Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 11 (2016) 3 МАРТ - МОСТ НАД РЕКАТА НА ВРЕМЕТО

3 МАРТ - МОСТ НАД РЕКАТА НА ВРЕМЕТО

Е-поща Печат PDF

На 7 март в Дома на Москва, в София, бе открита изложба, посветена на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и бе чествана 138-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Дело на Военно-историческия музей в Плевен, изложбата включва автентични оръжия и униформи на руската освободителна армия, портрети на военачалници и офицери и картини на известни художници баталисти, съвременници на събитията. Тържеството, на което присъстваха посланици на дипломатически мисии, общественици, главни редактори, журналисти и приятели на Русия, бе открито от г-н Борис Громов, директор на Дома на Москва. В своето слово г-н Громов открои историческия смисъл на деня 3 март, неговата символна роля в живота на България и Русия, като неразривна връзка на кръвта, пролята безкористно за свободата, като мост през реката на времето, от сърце до сърце, от поколение до поколение на българи и руси.

Доц. д-р Милко Аспарухов, директор на Военно-историческия музей – Плевен, представи луксозното издание на три езика „Военни униформи от Руско-турската война 1877-1878 г. в колекцията на Военно-историческия музей - Плевен”. Като специално приложение към книгата е отпечатък на фелдмаршалския пагон с вензелите на император Николай Първи и Александър Втори, и благословението на Ловчанския митрополит Гавриил: „С божие благоволение към издателите на тази прекрасна книга, с която още веднъж се увековечава подвига на братята освободители”.

На тържеството бе представена и книгата „Слава памет”, от доц. Милко Аспарухов, с предговор на Валерий Ганичев, председател на Съюза на писателите на Русия. Книгата е посветена на блясъка и величието на подвига на руските воини, участвали в боевете на територията на Плевенска област, и на всички паметни знаци, ознаменували българското освобождение и свързани с Освободителната война – едно дело, материализирало евангелския принцип: „Никой няма любов по-голяма от тая да положи душата си за своите приятели”.