Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 16 (2015) КОЛУМБЕ, КОЛУМБЕ!

КОЛУМБЕ, КОЛУМБЕ!

Е-поща Печат PDF

Във връзка с годишнината от фашисткия преврат в Киев препрочетох забележителния труд на Тим Уайнър “Историята на ЦРУ – наследство от пепелища”.

Исках да проследя отношението на ЦРУ и американската администрация към десните сили в Украйна и използвали ли са те украинските бандеровци и фашисти в подривната си работа против СССР в периода на студената война. На второ място, исках да разбера по времето на подготовката и провеждането на преврата в Украйна дали американците са използвали някакви други форми и методи освен известните ни досега.

Следва да отбележа, че Тим Уайнър е написал историята на ЦРУ въз основа на проучени от него 50 000 разсекретени документа на ЦРУ, Белия дом и Държавния департамент на САЩ, повече от 2000 устни истории, разказани му от разузнавачи на ЦРУ, дипломати и войници, и на повече от 300 интервюта с отговорни служители от ЦРУ, включително с 10 директори на ЦРУ.

Книгата е написана на базата само на американски източници, без анонимност и без слухове, така че никой не може да се съмнява в нейната достоверност.

Авторът е лоялен гражданин на САЩ и не е имал никакво намерение да създаде антиамерикански труд, но верен на своята почтеност и честност, той отразява фактите и събитията такива, каквито са, и по същество написаната от него “Историята на ЦРУ” е документ, който осъжда и изобличава САЩ в хиляди престъпления против човечеството. Ето и някои от основните задачи, които президентите на САЩ поставят пред ЦРУ:

1. Активна борба с всички възможни средства против СССР и настъпващия комунизъм.

2. Политическите режими на всички държави в света, които си сътрудничат с комунистическите партии и са против политиката на САЩ, да бъдат сменени чрез преврати или купуване и фалшифициране на избори.

3. Държавни дейци, които си сътрудничат с комунистическите партии и работят против интересите на САЩ, да бъдат избивани.

4. Държави, в които САЩ имат стратегически и икономически интереси, а правителствата им водят антиамериканска политика, да бъдат окупирани с военна сила.

5. Активната борба против левите правителства и комунизма да се води на чужда територия.

6. Активна работа за вербовка на агентура за влияние, като се обърне най-сериозно внимание на президенти, премиери, министри, председатели на политически партии, собственици на средства за масова информация, главни редактори, социолози, политолози и др.

7. Най-сериозно внимание да се обърне на страните, богати на природни ресурси и имащи военностратегическо значение за САЩ.

Президентът на САЩ и неговото обкръжение смятат, че щом по времето на Втората световна война САЩ са могли да бъдат съюзници със СССР във войната против фашизма, то и по времето на „студената война” те могат да си сътрудничат с фашисти в борбата против комунизма. Тази логика води до засилване на интереса на ЦРУ към украинските фашисти, които по времето на Втората световна война са се били на страната на Германия против СССР и в тила на напредващата германска армия са избивали украински комунисти и партизани.

Веднага след войната американското разузнаване започва активна работа сред украинските фашисти и подготовката им за терористична и подривна дейност в СССР.

Именно потомците на тези фашисти и бандеровци, както и други фашизирани младежи и купени лумпени, използва ЦРУ, за да организира и осъществи преврата в Киев на 22 февруари 2014 г. Да събори законно избраните президент и правителство на Украйна и да създаде едно фашистко правителство, в което агентурата на САЩ е представена в най-ключовите позиции.

След Втората световна война фашистките украински антисъветски групи са четири – Бандеровци, група под кодовото име “Славей”, групата на Микола Лебед, и групата „Върховен съвет за освобождение на Украйна”. И четирите групи са под контрола на ЦРУ. Базирани са във ФРГ и се подготвят от ЦРУ в тренировъчен лагер в Мюнхен за шпионска и терористична работа в СССР. Подготовката включва и скачане с парашут. В периода 1948-1953 г. на територията на СССР са прехвърлени чрез въздушни десанти, поединично и групово, стотици агенти на ЦРУ – украинци, но до един са или арестувани веднага, или ликвидирани. КГБ е имало информация точно кога и къде ще пристигнат агентите на ЦРУ.

ЦРУ е прехвърляло своя агентура във всички страни от Варшавския договор със задача да организират партизански движения и да извършват терористични актове. Навсякъде обаче агентурата им е била бързо разкривана и ликвидирана. Ръководството на ЦРУ и американският президент не са могли да си обяснят причината за многобройните им провали. Чак когато на света стана известно, че английският разузнавач Ким Филби е агент на КГБ, американците са разбрали защо навсякъде тяхната агентура е разкривана и ликвидирана.

Ким Филби, като служител на английското разузнаване, е бил командирован в САЩ, за да координира разузнавателната дейност между двете служби. Кабинетът му е бил в Пентагона. Бил е много добър приятел с Джеймс Игълтън – разузнавач от ЦРУ, който е отговарял за сигурността по специалните операции и е споделял с Ким Филби за всички операции по прехвърлянето на агенти в страните от Източния блок. Освен това КГБ е имал солидна агентура и в тренировъчните лагери в Мюнхен.

При преврата, който ЦРУ извърши в Киев през февруари 2014 г., не забелязах нищо ново, и тук американците използваха същите техни изпитани методи и форми. При това те вече са натрупали огромен опит в организирането на държавни преврати и различни други антихуманни операции. Пак беше използвано едно от любимите им средства - пари, пак бе използвана наемна паплач от утайката на обществото, за да поддържа напрежението на майдана, пак бе използвана агентурата на ЦРУ за влияние, фашистки групи, масови разстрели на майдана, за да бъде свален законно избраният президент и неговото правителство и за създаването на проамериканско правителство, където отново преобладават агентите на ЦРУ. Ако Викор Янукович не беше избягал, щеше да бъде убит - нищо ново!

Големият въпрос обаче е защо САЩ извършиха този преврат в Украйна?

Причините са много, но по-съществените според мен са следните:

1. Привличане на Украйна в НАТО и нейната граница с Руската федерация да стане граница между Русия и страните от НАТО. Това е една нагла идея, но наглостта на САЩ е толкова голяма, че може би разчитат, ако сега в Русия управляват предатели като Горбачов и Елцин, да поискат да направят щаба на НАТО в Кремъл...

2. САЩ планираха да изгонят руския флот от Севастопол и там да настанят своя военноморски флот.

3. Една от целите на САЩ бе да сложат ръка и на украинските природни богатства. Една трета от чернозема на света, се намира в Украйна.

4. Нанасяне на икономически и политически вреди на Русия и влошаване на отношенията й с ЕС.

5. Продажба на американско оръжие на Украйна.

Въпреки положените огромни усилия и изразходваните колосални средства САЩ не можаха напълно да осъществята напълно своите планове. Нормалният човешки разум не може да допусне, че Украйна може да стане член на НАТО. Но осъщественият от САЩ преврат в Украйна причини огромни щети и страдания за народите на тази страна.

Що се отнася до отношението на САЩ към България, то е било винаги високомерно, арогантно и враждебно.

(В края на Втората световна война авиацията на САЩ и Англия, без да има никаква военно-стратегическа необходимост, жестоко разбомбиха София. Под развалините на града останаха телата на повече от 2000 българи, а други около 5 000 бяха ранени и осакатени.)

През 1945 г. ЦРУ прехвърли на територията на Казанлък група наши емигранти – анархисти, със задача да организират партизанско движение. Тази група бързо беше ликвидирана от органите на ДС. Малко по-късно ЦРУ прехвърли на наша територия няколко групи българи - емигранти с фашистки убеждения. Тяхната задача бе също да създадат партизанско движение и да свалят правителството на ОФ. Това бяха така наречените горяни, които много бързо бяха обезвредени от органите на ДС.

Всъщност САЩ постоянно са водили враждебна по отношение на нашата страна политика, затова и в един период бяха прекъснати дипломатическите ни отношения. Доказателство за това е разобличаването и ликвидирането на агента на ЦРУ Иван-Асен - отговорен български дипломат и политически деец.

След 10 ноември 1989 г. ЦРУ от американското посолство вече управлява България, а българските държавни дейци са техни пионки. ЦРУ масово вербова в България политически лидери, собственици и редактори на средства за масова информация, социолози, политолози и др. Все по-ясно става, че следваната по препоръките на САЩ политика, води към окончателно унищожение на нашата държава.

Вече 25 години България се управлява от американското посолство в София. Доказателство за това са унищожената ни промишленост и разгроменото селско стопанство, ликвидираните органи за сигурност и армията, разкритите досиета на ДС, регистрацията на ДПС, и най-вече антируската и антикомунистическа пропаганда, ембаргото против Югославия, четирите военни бази в България, решението за щаб на НАТО в София, спазването на санкциите против Руската федерация, прекъсването на всякакви връзки с Русия, спирането на АЕЦ „Белене”, на „Южен поток” и пр. и пр. И нашите послушни “управници” изпълняват, а народът ни затъва все повече в мизерия и нищета.

Да бяха взели пример от съседна Турция, която през последните години въобще не се съобразява с препоръките на САЩ. И води своя политика, в защита на националните си интереси.

Една от формите на агентурно влияние са създадените от ЦРУ различни фондации, неправителствени организации и др., които много щедро се финансират и активно се използват за проамериканска, антируска, антикомунистическа пропаганда и за политическо влияние, както и за допълваща вербовка на агентура. Като правило тези формирования се използват и за подривна дейност, и за създаване на безредици и организиране на преврати от типа на Киевския майдан.

Едногодишните стачки против правителството на Орешарски бяха финансирани и организирани именно чрез тези формирования. По същия начин ЦРУ свали правителството на Орешарски и постави на власт едно дясно проамериканско правителство. По делата им ще ги познаете...

Разсекретените документи на ЦРУ, Белия дом и Държавния департамент показват, че в Овалния кабинет на американския президент най-често са обсъждани проблемите за подривната дейност против СССР, Руската федерация и страните от Варшавския договор, борбата против международното комунистическо движение, кои непослушни правителства да бъдат свалени и по какъв начин, кои държавни и партийни лидери да бъдат убити.

Въпросът за ликвидирането на непослушни държавни ръководители и леви партийни лидери е поставен първо от президента Айзенхауер. Президентът Кенеди издава две заповеди в системата на ЦРУ за създаване на “отряд убийства”.

След разгрома на американските войски в Лаос, на 13 октомври 1973 г., директорът на ЦРУ Бил Колби докладва на президента: “Всеки документ, който официално доказва американското съучастие в убийства, е външнополитическа катастрофа”.

Убийствата, извършени от ЦРУ на чужди държавници и политици, са много, но тук ще отбележа само няколко: Патрис Лумумба – 1960 г.; Диема – 1963; Рафаел Трухильо – 1969; Че Гевара – 1967; ген. Шнайдер – 1970; Салвадор Алиенде – 1973; Карлос Чакала – 1991; Саддам Хюсейн – 2003; Осама бин Ладен – 2002; Муамар Кадафи – 2011 г., и др.

Има данни за още десетки планове и неуспешни опити за убийство на “непослушни” чужди държавници и политически лидери. Основна мишена на ЦРУ е бил Фидел Кастро. За неговото убийство ЦРУ е направило над 500 плана и десетки неуспешни опити.

През 1967 г. ЦРУ прави неуспешент опит да убие президента на Египет Гамал Абдел Насър. За убийството на Муамар Кадафи ЦРУ е извършило 3 неуспешни опита. В единия от случите, през 1986 г., нашето външнополитическо разузнаване ПГУ – ДС, е получило предварителна точна информация и по нареждане на Тодор Живков тя е била своевременно предадена на Кадафи. Той взема необходимите мерки за сигурност и когато американският бомбардировач атакува резиденцията му и я разрушава, Кадафи е бил на друго място. В знак на благодарност Кадафи изпраща в София самолет, натоварен с подаръци, между които е имало и 3 позлатени ловни пушки. Разбира се, пушките отидоха не при разузнавачите, осигурили информацията.

Що се отнася до организираните от САЩ преврати и военни интервенции в различни държави, те са около 60, но тук ще си позволя да отбележа само няколко: Корея, 1950 г., тук американците водиха дългогодишна война. Избиха милиони корейци и дадоха 100 000 жертви; Иран, 1953 г. Под прякото ръководство и с пари, оръжие и агентура на ЦРУ ген. Захеди извърши преврат, свали от власт Мосадък и стана министър-председател на Иран; Сирия, 1965 г. Опитът на САЩ за преврат се проваля; Куба, 1961 г. Неуспешен опит на ЦРУ да свали от власт Фидел Кастро. След солидна подготовка, на брега на Залива на прасетата в Куба, ЦРУ, по вода и въздух, прехвърля 1303 кубински емигранти, които са подкрепени от авиация на ЦРУ. Битката продължава 6 часа. 141 от бандитите са убити и 1189 пленени; Конго, 1960 г. САЩ организират и осъществяват военен преврат; Бразилия, 1962 г. САЩ организират военен преврат и свалят от власт президента Жуао Гулар; Британска Гвинея, 1962 г. САЩ организират военен преврат и свалят от власт премиера Чеди Джаган; Виетнам, 1954-1967 г. САЩ нападат Виетнам и в продължение на повече от 10 години избиват 7 милиона виетнамци. Свалят от власт президента Диема и предават властта на Руфъс Филипс. Виетнам е разгромен и разделен на две държави; Лаос, 1963 г. И тук САЩ водят 15-годишна война. Избиват милиони мирни граждани и накрая победени, бягат от страната панически; Доминиканската република, 1961 г. И тук ЦРУ извърши държавен преврат; Индонезия, 1965 г. САЩ извършват държавен преврат, свалят от власт президента Сукарно и предават властта на техния агент Сухарто; Чили, 1970-1973 г. През 1970 г. ЦРУ прави неуспешен опит за преврат в Чили, а през 1973 г. извършва успешно военен преврат в тази страна. Сваля от власт Салвадор Алиенде и на негово място поставя американския агент главорез ген. Пиночет, който управлява страната 17 години; Гърция, 1967 г. ЦРУ всячески подпомага преврата на гръцката хунта. В новото държавно ръководство влизат американските агенти Георгиос Пападопулос и ген. Димитриос Йоанидис; Ангола, 1967 г. САЩ подпомагат правителството с пари, оръжие, въоръжени банди и съветници за борба против комунистите; Афганистан, 1979 г. САЩ въоръжават съпротивителното движение и го подпомагат във войната против Съветската армия. Тогава ЦРУ подготвя Бин Ладен и негови сподвижници и ги изпраща в Афганистан да се бият против руснаците. След изтеглянето на съветските войски от Афганистан САЩ вкарват свои войски в тази страна и я разрушават; Чад, 1981 г. ЦРУ подпомага своя агент Хюсеин Хабре да вземе властта, за да го използват в борбата си против Саддам Хюсейн; Етиопия, 1983 г. Неуспешна подготовка на ЦРУ за преврат в тази страна против лявото правителство на Хайле Менгусту Мариам; Хаити, 1993 г. ЦРУ насилствено възстановява властта на своя агент Жан Бертран Аристид; Югославия, 1999 г., с нищо неоправдани въздуши атаки на САЩ срещу беззащитната страна. Щетите за Югославия са огромни; Украйна, 2014 г. Тук САЩ извършиха преврат - очевадна политическа провокация, която може да доведе и до трета световна война; Венецуела, 2015 г. САЩ постоянно водят подривна дейност по отношение на Венецуела, а през последните месеци има индикации, че организират преврат против лявото правителство на президента Николас Мадуро, за да поставят на власт своя агентура.

Списъкът с мащабни международни провокации и престъпления на САЩ може да бъде продължен, но считам, че това не е необходимо, тъй като отразеното дотук е предостатъчно, за да се направят изводи какъв е характерът и какви са целите на външната политика на САЩ.

Не авторът на тези редове, а фактите и разсекретените документи на ЦРУ, Белия дом и Държавния департамент говорят за това, че САЩ не са никакъв бастион на демокрацията и правата на човека, държава, която не е спирала да използва политиката на държавен тероризъм и само през последните 70 години е извършила хиляди престъпления против човечеството. Навсякъде където са стъпили американски войници, са всявали ужас, смърт, разрушения и са оставяли, както пише Тим Уайнър “наследство от пепелища”.

Яядрените удари над двата японски града Хирошима и Нагасаки, извършени когато Втората световна война почти бе свършила, врагът беше разбит и нямаше абсолютно никаква военностратегическа целесъобразност, откриха епохата на стремежа на САЩ за пълен хегемонизъм, който стигна своя безпредел след рухването на СССР и социалистическите държави. Но тези ядрени бомбардировки имаха своите психологически предтечи, унищожаването на град като Дрезден – без военни заводи, армейски подразделения и пр. Бе използвана методиката на нацисткото Луфтвафе, единствено с безогледната си жестокост по англосаксонски – отвисоко и отдалече.

Такъв е техният стил на воюване във Виетнам. Той бе утвърден с бомбените килими, касетъчните заряди и тактиката на „изгорената земя”.

Едни от най-гнусните операции в Лаос и Камбоджа са били извършени от специализираната авиация на ЦРУ. Малцина знаят, че ЦРУ има собствен въздушен флот за специални  операции.

ЦРУ всъщност не е в истинския смисъл на думата разузнавателна централа, която събира информация и захранва с нея върховните властови фактори в САЩ. От книгата на Тим Уайнър става ясно, че ЦРУ всъщност е инструмент за смяна на неудобни личности и държавен терор над страни, дръзнали да не се подчиняват. Неслучайно в едно свое интервю пред изданието „Vox” през февруари т.г. президентът Обама заяви, че САЩ „периодично извиват ръцете” на други страни, за да постигнат своята външнополитическа цел. Разглеждайки международното положение и очертавайки задачите на американската дипломация, той заяви, че САЩ „нищо не биха могли да направят без насилие и ако не притежават най-мощните въоръжени сили в света. И ако периодично не извиваме ръцете на страните, нежелаещи да правят това, което е необходимо за нас”.

Признанието на президента Обама е драстично не като новина, а като признание на Нобелов лауреат за мир, който в своята технология на „борбата за мир”, използва различни икономически, дипломатически, а в някои случаи и военни способи.

Ние, продължава своите откровения президентът Обама, харчим за въоръжените ни сили повече, отколкото следващите в класацията 10 държави, взети заедно. Напълно съм убеден, че Америка ще бъде и до края на този век същата незаменима страна лидер, каквато беше в миналия век.”

Казваха ми, че по време на бомбардировките над Белград, когато хиляди хора пееха по мостовете над Сава и Дунав, един от ораторите на митинга, като гледал стрелкащите се над града американски „Фантом”-и, възкликнал – „Колумбе, Колумбе, да ти таковам откритието.”

И митингуващите продължили да пеят...