Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 17 (2016) “КАМЧИЯ” - СРЕДИЩЕ НА ДУХОВНОСТТА И ПРИЯТЕЛСТВОТО

“КАМЧИЯ” - СРЕДИЩЕ НА ДУХОВНОСТТА И ПРИЯТЕЛСТВОТО

Е-поща Печат PDF

От 11 до 18 април 2016 г. комплекс „Камчия“ за пореден път бе любезен домакин на творческа среща между български и руски творци. Форумът бе под наслов „Писателите на Русия и България – идеи и предизвикателства на 21 век“ и бе организиран от фондация „Устойчиво развитие за България“, Съюза на българските писатели и Съюза на писателите на Руската федерация, под почетния патронаж на Извънредния и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев. Участници в срещата бяха авторитетни имена от двете славянски страни. От Русия - Владимир Бояринов, председател на Московската градска организация към Съюза на писателите на Русия и съпредседател на Международното общество на писателските съюзи, проф. Пьотр Калитин, философ, литературен критик, поетите Олга Дякова, Елена Есина, Олга Шевчук, Марина Скрябина, Александър Потапов, Олга Бояринова.

От българска страна – Анжел Вагенщайн, Лъчезар Еленков, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Матей Шопкин, Панчо Панчев–Дядо Пънч, Надя Попова, Тодор Биков, Елка Няголова, Христо Георгиев, Владимир Стоянов и др.

В спокойна и дружеска обстановка те обсъдиха творчески, художествени, преводачески и издателски въпроси, а също и възможностите и насоките на сътрудничество, партньорство и взаимодействие, идеите и предизвикателствата на 21 век.

Още в първите дни гостите се запознаха с прекрасните възможности, които СОК „Камчия“ предоставя за творчески срещи, международни културни форуми, обучение, спорт, отдих и вдъхновение. Творците от Русия посетиха и дариха свои творби на международния център „Русский мир“, както и Славянския център на територията на „Камчия“.

Програмата на писателския форум бе богата на дискусии, авторски вечери и срещи, представяния на книги, както и време, и възможност за лично общуване в духа на традиционните отношения между българските и руските творци, в песни и стихове край огъня – близо до морето.

При откриването на срещата Владимир Бояринов заяви: „Трябва да намерим пътя и възможностите чрез средствата на литературата и изкуството да формираме и утвърждаваме традиционните ценности на съвременния човек. Нека „Камчия“ да ни обедини.“

В дискусиите се обсъди и провеждането на съвместни проекти, свързани с православно-културното взаимодействие, свързани с общия славянски корен и общия културен код. На тези и на редица естетически, художествени и обществен въпроси с особен плам говореше литературният критик проф. Пьотр Калитин.

Поетите по неповторим начин чрез своите стихове споделяха, дискутираха и изразяваха своето отношение, чувства и мисли към предизвикателствата на съвременния свят. Понякога поезията преминаваше в литературни анализи и критика, в исторически обзори и ретроспекции в духа на дълбоките и непрекъсваеми връзки и дружба между България и Русия.

С интерес участниците се запознаха с представянето на вестниците „Словото днес“ и „Моята вяра“, дискутираха темите и литературата, които днес вълнуват читателите и възможностите за облагородяване, възвисяване и възпитание на съвременния човек, за обективното представяне на действителността и опасностите днес. Филмът „Гранитово“ по едноименната поема на Лъчезар Еленков бе повод отново с тревога да се дискутира темата за фашизма, неофашизма и днешните му прояви.

Актовата зала на Учебно-възпитателния център се оказа тясна да побере възторга, чувствата, възхищението и радостта на учениците от СОУ „Юрий Гагарин“ и от съседните селища от общуването с писателите Панчо Панчев–Дядо Пънч, Атанас Звездинов и Владимир Бояринов, посветили творчеството си на децата. В продължение на часове не секваше интересът към техните стихове, гатанки, басни, както и въпросите на малките участници.

Поетите пренесоха своя дух и атмосфера и сред обществеността в залите на Генералното консулство на Руската федерация във Варна, където бяха сърдечно приветствани от Генералния консул Сергей Лукянчук и от председателя на фондация „Устойчиво развитие за България“ г-жа Станка Шопова.

При голям интерес и във вълнуваща обстановка се състоя представяне на новоизлязлата книга на Анжел Вагенщайн „Серенада за балканска гайда“. Интересът и вниманието към личността и творчеството на авторитетния писател, кинотворец, интелектуалец и антифашист изразиха много български и руски писатели, поети, издатели, учени, представители на обществеността. Те изтъкнаха значимостта и приносите в българската култура, мъдростта и майсторството на разказвача, както и яркото му присъствие в обществения живот като антафашист и непоколебим борец против неофашизма днес.

Важно събитие в тези дни бе и творческата вечер на Владимир Бояринов, посветена на 50-годишния му творчески път. Прозвучаха прекрасните му стихове - ярко изражение на гражданската му позиция, на високия му поетичен талант, които са извоювали правото му да бъде естествен лидер на 3000 писатели и поети, членове на Московската организация на Съюза на писателите на Руската федерация.

Своеобразно обобщение и пример за заслужена почит и всеотдайно служене на общите корени, ценности и минало, бе представянето на новоизлязлата книга на руския дипломат и приятел на България Анатолий Щелкунов – „Дипломатът на Русия“. Неговият нов труд е посветен на знаменития приятел на България граф Николай Игнатиев – един разказ-изследване за неговите огромни усилия, за обичта му към нашия народ, за тайните битки и дипломатически усилия, довели до освобождението и възраждането на България от петвековното турско робство. Във времената на войнстваща платена русофобия, на пълно отрицание на историческата правда и усилия за забвение на българските историческите корени и общото минало, тази книга е още един пример на фондация „Устойчиво развитие за България“ как трябва да се работи за възраждане на исторческата памет, за съхраняване на националната идентичност, духа и на великото братство на българи и руси. За укрепване на едно наследство на историята, която никаква временна конюнктура не може да помрачи.