Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 11 (2016) ДУМИ ЗА “СТЪКЛЕНА КОЖА”

ДУМИ ЗА “СТЪКЛЕНА КОЖА”

Е-поща Печат PDF

Навръх 8-ми март т.г. от печат излезе новата книга със стихове на поета Йордан Пеев. Заглавието й е неочаквано и изпълнено със смисъл и подтекст - “Стъклена кожа”. И не само стряска, а подтиква към размисъл, към търсене на по-широко звучене, и е невероятно запомнящо се.

Художникът на тома Валентин Дончевски блестящо е предал с рисунък и идея творческото послание на поета, всъщност - станал е съавтор на вълнуващото и дълбоко слово на Йордан Пеев.

По този повод редакцията на в. “Нова Зора” предлага на читателите две творби на Йордан Пеев - като анонс и споделено  удоволствие да се чете българска поезия с висок карат!

Зора

Ако метафората е Цветето на поезията, то поезията на Йордан Пеев е Градината на цветята. Новата книга на младия автор затвърждава впечатлението, че в пространствата на българската изящна словесност цъфти талант с уникален усет за магическите способности на метафората да твори евристични художествени реалности. Този поет благоговее пред безплътните, но всесилни същества на думите. Може би затова те възнаграждават ритулното му отношение към тях с разточителна щедрост. Имам чувството, че понякога те му дават повече, отколкото той е очаквал. Дай боже всекиму, както се казва, но в началото на своя творчески път той наистина изглежда като привилегирован любовник на някоя от дъщерите на великата Дама - Поезията.

Искам само да уточня, че не става въпрос за безгрижно и мимолетно приключение. Става въпрос за съдбовна взаимност с всичките рискове на всеотдайността и клетвената вярност. Нимфите на Поезията не прощават възгордяването, самозабравата и амнезията. Нямам причини да подозирам поета в податливост на някой от тези пороци. Но държа да го кажа, защото те са известни като епидимчни явления и са по принцип заразни.

Освен безпаметната вярност към непредвидимата орис на поета и щедрата благосклонност на капризните думи към неговата поезия, още нещо ме кара да вярам в неговото творческо бъдеще. Това е интуитивното (не подсказано или внушено отвън) обогатяване и съдържателно осмисляне на неговата тематична палитра.

В новата книга на Йордан Пеев се появиха творби с остър социален заряд, с граждански патос и философска вглъбеност. Читателят ще ги забележи. Това не са точки от списък с изпълнени условия за получаване на държавно отличие. Това са щрихи, които ще съхранят в паметта на времето и портрета, и името на поета.