Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 2 (2015) ОСВОБОДЕТЕ СТОЛА НА ВАЗОВ!

ОСВОБОДЕТЕ СТОЛА НА ВАЗОВ!

Е-поща Печат PDF

Отворено писмо до министъра на  образованието и науката

Уважаеми г-н Министре,

Пише Ви един редовен докторант в Софийския университет, а също и баща на 2 деца, които в момента са в образователната система. Признавам, че според мен, това писмо следваше да напише някой български учител или преподавател в университет. Признавам, че съм леко потиснат от това, че такова писмо няма и че българското учителство и академична общност сякаш не съществуват. Но като няма, си мисля, че и един докторант, т.е. бъдещ учен, и също – родител на ученици, може да го напише. Защото трябва да се напише.

Та, г-н Министре, постъпете разумно и освободете стола на Дядо Вазов. Никой стол никога не е толкова важен, че да жертваш всичко друго заради него.

Напуснете го, защото срамите не само Дядо Вазов и другите достойни седели в него, но срамите и себе си. За няколко седмици навредихте толкова на себе си, колкото не бихте могли в целия си живот. Тежката министерска корона Ви се отразява зле, и Ви вреди повече в личен план, отколкото Ви помага.

Но дори да не мислите за себе си, и за своя авторитет, ние – българските учени и родители, имаме право да мислим за науката и за децата ни в образователната система. И никак, наблегнете на тази дума – никак, прочетете я три пъти, никак не сме доволни от Вас. Вие сте срам и за науката, и за администрацията на науката. Вие сте едно позорно петно в историята на една от най-успешните образователни системи в човешката история.

Да, да, нека Ви припомня, г-н Министре, че българската образователна система е една от най-успешните в историята. Тя е една от малкото системи в този свят, изградени „отдолу нагоре".

От простите селяни, дето са отделяли от оскъдния си залък, за да доведат даскал в селото. От робите на султана, които са строили сами, без европейско финансиране, и въпреки съпротивата на властта, строили са училища и читалища. От българските даскали, които получили образование в чужбина, не са останали там – сред блясъка на цивилизацията, а са се върнали в затънтените села, та да отварят очите на невежите.

Българската образователна система, г-н Министре, е възникнала преди българската държава – още в мрака на робството. Тя еволюционно се е развивала и е достигнала световни висоти.

Много малко подобни случаи ще намерите, г-н Министре – просвета, изградена от самия народ, а не спусната му „отгоре".

В момента тази система Ви е поверена. Вие сте поредният, който трябва да се грижи за нея и да продължи традицията, която г-н Министре, не е разрушена нито от „фашисткия" период, нито от „комунистическия", нито дори от фарса в последните 25 години.

Духът на системата е жив, тя ще надживее всички ни, тя ще надживее дори българската държава, ако последната реши да доизпълни докрай мисията си да се самоубие... Както сме имали просвета без държава, така ще имаме и след държавата, ако се наложи. И това е заради душата, духа в тази идея – да си образоваш детето, да мисли, да върви напред.

Г-н Министре, поставете себе си до всичко това и се вижте колко сте жалък. И после направете единственото полезно, което можете да направите – освободете стола на Дядо Вазов.

Вижте, г-н Министре, Вие сте един обикновен неграмотник и лъжец. Да, ще употребя тази дума, няма да съм мек. Вие сте един лъжец. Няма да употребя дори политически коректната дума, ползвана напоследък – „неистина". Вие сте лъжльо. Вие излъгахте публично, и Вие опитвате да превръщате лъжата в истина, като ползвате позицията на Дядо Вазов с целия авторитет, който тя носи.

Вие излъгахте с оценката си за огромни величини в науката като Фредерик Кюри, Асен Златаров и Михайло Ломоносов.

Г-н Министре, знаете ли колко училища в България носят името на Асен Златаров? Знаете ли поне това? Знаете ли, че той е бащата на българската химия? Знаете ли, че той е едно от лицата на българската наука в глобален план? Може ли такъв човек да бъде представен по унизителния начин, по който го направихте? Как, освен като груба и долна лъжа, като гнусна клевета, може да се окачестви Вашето изказване?

Г-н Министре, аз не искам децата ни да бъдат учени на лъжи! Затова искам оставката Ви от стола на Дядо Вазов. Не може на децата да се втълпяват откровени лъжи, да се обезценяват авторитети и да се рушат фундаментални устои. Г-н Министре, ако искате да оборите Златаров, Ломоносов или Кюри, ако искате да оборите дори Айнщайн – имате право да го направите. Напишете научна публикация, развийте научна теза, представете я пред научната общност и оборете тези учени. Оборете онова, което са открили. Докажете, че нещо са сгрешили. Открийте нещо ново. Това е пътят на науката. Но недейте просто да ги обиждате и да им лепите етикети, докато децата Ви слушат.

Г-н Министре, знаете ли състоянието на руската наука преди Ломоносов?! Да, малко след като Петър Първи е обръснал брадите на руските аристократи и е започнал да вкарва западна култура... Та знаете ли състоянието на руската наука преди Ломоносов? Знаете ли състоянието й след него? Знаете ли, че най-авторитетният руски университет днес носи неговото име? Знаете ли, че този университет е от най-добрите университети в света! Всички освен Вас ли не виждат “глупостта” Ломоносова?

Г-н Министре, Нобеловата награда все още е доста авторитетно признание. Вярно е, че в последните години девалвира, поради раздаването на награди по политически причини. Но да уточним – политически се раздават наградите за мир и за икономика. Наградите за точните науки са недокоснати от куртоазия и интриги. Там наистина ги получават истински учени, открили нещо. Та Фредерик Кюри е голям учен, и Нобелов лауреат. Повярвайте ми, Нобеловата награда не е част от семейната имуществена общност и не се дава поради заслуги на съпругата. Тя не се дели на две при развод. Тя е оценка на конкретен учен, и да Ви кажа, г-н Министре, много велики учени дори я нямат. Защото тя е за най-великите и се дава веднъж годишно. Прочее, да добавя, г-н Министре, че „глупакът" Кюри има големи достижения и извън Нобела си, той е голям френски учен с много други признания.

Разбирате ли защо, г-н Министре, трябва да си идете?! Защото това Вашето не е „разчупване на шаблона" и развитие на мисленето. Това Вашето е обикновена завист и рушене на авторитета на онези, които са постигнали много повече от Вас. Вие не учите децата на нещо ново. Не ги учите на това да се докажат като по-умни от Кюри. Вие просто злобеете завистливо и се опитвате да изравните авторитетите с Вас самия, като ги свалите до собствената си кал!

Г-н Министре, да Ви река, че Наполеон е един от тримата най-велики пълководци в човешката история. Другите двама са Александър Македонски и Георгий Константинович Жуков. Сега, в последно време Жуков го пооплюват, основно на русофобска основа. Да Ви река, че ако бяхте го оплюли и Вие, нямаше да Ви обърна внимание. Вие сте реформатор и сте длъжен да плюете по Русия. Но вие оплюхте и омаловажихте най-великия военен стратег на западната цивилизация. Да, именно той е. Александър Македонски е грък, а Жуков е руснак. От западните генерали и военачалници Наполеон Бонапарт е № 1. Вие оплюхте един от символите на Франция, и го оплюхте точно в най-голямата му слава – военното дело. Да бяхте нещо политически коментирали или икономическата му блокада срещу Великобритания – спорни въпроси, може... Но Наполеон, оплют на тема „военно дело" – това е позор и абсурд!

Прочее, г-н Министре, да знаете, че и до ден-днешен значителни части от европейското континентално право се дължат на Наполеон. Също така, г-н Министре, да знаете, че обединението на Германия е подпомогнато от Наполеон. Заварил и окупирал 300 независими немски държавици, той ги обединил до няколко по-големи, за да са по-лесни за управление. На тази база после Бисмарк обединява Германия и я прави моторът на Европа. Да знаете, де...

Вие сте обикновен лъжец, г-н Министре, и искате да учите децата на лъжи и поквара. Ние не искаме това... Ние искаме ако не най-доброто образование в света, поне нормално образование, основано на истината и логиката. Такова все още имаме...

Та, г-н Министре, да Ви река – не робувайте на авторитети! Ако искате да ги оборвате и да правите революции в науката – правете го! Това е пътят на учения! Но го правете с тези и доказателства, а не с лични атаки срещу отделни учени! Едното е наука, другото е пошла завист!

Г-н Министре, силно настоявам да освободите стола на Вазов! Настоявам като бъдещ учен и настоящ родител на ученици...

И накрая, няколко слова към Н.Пр. министър-председателя... Г-н Борисов, знаете, че Ви презирам, и че не бих се унизил дори да говоря с Вас. Но в името на българската просвета ще направя едно изключение – г-н Премиер, моля Ви, ако министърът на просветата не се оттегли сам, да го изгоните.

Освободете стола на Дядо Вазов!

Не забравяйте, че това е именно столът на Дядо Вазов!

 

С уважение: Добри БОЖИЛОВ, докторант в СУ и родител на ученици