Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 29 (2016) ЩЕ ОБЯВИ ЛИ ВЛАСТТА 2017-А ЗА ГОДИНАТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ?

ЩЕ ОБЯВИ ЛИ ВЛАСТТА 2017-А ЗА ГОДИНАТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ?

Е-поща Печат PDF

• пита председателят на Общобългарския комитет “Васил Левски”

2017-а да бъде обявена за Годината на Васил Левски (роден на 18 юли 1837 г., Карлово, екзекутиран на 18 февруари 1873 г. край София). Това предлага председателят на Общобългарския комитет “Васил Левски” - Васил Василев, по време на пресконференция миналата седмица, в която бяха ангажирани и кметовете на Ловеч, Корнелия Маринова, и на Карлово, Емил Кабаиванов, защото възнамеряват да подпомогнат инициативата с различни прояви в съответните региони.

През следващата - 2017 година, България ще отбележи изумителните 180 години от рождението на Апостола на свободата. Но как ли? Въпрос, който трудно ще намери отговор, предвид събитията от последните години у нас. А тези “събития” недвусмислено показват, че българската история се “редактира” до пълно изопачаване в угода на ефемерни и временни геополитически сметки. В тези сметки със сигурност не влиза нито “Тефтерчето” на Апостола, нито точният запис на похарчената народна пара за организиране на националната революция, нито свещените му завети, с които биха се гордели във всяка уважаваща националното си достойнство суверенна държава... Да не припомняме “случаят Батак”, или “Турците в България”, или “конспиративните” теории за живота и смъртта на едни от най-светлите имена в българския национален пантеон, родени в болното и нискочело въображение на дузина “изследователи” и радетели за “чиста българска история”...

Г-н Васил Василев, председателят на Общобългарски комитет “Васил Левски”, оповести също, че са изпратени писма до държавните ръководители за подкрепа на предложението 2017 г. да бъде посветена на Апостола на свободата Васил Левски. “

На 18 юли т.г., рожденият ден на дякон Левски, в с. Къкрина бе предвидена прожекция на първия филм за откриването на Къкринското ханче, заснет през 1931 г. Подготвя се и изложба, която да посети  столиците на всички държави, проявили съчувствие и подкрепа за българското Освобождение от турско иго, като Букурещ, Белград, Сърбия, Москва, Париж, Лондон, Рим...

 

На пресконференцията бяха представени и автентични фотографски портрети на шестима съратници на Васил Иванов Кунчев - Левски, издирени от автора на книгата “Приказка за България” Румен Манов. Това са портрети на Христо Загорски, зет на Левски, съпруг на сестра му Яна, Георги Странски, Христо Бакърджийчето - ханджията на Къкринското ханче, който успява да спаси архива на комитета, скрит в самара на коня на Левски. Представени бяха и портретите на Тодор Пеев, организатор на Етрополския комитет, Георги Фъргов, първи братовчед на Левски, син на Гана Кунчева и на Васил Друмев, митрополит Климент. В отговор на призива на Румен Манов да се издирят архивни документи за българската история в антикварни книжарници в Румъния и в съседните страни, г-н Василев оповести, че ще бъде създадена национална дарителска кампания, където да се посочат какви са целите на събиране на средства.

Надяваме се, че тази кампания ще бъде достатъчно успешна, още повече че българското общество не един път доказа на дело милосърдие, помощ и уважение към различни организации и хора в нужда. Но най-вече тук става дума за опазване чистотата и светостта на делото на светите възрожденци-революционери, които предоставиха и силите, и средствата, и живота си в името на българската свобода и бедеще.

Затова следващата година с пълно право може да бъде обявена за Година на Левски - в името на единението и историческата памет на българския род и Родина. Наистина.

 

В Българско не ще има цар, а “народно управление”

 

• “Не ще бъде така в наша България, както е в Турско сега... Всичките народи ще живеят в нея под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът. И за турчинът, и за евреинът и пр., за всички еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наше Българско... Ний не гоним турският народ, ни вярата им, а царят и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самият турчин.”

• “В Българско не ще има цар, а “народно управление” и “(в)секиму своето”. (В)секи ще си служи по вярата и законно “ще се съди както българинът, така и турчинът, и евреинът и пр. “Свобода и чиста република.”

• “Който днес не желае да бъде свободен, той не е българин и не е човек!”

• “Ние желаеме да се освободим изпод турско иго и да бъдеме хора.”

• “Мисля - никой да не смее, да (не) дава правото на всеки народ, па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно. И ний българите от отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата... Всекидневните ни убийства, потурчвания на невръстните ни грабнати деца от турчина, обезчестяването на девойките ни и на жените ни (в)се от турчина (в)секидневно оплакване е било с кървави сълзи пред европейските консули. На нашият предрезнал глас - никакъв отзив отникъде за помощ, а напротив: стават учители против нас. Тогава де е тяхното образование и човечество?”

• “Общественото мнение е такова, щото (в)сяка една народност, даже и турците, тряб(ва) да бъдат свободни и да живеят между нази като хора и граждани. На нашето знаме, което ще да бъде забито на Балканският полуостров, тряб(в)а да бъдат написани само три думи: “Свобода и (в)секиму своето!”

• “В чорбаджиите, казвам, стои тишината на (в)сичкият народ!”