Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 2 (2015) ЗЕМЯ НА ПРИЦЕЛ

ЗЕМЯ НА ПРИЦЕЛ

Е-поща Печат PDF

Надявам се духът на покойната Свобода Бъчварова да не ми се сърди за заимстването на известното заглавие, но няма друг начин да се характеризира днешното състояние на България. Защото нейната земя буквално е на прицел - от кукловодите на новия световен ред, “на едро”, от нашенските си мургави мардери - “на дрбено”.

За какво иде реч? Тълпи от роми от Белоградчик разкопават ниви в землището на село Протопопинци, за да вземат бракуван кабел на телекомуникационна компания. Ваньо Боянов, кметски наместник на селото, съобщи, че набези на крадците на кабел вече има в ниви в землищата и на селата Чупрене и Медовница. Крадците всъщност не са точно крадци, тъй като кабелът е бракуван и не се използва.

Дотук нищо лошо. Но ромите идват с коли, навлизат в засетите площи, съсипват нивите на хората, като правят дупки дълбоки по половин метър, за да измъкнат жиците. Така освен че унищожават есенниците, правят невъзможна и пролетната сеитба.

А най-тъжното е, че съучастници в тази съсипия са бивши работници от компанията, които за 1000 лв. и едно прасе им показват къде да се копае.

Както е тръгнало, скоро цяла България ще заприлича на лунен пейзаж.

Но така е - когато я няма държавата, идва разрухата.