Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 37 (2016) ПЕТ НЕЗАБРАВИМИ ДНИ

ПЕТ НЕЗАБРАВИМИ ДНИ

Е-поща Печат PDF

От 19 до 24 септември т. г. в санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” се проведе 5-и европейски студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз”, а СОК „Камчия” е домакин за втори пореден път. Пристигнаха студенти от най-реномираните университети на Европа, които изучават руски език. В престижното събитие участваха екипи от Унгария, Германия, Гърция, Грузия, Испания, Италия, Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Турция, Чехия и други страни. България бе представена от Великотърновския университет „Черноризец Храбър“, ВТУ „Паисий Хилендарски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, СУ „Климент Охридски“, УНСС, УНИБИТ, НБУ. Като цяло, във фестивала взеха участие повече от 300 студенти от 30 университета.

Празникът на знанието и младостта в „Камчия“ бе и място за културен обмен и популяризиране на съответните страни, на градовете и на университетите. Специален гост на фестивала бе изпълнителният директор на фонд „Русский мир“ Владимир Кочин. В програмата на фестивала бяха включени поетични и музикални вечери, срещи с кинотворци, прожекции на нови филми, екскурзии, игри, викторини и конкурси, мастер-класове по национални занаяти и българска кухня, по режисура, журналистика и кинопроизводство. Участниците бяха сюрпризирани и с морска разходка из Варненския залив. На 22 септември студентите организираха за довиждане празнично шествие във Варна.

Участниците, удостоени със специалните награди на журито в различните конкурси, са поканени и в младежката секция на 10-ата асамблея на фонд „Русский мир“ - през ноември т.г. в Москва.

Владимир Кочин, изпълнителен директор на фонд „Русский мир“, предложи да бъде създадена международна студентска организация, която на принципа на самоуправлението да ръководи и организира следващите издания на фестивала. Владимир Кочин предаде и приветствие от председателя на попечителския съвет на фонда, известния руски лингвист и президент на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература Людмила Вербицкая.

На свой ред Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук изрази задоволство от разширяването на мащаба на фестивала, а от името на кмета на Община Варна Иван Портних, студентите бяха поздравени от Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“. Тя обяви, че в СОК „Камчия“, през ноември т.г., Варна ще приеме титлата „Европейска младежка столица - 2017“. „Владеенето на руски език в съвременния свят означава конкурентоспособност, възможност да си пред останалите“, отбеляза представителят на „Россътрудничество” за България и ръководител на Руския културно-информационен център Павел Журавльов. Любомир Коларов, представител на координационния съвет „България – Русия“, също поздрави участниците. Студентите изслушаха поздравителни адреси и от Министерството на образованието и науката на България, от Янаки Стоилов, зам.-председател на Народното събрание, от народния представител Красимир Янков, от проф. д-р Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и други.

100 души от участвалите в 5-ия европейски студентски фестивал “Друзья, прекрасен наш союз”, ще вземат участие в 19-ия световен фестивал на младежта и студентите през 2017 г. в Сочи.

„Тези пет дни ще останат незабравими за всички вас – тръгвате си от тук с нови знания по руски език, нови приятели, нови контакти между университетите и със специална връзка с „Камчия“, отбеляза  при закриването на фестивала Владимир Кочин.

Три паметни приза получиха Краковският педагогически университет „Комисия на Народното образование“, издигнал идеята за фестивала; Московският държавен университет „М. Ломоносов“ – за активно участие в подготовката на конкурсната програма; и СОК „Камчия“ – за отличната организация и провеждането му, връчен лично на г-жа Станака Шопова, изпълнителен директор на СОК „Камчия” и председател на фондация „Устойчиво развитие за България“.

На фестивала присъстваха и специални гости, представители на руски обществени организации, водени от Николай Лях, държавен съветник първи клас, зам.-председател на Съюза на нациите на народите на Русия, лауреат на международната награда „Човек на годината“ в номинация „Народна дипломация“.

Фестивалът бе закрит с вълнуващ концерт от студентите участници, които на финала, заедно с актрисата Грета Ганчева, запяха песента й „Заедно в 21 век“.

В парка на комплекса бе засадено дърво – като символ и спомен за провеждането на фестивала, посветен тази година на руското кино.