Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 37 (2016) ПАМЕТ ЗА ГЕРОИТЕ

ПАМЕТ ЗА ГЕРОИТЕ

Е-поща Печат PDF

В чест на 75-годишнината от дебаркирането на подводничарите-антифашисти от 18 до 20 септември 2016 г. в СОК „Камчия“ се проведе среща и кръгла маса с участието на потомци на подводничарите, общественици и  ветерани. Събитието бе организирано в партньорство с “Россотрудничество”, Българския антифашистки съюз, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и в рамките на дългосрочния проект „По пътя на Победата“.

По време на кръглата маса „75 години от подвига на подводничарите“ бе изтъкната трудната, драматична и трагична история и съдба на българските подводничари и на двете съветски подводници „Щ-211“ и „С-32“ и екипажите им.

Доц. Емилия Лазарова проследи пътя и отговорната мисия на българските подводничари-антифашисти, както и на съветските екипажи на двете подводници за успешното дебаркиране на българския бряг. Специално внимание тя отдели и на портрета на антифашистите-подводничари – на достойния им живот, на патриотизма и идеалите, които са отстоявали. Припомнена бе необходимостта от съхраняването на историческата истина и историческата памет за антифашистката борба.

Потомците на антифашистите споделиха своята тревога и загриженост за паметта и достойната почит на своите предци, за драматичните събития и трагични човешки съдби, които са част от жестоката схватка в годините на Втората световна война и Великата Отечествена война, от историята на България и Русия, на българския и руския народ.

Тържествено бяха положени венци и цветя пред Паметника на подводничарите на брега и в морето в памет на българските антифашисти и загиналите съветски подводничари, дали своя принос за победата над фашизма.