандата на четиримата” е като улица от крайните квартали или третокласен междуселищен път: дупка до дупка. А в края на мандата на Борисов може да заприличаме на магистралата Палермо – Агридженто (Италия). Тя беше тържествено и с три месеца предсрочно открита на 23.12.2014 г. , но скоро пропадна и завлече в дерето 13 милиона евро. Оставаше да й лепнат табела „Построено от правителството на ГЕРБ”...

В самата България държавният дълг нарасна почти два пъти за две години, като само при управлението (повторното) на Борисов дългът ще нарасне с 13 милиарда лева. След като на част от „кофти матреяла” бяха подхвърлени коледни добавки към пенсиите, а минималната работна заплата бе увеличена с 20 лева (от 340 на 360!!!), от ГЕРБ се погрижиха да не разглезват повече електората.

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси г-жа Менда Стоянова резюмира намерението по следния начин: „Българите трябва да внасят в хазната, а не да получават от нея”. Да-да, тъй е - но за кои българи говорим?! А за да внасят, те първо трябва да работят и да печелят. В противен случай хазната ще вземе на босия цървулите. Обаче никой от коалиционните партньори на ГЕРБ, леви или десни, патриоти и популисти, не оспори думите на М. Стоянова относно „пълненето на хазната”. Ерго, докато са на власт, българските граждани ще чакат „керемида масло да пусне”, както казва Чудомир.

Токът, газта, парното, водата, лекарствата и хлябът може да поскъпнат, защото поскъпна доларът, а еврото се срина, заедно с рублата. А уж санкциите срещу Русия щяха да сринат само руската икономика и рублата!..

Следващата „пробойна”

която ще трябва да се запушва, е свързана с очакваната нова бежанска вълна, за която естествено, нямаме никаква готовност.

Нещо повече, от ЕС се канят да ни върнат около 3613 бежанци с български документи. Изправено пред това предизвикателство, правителството реши спешно да завърши оградата от бодлива тел по южната ни граница, но изпадна в противоречия със себе си и с държавната глава.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков се опитва да прехвърли част от отговорността върху МО, военният министър Ненчев не знае какво да каже, а президентът Р. Плевнелиев обяви на всеослушание, че изпращането на войска на границата със съюзна държава, когато отсреща няма армия, може да предизвика международен дипломатически скандал. Турските медии побързаха да публикуват мнението му, докато бившият министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова, Бойко Ноев, не вижда нищо нередно в искането на МВР. Военните, видите ли, нямало да отидат на границата с танкове и оръдия... Със сопи ли ще спират промъкналите се сред бежанците ислямисти?

В коя друга държава редовна войска пази границата? Но и президентът Плевнелиев не изхожда от Конституцията или Закона за отбраната и въоръжените сили, а от това какво ще кажат в чужбина!

Вакуум в сигурността

Как армия от 25 000 души ще охранява границата и ще се подготвя и участва в задгранични мисии като тази в Афганистан? МВР - с много по-голям състав, - какво ще прави? Да не би досега да е възпрепятствало грабежите по села и градове, да е осигурявало безопасността на линейките на „Спешна помощ” в ромските квартали?

Не, не, МВР пропусна безпрепятствено вън от страната откровени бандити и още не може да каже къде е заминал и къде се намира дори бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. Няма опасност да възникне вакуум в сигурността, ако полицаи от вътрешността бъдат прехвърлени на границата, но не е ли време да бъде поправена грешката с ликвидирането на Гранични войски? Добре ще е онези политици, които настояваха за това престъпление, да отидат да опъват бодлива тел на границата. За охранители вече не стават. Учудвам се, че г-н Вучков още не е поискал военни да охраняват екипите на „Спешна помощ” в ромските квартали. Защото ако полицията набие някой пиян ромски бабаит, срещу нея ще скочат един куп правозащитници и НПО-та.

Във Франция кметът на Шампан, на 16 км от Париж, не разреши в местното гробище да бъде погребано едно месечно ромско бебе, а у нас полицията не смее да влезе в ромски квартал, за да накара крадците на ток и вода да си платят дължимото. Или завинаги да забравят какво е да биеш медицински екип, който е дошъл да спасява човешки живот.

За днешната ситуация у нас са много подходящи три заглавия в турския всекидневник „Миллиет” (07.01.2015) вместо лозунги -  „Всяка седмица – по един пакет за реформи”;  „Съвестта е в малцинство”;  „Маймунско право”.

Остава само и Росен Плевнелиев, подобно на турския президент Реджеп Ердоган, да изпрати на посланиците снимката си с автограф. Ако, разбира се, вече не го е направил.

Може и на фона на Скалистите планини...