Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 37 (2016) ЗА ЕДНИ - МОРКОВ, ЗА ДРУГИ - ТОЯГА

ЗА ЕДНИ - МОРКОВ, ЗА ДРУГИ - ТОЯГА

Е-поща Печат PDF

Ограниченията за големи чуждестранни супермаркети в Полша ожесточиха сблъсъка с изискванията на Еврокомисията. Преди десетина дни Брюксел обяви, че започва мащабно разследване дали Варшава използва новия данък (въведен на 1 септември т.г. - бел. ред.), за да облагодетелства малките местни супермаркети за сметка на големи чуждестранни търговци на дребно. ЕК настоява поляците да не прилагат новия данък, докато проверката не приключи. Финансовият министър на Полша Павел Шаламаха отвърна на удара и осъди действията на Еврокомисията като „успех на лобистите“. Подробен анализ на ситуацията е публикуван в “Политико” от Якоб Ханке и Ян Сиенски (цитирани от БГНЕС, 27 септ. 2016).

Сблъсъкът се определя от анализаторите като едно от най-сериозните предизвикателства за единния пазар от времето на председателя Жан-Клод Юнкер. Като цяло правителствата в Източна Европа реагираха на кризата с мандрите в Европа и протестите на борбени земеделски производители чрез затягане на гайките за чуждестранни супермаркети, защото селскостопанските производители с малко възможности за преговаряне са принудени да приемат нелоялни договори и да трупат загуби, докато големите търговци на дребно се възползват от ниските цени на млякото и не купуват достатъчно местни продукти.

Страни като Румъния и Словакия приеха закони, които да принудят супермаркетите да купуват повече местни продукти.

София предлага нов закон - продуктите трябва да имат опаковки на български, а не стикери, добавени по-късно.

Унгария и Полша обмислят въвеждането на нови данъци върху големите търговци на дребно.

Еврокомисията е разтревожена, че изискванията за купуване на повече местна продукция или стимулиране на местните вериги за доставки противоречи на правилата на единния пазар. На новите данъци се гледа като на потенциални нарушения на правилата в ЕС за държавна помощ и че правителствата ще дават предимство на малките местни предприятия.

Според полския финансов министър Павел Шаламаха действията на Брюксел „облагодетелстват мултинационални корпорации, и нанасят ущърб на малките предприятия... корпорации, които не са платили и една злота данъци в Полша, се ползват с подкрепата на Еврокомисията“, възмущава се Шаламаха.

Ако Еврокомисията окончателно реши, че новият полски данък представлява незаконна държавна помощ, Варшава възнамерява да обжалва това решение пред Европейския съд, обяви Шаламаха.

“...Полша досега не е показала защо големите оператори на дребно следва да бъдат облагани различно от по-малките играчи - гласи комюнике на Еврокомисията. - Тази прогресивна процентна структура има за последица, че компаниите с нисък оборот или не плащат данък на дребно или плащат значително по-ниски средни проценти от фирми с висок оборот“, казва се още в комюникето.

Подобен прецедент през юли т.г. се случи и в Унгария.

Еврокомисията следи изкъсо и щекотливия въпрос за собствеността върху земята в Източна Европа, защото правителствата от Варшава до Букурещ или са въвели, или обмислят мерки за ограничаване на покупките от чужденци.

Както се казва, за едни моркова, за други тоягата. Меката политика на “толерантност” и съсредоточено послушание към заповедите на Големите началници е добре известна в България. Оказва се обаче, че има и друг тип отношения - такива, които издигат защитен вал за националния интерес и суверенитет и не изнасят пред скоба “йесменството”, с което в последните години станахме печално известни.

Списъкът с проблемите, които така и ще си останат нерешени задълго, е впечатляващ, и в него участват не само грешните пари за отказани енергийни проекти, но и престъпното отдаване на концесия на природните богатства на България, удоволствието, скоето бяха поканени у нас американски военни бази, с невинната добавка “за съвместно ползване”, отчайващата русофобска истерия, която оголва изпразнените от съдържание глави на един тлъстичък слой у нас, а какво да кажем за игрите около българската кандидатура за председател на ООН...

Очевидно е, че няма нужда да си Крали Марко, за да отрежеш пипалата на лакомия октопод, па бил той и брюкселски или соросиански. А българската земя никога не е била за продан! Това трябва добре да се запомни. И няма да бъде!