Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 27 (2016) ИСКАМ ДУМАТА!

ИСКАМ ДУМАТА!

Е-поща Печат PDF

В редакцията се получи отвореното писмо на д-р Тодор Предов, адресирано до г-жа Росица Николова, гл. редактор на  в. „Трета възраст“, с копие до гл. редактор на в. „Нова Зора“. В него д-р Предов изразява възмущението си от публикацията в бр. 25/22 юни 2016 г. озаглавена „Българин спасява СССР от безусловна капитулация“, с автор Страхил Николов.

В публикацията се съдържат редица неточности във връзка с първия ден на войната на хитлеристка Германия срещу СССР на 22.06.1941 г. В нея не са изненада  обидни квалификации за поведението на висшето партийно и държавно ръководство, и главно на Й. В. Сталин. Д-р Предов моли да му се даде думата за внасяне на яснота по фактите, с цел да не се допуска фалшифициране на историята. Междувременно в печата се появиха и други публикации по повод отпечатаната статия във в. „Трета възраст“, като особено подробна е тази на Никола Чолаков „ Истината за началото на Отечествената война“ (бр. 120 / 28.06.2016 г., в. „Земя“), където по часове са проследени действията на Сталин и военачалниците на 21 и 22 юни в Кремъл, Москва. Те кореспондират с обективните факти и свидетелства, изнесени в публикацията на Олег Назаров “Първият ден на войната” (бр. 25/21.06.16 г. на в. „Нова Зора“), придружени с извадка от страниците на „Дневник за посещения в кабинета на другаря Сталин“.

В интерес на истината, нашата информация е, че по разпореждане на народния комисар по вътрешните работи Л. П. Берия, на 27 юни 1941 г. действително  е имало среща на зам.-началника на НКГБ (разузнавателното управление) П. А. Судоплатов с българския посланик, но макар и секретно, на него не е присъствал нито един от посочените от Страхил Николов - Сталин, Молотов и Берия, нито е ставало въпрос за  „безусловна капитулация“. В изнесената от Стр. Николов информация вярно е само това, че българският посланик Ив. Стаменов изказва увереност, че Русия ще спечели войната (вж. П. Мултатули, “Митът за „неблагодарните“ братушки”, в. „Нова Зора“, бр. 26 от 28 юни 2016 г.).

Понеже от в. „Трета възраст“ не реагираха на писмото на д-р Предов, което според нас е обективно и заслужава публичност, и защото сме сезирани по въпроса, поместваме го на страниците на “Нова Зора”.

Зора

Не сътворявайте от лъжите “истини”!  Невъзможно е!

 

До главния редактор на в. „Трета възраст” г-жа Росица Николова

Копие: До главния редактор на в. „Нова Зора” г-н Минчо Минчев

 

 

Уважаеми главни редактори,

С моята съпруга сме читатели и на двата седмични вестника от много години и от тях получаваме достоверна информация за различни вътрешни и външни новини и събития, както и стойностни интервюта, анализи и пр. В бр. 25 / 22-28.06.2016 г. на в. „Трета възраст” (стр. 20) е поместена статията „Българин спасява СССР от безусловна капитулация пред Хитлер”, с автор Страхил Николов, от Благоевград. Съответно в бр. 25 / 21.06.2016 г. на в. „Нова Зора” (стр. 1, 4 и 5) е публикувана статията „Първият ден на войната”, чшийто автор е Олег Назаров, доктор на историческите науки. Предвид актуалността им, внимателно ги прочетохме и останахме поразени от тоталното разминаване в интерпретацията на двамата автори за едни и същи събития и факти, които са се случили на един и същи ден по един и същи повод – първия ден от нападението на Хитлерова Германия над СССР през 1941 г.

Безспорно, всеки автор носи лична отговорност за написаното, но считам, че главният редактор на съответния вестник не следва да допуска произволни тълкувания, внушения и учебникарски грешки в изданието си. Във в. „Трета възраст” посочената статия е в рубрика „Съдбовни годишнини”, където с едър шрифт  е посочена датата 21.06.1941 г., което е груба грешка, защото планът „Барбароса” за нападението над СССР започва практическата си реализация в 04.00 ч сутринта на 22.06.1941 г., без обявяване на война.

Освен това в повдигнатия текст, с който започва статията, се съдържат изключително неверни твърдения: „Изнесените, макар все още частично, тайни архивни документи говорят за безхаберието и трагизма на съветското партийно и държавно ръководство, олицетворявано от „великия вожд” Сталин непосредствено след нахлуването на Хитлер на 22.06.1941 г. вечерта в пределите на Русия”.

Явно авторът не знае точната хронология на събитията, прочел е някоя и друга книжка от зложелателите на Русия, които претендират за точност, и е решил да добави „една съчка” към кладата, върху която сега е поставена отново Русия, от същите тъмни сили преди 75 години. Но след като не е наясно с елементарните, ноторно известни факти, как да му се вярва за написаното в статията, за квалификациите от рода на: „изпаднал в паника (Сталин - б.а.) и истерично повтарял: „Всичко, което създаде Ленин, загубихме безвъзвратно”, както и „скрил се в цитаделата си, неизвестно защо наречена „вила”, в Кунцево, недалеч от Москва” и когато Берия го посетил във „вилата” Сталин вдигнал безпомощно ръце и заявил: „Всичко е загубено. Аз се предавам”.

Фантазиите на автора Стр. Николов не спират дотук. Той ни съобщава, че на 27.06.1941 г. „Сталин, Молотов и Берия провеждат свръхсекретно съвещание в Кремъл, на което обсъждат съдбоносния проблем, свързан с подготовката на капитулацията на СССР пред хитлеристка Германия”. А по-нататък четем: „На това заседание като четвърто лице присъствал и българският посланик в Москва Иван Стаменов”. Присъствието се мотивира с наивното обяснение, че „той бил предварително завербуван от хората на Берия да осведоми цар Борис III, единствен от сателитите на Германия, поддържащ дипломатически отношения със СССР, да убеди Хитлер да започне преговори със Сталин за привеждане в изпълнение капитулацията на СССР”. Авторът обаче продължава: „Впечатляващ е отговорът, даден по този повод от Ив. Стаменов на висшата „тройка”. Той твърдо заявил: „И да отстъпите до Урал, вие пак ще победите!”

Ето как българинът спасява СССР от безусловната капитулация пред Хитлер! Хем невярно, хем „достоверно”!?

Питам се, авторът да не би да е съавтор и на някой от многобройните учебници по история, с които се промиват мозъците на нашите деца и внуци? Защото не само „тайните”, но и явните документи свидетелстват, че нищо подобно не се е случило сутринта на 22.VI.1944 г. и за това свидетелства страницата от „Дневника за посещения в кабинета на другаря Сталин”, чието факсимиле е поместил Олег Назаров в статията във в. „Нова Зора”. От тази страница се вижда, че на 22.06.1941 г., във връзка с първия ден на войната, при Сталин в Кремъл, а не в Кунцево, са били 16 души от най-знаковите фигури в държавата и партията, десет от тях – по два и по три пъти.

Господа главни редактори, считам, че Вие също носите отговорност пред читателите за достоверността на публикуваната информация.

Във връзка с написаното се обръщам лично към г-жа Р. Николова. С цялото си уважение към Вас Ви моля, да не допускате аматьори, без оглед на политическите пристрастия, да си точат перата във Вашия вестник и да се преиначават световноизвестни истини! Сред аудиторията на вестника са  хора, които са чели, четат, помнят и знаят. Трудно е да бъдат заблудени, освен ако не се действа по метода на д-р Гьобелс, който счита, че ако една лъжа бъде повторена сто пъти, тя става истина!

 

П.П. Ако някой от Вас има куража да ми даде думата на страниците на вестника , ще му бъда признателен. Твърденията трябва да се подкрепят с факти и документи! Дано, ама надали!?

С уважение

Тодор ПРЕДОВ,
д-р по право,

София, 22.06.2016 г.