Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 27 (2015) АТОМЕН УДАР ПО СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСИ

АТОМЕН УДАР ПО СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСИ

Е-поща Печат PDF

Абу Ибрахим Ракави, който живее в окупирания от терористите сирийски град Рака, е поместил в туитър снимка на монетата. Върху нея се виждат надписи с лозунга на ИД, изображенията на седем житни класа и картата на света. Стойността на такава една монета ще е приравнена към цената на златния динар, което представлява приблизително 139 щатски долара.

Експертът от Центъра за аналитични изследвания и директор на Центъра за изучаване на страните от Близкия изток и Централна Азия Семьон Багдасаров не вижда в това нищо странно. “Още преди няколко месеца те планираха да пуснат златен и сребърен динари. А валутата е атрибутиката на една държава. Както изглежда, те имат достатъчно ефективно данъчно облагане, пътна полиция, съдилища и т. н. По правило всички тези функции се изпълняват от бивши чиновници, членове на партията „Баас”, следователно от достатъчно квалифицирани хора. Що се отнася до финансите, ясно е, че се извършват определени операции и се получават определени суми от чужбина. Също така ИД печелят и от продажбата на петрол, макар и да не продават много - дневният добив е около 80 хил. барела. За сравнение – добивът на ОПЕК е 30 млн. барела дневно, но въпреки всичко ИД печелят и от това.

Най-много пари идват от продажбата на артефакти. Имат проблеми в работата си с банките, макар че намират начини да ги решат, затова са въвели и своя собствена валута, пред която да няма никакви пречки. Такава валута могат да бъдат скъпоценните и полускъпоценни метали, тоест, златото и среброто. Поради това е взето решение да секат динари от злато и сребро, с които да се разплащат както на територията, която контролират, така и извън нея. Дори да допуснем, че започнат да печатат и книжни пари, те не биха били конвертируеми. Докато злато и сребро всеки ще приеме. “

Политологът и председател на Ислямския комитет Гейдар Джемал до голяма степен подкрепя колегата си Семьон Багдасаров и одобрява появата на новата парична единица на ИД.

“Мисля позитивно по въпроса. Мнозина от големите лидери от типа на Кадафи мечтаеха за такъв динар и бяха убити заради това. А Ислямска държава, която е подложена на масирани бомбардировки, против която воюват шиитите, Багдад, Техеран, кюрдите, коалицията, начело със САЩ, реално направиха онова, за което тръбяха най-различни т. нар. агенти на Ротшилдови, като започнем от Китай и свършим с покойния Кадафи. Става дума за следното - книжните пари, от гледна точка на ислямската икономика, са нещо равнозначно на направата на фалшива монета. Става дума за задължения по дългове, които девалвират непрекъснато – всеки месец, всяка седмица. Няма такива книжни пари, които след изтичането на финансовата година да не се обезценят в сравнение с началото на годината. Тоест, държавата пуска в обращение пари, които се превръщат в постоянна черна дупка и стойността им потъва в нея. Тази стойност се компенсира с кръвта на населението, което после трябва да запълва “маржа” между стойността на парите в началото и стойността им към края на финансовия период. Дори когато стойността на парите скача нагоре, това също е временно явление, и освен това - по отношение на други книжни пари.

В крайна сметка парите се обезценяват. Това означава, че държавата е единствената “компания”, която в края на годината е обречена да показва дебит вместо кредит. Това е същината на съвременната държава. Единственото нещо, което противостои на споменатото явление, е златото.”

Гейдар ДЖЕМАЛ

“Появата на динар на Ислямската държава е удар, равнозначен на атомна бомба по световната финансова система.” Бойците от терористичната организация „Ислямска държава” (ИД) започнаха да секат собствени златни монети, които скоро ще бъдат пуснати в обращение. Валутата, която ИД възнамерява да въведе, се нарича ислямски динар. Същото име са носили златните монети, използвани по времето на халиф Осман (управлявал през 644-656 г.), взети от ислямистите за образец.”

 

• ЖУРНАЛИСТЪТ ВЯЧЕСЛАВ БОЧКАРЬОВ РАЗГОВАРЯ С ПОЛИТОЛОГА И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИСЛЯМСКИЯ КОМИТЕТ ГЕЙДАР ДЖАМАЛ

 

- И все пак, това предизвикателство ли е за Запада?

- Не бих казал, че е предизвикателство за Запада. От Запада никой не се интересува. Просто хората си вършат работата в съответствие с шариатските възгледи относно икономиката. Кой се интересува от Запад? Дали да го предизвиква, или не?!

Просто се прокарват шариатските норми и в икономиката, и във всички останали сфери.

- Според вас, ще има ли търсене на този динар?

- За златото и среброто винаги е имало търсене, затова той със сигурност ще се наложи.

- Експертите оцениха годишния доход на ИД на един милиард долара. Откъде идват тези пари?

- Мисля, че източниците на тези пари са няколко, и един от видимите е петролът, макар че се продава на дъмпингови цени. Но пък е достатъчно, за да носи доход от един милиард долара. Обаче един милиард не са чак толкова много пари, това е няколко пъти по-малко от дохода на Азърбайджан примерно.

- Значи динарът ще бъде конвертируема валута?

- Ами излиза, че е точно така. Струва ми се също, че ще стане парична система, към която ще се ориентират от Австралия до Китай, независимо от политическата позиция и отношението към ИДИЛ. Та ние сме заобиколени с роби на парите, цялата система е ориентирана към принципите на стойността, на печалбите. Затова, както казваше Ленин: „Капиталистите донесоха въжето, с което ние ще ги обесим”. Тази максима ни най-малко не е загубила значението си.

- Може ли динарът да завладее целия свят?

- Разбира се, това е изключително силен военно-политически ход. Той не се свежда просто до създаването на шариатска парична система, а представлява колосален удар по световната финансова система, равнозначен на атомна бомба.

- Дали това е своеобразно продължение в развитието на ислямското банкиране?

- Е, всички са наясно с ислямското банкиране. То не е вградено в голямата световна система, защото ако се вгради, тогава вече ще имаме ислям в кавички. В случая става дума за „невграждане” в системата, за преследване на шариатска оптика или ракурс по този въпрос, без да се взема под внимание системата, затова и банкирането не е съвсем ислямско. Ислямската банка действа в икономическо поле, което не контролира и от което тя е малка функционална част. Трудно е да предположим, че някой, който има активи за трилион долара в системата на ислямските банки, и най-вече банката за развитие в Ел Джиза, просто е паднал от въздуха.

Та нали банката работи с долари, ислямското банкиране не работи с долари, ислямската банка не печата долари, тя работи с чужди парични знаци, емитирани са от други. И оттук нататък се мъчи да извършва шариатски операции, тоест, отказ от лихвения процент, забрана на фючърсите и т. н., само че с пари, които вече са станали задължения към враждебна чужда система. Пари, които са вече постоянно обезценяващи се и по същество „фалшиви” полици... Докато в случая имаме нормална златна, сребърна, медна монета.

 

***

Според средствата за масова информация, доходите на ИДИЛ идват от продажбата на петрол от окупираните находища, а също от постъпления от изнудване, ограбване на банки и отвличане на хора, отбелязва ТАСС.

Нека напомним, че терористичната организация „Ислямска държава”, чиято дейност е под възбрана в Русия, през 2013–2014 г. е действала под името „Ислямска държава на Ирак и Леванта” (ИДИЛ) предимно на територията на Ирак и Сирия. През юни 2014 г. терористите обявиха създаването на „ислямски халифат” на заграбените територии и преименуването на групировката в „Ислямска държава”.

Според оценките на ЦРУ, числеността на групировката възлиза на около 30 хил. души, а иракските власти твърдят, че са 200 хиляди въоръжени мъже. В редовете на ислямистите воюват граждани на 80 държави, включително Франция, Великобритания, Германия, Мароко, Саудитска Арабия, САЩ, Канада, Русия и други страни на ОНД.

Експерти от FATF (от англ. Financial Action Task Force on Money Laundering - FATF, група за разработване на финансови мерки в борбата с прането на пари - бел. ред.) отбелязват, че ИДИЛ представлява терористична организация от качествено нов тип, за която въпросът за финансирането е най-важен и определя мащабите на активността й. В такъв смисъл, тя се явява „квазидържава”, на която са й необходими значителни финансови средства за организационни нужди и за инфраструктура. Определена роля играе и фактът, че терористите-ислямисти са всъщност наемническа армия от 30 хиляди души, 19 хиляди от които - чужденци (по данни към декември 2014 г.) Според данни на FATF, месечната „заплата” на един наемник варира от 50 до 1500 долара и средно - 350-500 долара, а за мащабите на цялата организация това се равнява на 10 млн. долара

26-06-2015

http://csef.ru/ru/ekonomika-i-finansy/244/6295