Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 37 (2016) ПРЕВРАТЪТ Е СРЕЩУ ЦЕЛИЯ СВЯТ

ПРЕВРАТЪТ Е СРЕЩУ ЦЕЛИЯ СВЯТ

Е-поща Печат PDF

Под това заглавие „Миллиет” помести резюме на речта (21.09.2016) на президента Реджеп Ердоган пред 71-вата сесия на Общото събрание на ООН. Сравнена със словото на нашия президент Плевнелиев, тя е направо нагла.

Ердоган буквално изнесе в чужбина проблемите на Турция, представяйки опита за преврат от 15 юли и свързваната с него „Терористична организация на Фетхуллах Гюлен” (FETO) като заплаха за националната сигурност и демокрацията във всичките 170 страни по света, в които тя присъства.

Ердоган атакува и Европейския съюз заради неизпълнените му обещания да подпомогне Турция с пари срещу бежанската криза. Ако някой в Берлин или Брюксел си мисли, че Ердоган ще кандиса на 3 + 3 милиарда евро помощ от ЕС, жестоко се лъже. Президентът на Турция каза, че страната му досега е изхарчила 25 милиарда долара за издръжката на сирийските бежанци, тоест, ЕС тепърва ще трябва да бърка в портфейлите на своите граждани.

Що се отнася до Сирия, Ердоган повтори оценките си за режима в Дамаск и отново направи предложение за създаване на зона, забранена за полети, и то над териториите, които турската военна операция „Щитът на Ефрат” превърна във фактическа „зона на сигурност”. В края на речта си, Ердоган предложи и всеобхватна реформа на Съвета за сигурност, изтъквайки че „светът е по-голям от пет”.

Апетитът идва с яденето: очевидно в сънищата си Ердоган вижда Турция като постоянен член на този орган. Но сънят му може и да се сбъдне, след като Джон Кери подхвана неговата идея за забрана на полетите над определени райони в Сирия.

Реакцията срещу мегаломанските претенции на Ердоган дойде не от Запад, а от лидера на основната опозиционна сила, Народно-републиканската партия, Кемал Кълъчдароглу. “Засрамих се, когато говореше Ердоган, каза той. Говореше на празни кресла. Президентът на Република Турция не може да говори на празни столове в ООН. Това, че говореше на празни столове, означава, че в света не е останало уважение към него. И това натъжава всички ни. Турция изпадна в жалко положение. Не е ясно на световни лидери ли говори, или на селски кметове (мухтари)? Стана събрание, на което разказваше за FETO: представи я на света, направи я известна. FETO да се мъчи 20 години, не би могла да направи това, което стори президентът. В речта си президентът предупреди световните лидери и ги прикани да вземат предпазни мерки. Да не би другите страни да са безразсъдни като тебе, че да предадат всички институции на държавата! В тези страни има демокрация, има лаицизъм... На 15 юли всички  защитиха демокрацията. Превратът беше отблъснат, но демокрацията върви назад. Онова, което превратаджиите не успяха да направят с оръжие, тези го правят с укази”. („Джумхуриет”, 22.09.2016).

Ето и “опорните точки” в речта на турския президент.

Зора

• Срамна картина:

В Сирия, в Ирак, в много страни, които стенат в менгемето на терора и войната, продължават да се избиват стотици хиляди деца, жени, младежи и старци. Бягащите от терора бежанци биват подлагани на унизително отношение в европейските градове. Между „Ислямска държава”, „Ал-Нусра”, YPG (кюрдските формирования за самозащита на населението в Сирия, б. р.) и ПКК няма разлика.

• Ако съм тук, то е благодарение на моя народ:

В нощта на опита за преврат в Турция на 15 юли Фетхуллахчийската терористична организация (FETО) превърна в мъченици 241 наши граждани и рани 2194. Бомбардиран беше нашият парламент, президентският комплекс. Този опит за преврат бе неутрализиран, защото народът ни излезе да защити демокрацията си, своето правителство и своя конституционен порядък. Ако днес стоя срещу вас, то е благодарение на тази смела и благородна позиция на нашия народ.

• Под заплаха сте:

Нека да не се забравя, че опитът за преврат в Турция беше извършен и срещу демокрацията в света. Това ново поколение терористична организация е заплаха не само за националната сигурност на Турция, а и за всичките 170 страни, в които демонстрира присъствие. Днес голямата част от представените в това Общо събрание страни е под заплахата на тази структура. Тази организация е в дълбока умствена заблуда, за да постави под своя ярем не само Турция, а целия свят.

• Утре може да е късно:

Основната стратегия на организацията (FETО) е под външността на образованието, диалога, толерантността, гражданската организация, да проникне в държавните органи, да повлияе на обществото, да стане господар на икономическите извори. От тази трибуна призовавам всичките ни приятели, заради собствената си безопасност, заради бъдещето на страните си бързо да вземат необходимите мерки срещу Фетхуллахчийската терористична организация. Чрез преживения от нас опит е категорично установено, че ако на тази фаза не се борите с FETО, утре може да е много късно. По този повод искам да посоча и че изрази като „турчин” и „Турция”, използвани от страна на органите на тази организация и лица, свързани с организацията, категорично нямат връзка с нашата страна.

• Зона, забранена за полети:

Благодарение на операция „Щитът на Ефрат” в Джераблус населението от района започна да се връща по домовете си. Червеният полумесец, AFAD и нашите организации на гражданското общество задоволяват на място потребностите на населението от региона.. И пак в този район планираме изграждането на селища, притежаващи социалните екипировки, които ще използват и всички бежанци, отишли извън страната. Затова трябва да се изяви решителна позиция и всички заедно да работим за обявяването за зона, забранена за полети на местата, които превърнахме в зона за сигурност.

• Щитът на Ефрат е заради спокойствието:

Населението на Сирия се изтощава в лапите на едно убийствено и терористично управление. Ние нямаме абсолютно никакви претенции за земите на Сирия. Целият проблем за Сирия е на сирийците. Операция „Щитът на Ефрат” има критично значение за установяването на стабилност, спокойствие и равновесие в един район, където господства отчаянието. Това, че приоритетът на ПKK, на терористичната организация PYD, не е да водят борба с „Ислямска държава”, се разкри заедно с тази операция. Операцията осигури и възвръщането на самочувствието на умерените опозиционни елементи в Сирия. От Азез до Ефрат, районът престана да бъде коридор на терора и се превърна в коридор на мира.

• ЕС забрави обещанията си:

Сътрудничим си с Европейския съюз срещу бежанската криза. С цел да предотвратим смъртните случаи в Егейско море, през последните месеци осигурихме намаляване до 50 на цифрата на незаконната миграция, която през октомври 2015 г. беше 7 хиляди. Обаче обещанията, дадени от страна на Европейския съюз при съгласието, постигнато на 18 март 2016 г., бяха забравени. Изпитваме притеснение да видим, че пред нас непрекъснато се изтъкват изкуствени оправдания.

• Предупреждение за Палестина:

Признаването на възможността на палестинския народ на базата на решението за две държави да живее в една свободна Палестина със столица Източен Ерусалим, която ще бъде извор на спокойствието за всеки палестинец, е дълг на международната общност към палестинските деца. Нормализирането на отношенията ни с Израел, улесняването на мирния процес ще преценим заради отстраняването на незаконните притеснения на палестинските ни братя.

• Подкрепа за бежанците

Турция похарчи досега за бежанците 25 милиарда долара. Добре, от света какво дойде за нас? Помощта, която дойде за нас от ООН е 525 милиона долара. Друго? Друго нищо няма. Добре, има ли нещо, което да е дошло от ЕС? Колко жалко, че и ЕС не е удържал дадените обещания. Само изпратените на УНИЦЕФ 178 милиона долара, толкова. Но по тази тема не става въпрос за каквато и да е помощ, дошла в Турция.

• ООН трябва да се реформира

Трябва да осигурим възможно най-широкото споразумение за една всеобхватна реформа, която да направи Съвета за сигурност по-представителен, по-демократичен, по-чист и ефективен. Нужно е да се реформират Обединените нации. Ясно е, че докато не се реформира Съветът за сигурност на ООН, главният орган, който отговаря за осигуряването на световния мир и сигурност, тези усилия в пълния смисъл няма да постигнат целта си. Ето, по тази причина при всеки удобен повод напомняме истината, че „Светът е по-голям от пет”.

• Не може така:

Съветът за сигурност на създадената в условията на Първата световна война ООН днес не може да живее по същия начин. Не можете да осъждате света между двете устни на тези пет страни. Пет постоянни членки, 15 временни членки - не може да има такъв Съвет за сигурност. Един Съвет за сигурност на ООН, който не представлява света, не може да установи справедливост. Ние казваме, че независимо дали в Съвета за сигурност на ООН ще има 20 страни, всички те трябва да бъдат постоянни. Могат ротационно да се сменят на 2 години веднъж. И за да представляват целия свят, тук трябва да заемат място всички страни по света. Само така може да се установи справедливост.

***

След всичко изречено от Ердоган, не може да не отбележим, че за първи път българският президент Плевнелиев представи Ирина Бокова като гордост за България... И изтъкна нейния дипломатически и организационен опит. Нещо повече, даде обяд в нейна чест. Какво разочарование за Раданкъневци, Методиандреевци и вся “остальная сволоч”...