Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 26 (2016) МЕТРЕСАТА НА „НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД”

МЕТРЕСАТА НА „НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД”

Е-поща Печат PDF

Технологията, приложена към страните от бившия Източен блок, доведе до огромната разруха и бедност в България специално, поради спецификата на „човешкия материал”, и поради низкопоклонството на редица управляващи екипи. Едно от тези „лица” е и настоящият просветен министър, дълбоко уважаваната метреса на „новия световен ред”, сиреч на МВФ и Световната банка, г-жа М. Кунева.

„Българските политици имат един, както се оказва, неизтребим недостатък - лъжат много. Ще продължават да го правят, докато това им се позволява и докато има избиратели, които не отчитат лъжите им и продължават да ги рециклират в политиката и властта. ...когато си бил депутат, министър и накрая еврокомисар се предполага, че ти си част от „меритокрацията”, т.е. част от публичните фигури, които поради заслуги и приемливи за обществото качества, вкл. морал и етика, си извървял пътя до такава позиция. ...Така е в голяма част от нормалните страни... но разликата е, че там хванат ли те в лъжа, вероятността да приключи политическата ти кариера е много голяма. Толкова голяма, че има сдържаща сила. ...През 1986 г. Меглена Щилиянова Кунева-Пръмова защитава дисертация на тема „Гражданскоправната отговорност по договорите за проучване, проектиране и капитално строителство за опазване на околната среда” за получаване на образователната и научна степен „кандидат на науките” пред Специализирания научен съвет по правни науки. ...Веднага след 1990 г. Меглена Кунева-Пръмова прочиства имената си от тази фамилия и остава без добавката Пръмова и с променено Миглена на Меглена. (доказателство – в Сиела пише, че през 1990 г., когато се създава фирмата „Консулт Леге Артис” сред тримата съдружници в нея е и Меглена Щилиянова Кунева. Добавката „Пръмова” вече не присъства.) ...само година по-късно другарката Меглена Кунева-Пръмова вече ще е сред експертите в правителството на Филип Димитров” – пише във Фрогнюз Антон Тодоров през далечната 2012 г.

„Покрай затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ-Козлодуй, което отново и отново се връща и ще се връща в публичното ни пространство, няма как да не се сетим за Меглена Кунева. ...пред „24 часа” тя споделя, че: “Страните, които са се присъединили преди нас, са използвали членството, за да се отърват от старите си производства с помощта на ЕС. А ние искаме да говорим само за старото”. Защо темата й била неприятна, ще попитате? Ами спорът, казва, бил “трудно преводим навън”.

Докато бързаше да затваря глави по преговорите под брюкселски диктат, Кунева очевидно се е самозабравила дотолкова, че да пренебрегне мъдростта на 70 % от българите, които кой знае защо не щат да се отърват от блоковете, понеже не желаят държавата им да губи от това стотици милиони годишно. Май няма как да се разберем: за благодарност покрай затварянето на нея й бе даден поста еврокомисар, а на нас ни вдигат цените на тока, понеже електроразпределенията отидоха в ръцете на държавите, които бяха най-твърди привърженици на убийството на “Козлодуй”. (Австрия например.) Днес техните фирми печелят у нас от тока два пъти повече, отколкото в Европа и са ни сложили цени по-високи от тези във Финландия или Франция. Крайно време е да се каже и друго. Долна лъжа е, че Европа е против АЕЦ. 100 % лъжа. Когато беше на гости на царя като премиер, Берлускони, бе попитан какво има против „Козлодуй”. Отговорът бе: “Италия да е против „Козлодуй”? А какво е „Козлодуй”?!” - пише блогър в мрежата.

Точно преди една година, през юли 2015 г., г-жа Кунева атакува в предаването „Панорама”, с думите, че „заплата от 340 лв. не е бедност”. Сигурно тя по-добре знае какво е бедност... защото със сигурност знае какво е да си богат по време на капитализъм.

„Разберете, че целта на “България на гражданите” не е да спечелим управленски мандат и след това собствените ни гласоподаватели да ни изгонят с камъни от Министерския съвет. Целта ни е да създадем дългосрочен политически проект, който постепенно да печели подкрепата на хората не с гръмък пиар, цветущ език или олигархично финансиране, а с работата, която е способен да свърши. Затова аз не меря успеха си в проценти, а се интересувам от доверието, което хората имат в мен, и от работата, която мога да свърша с екипа си.

Това правих като главен преговарящ на България с ЕС и по-късно еврокомисар - беше тежка работа, трябваше да осигурим на България място в ЕС. Тогава с екипа ми успяхме да постигнем целите си. Това целя да направим и сега с България - да я върнем в Европа.” (М. Кунева в интервю пред медиите, април 2014 г.)

От друга страна, неизкушени в нищо фенове на мадам Кунева страстно повтарят тезата, че от еврокомисаря не може да се иска да защитава националния интерес, че неговата роля била да провежда правилно и последователно (колко прекрасно звучи!) политиките на Брюксел във всяка една сфера... Така излиза, че българинът е едно от най-благородните и древни създания на Стария континент – той винаги намира начин да плаща пребогато на онези, които вървят срещу него. И наистина, с такива „съюзници” едва ли са ни необходими врагове... Впрочем, такива няма откак сме членки на Северноатлантическия пакт и на бившето ЕИО (Европейско икономическо обединение). „Без да броим Русия”...

Наистина „прекрасният нов свят” ни дойде на крака. Не е ли време да се огледаме за друга посока?!