Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 45 (2016) СДЕЛКАТА НА ЕДНА ХРАНЕНИЦА

СДЕЛКАТА НА ЕДНА ХРАНЕНИЦА

Е-поща Печат PDF

• “Кюстендилско-учиндолската правна школа” или за политическата коректност на Мая Манолова

Само преди месец Мая Манолова лично ми се кле, че е партиен човек и никога не би могла да бъде друга. Разговорът беше трогателен. Едва ли някога ще го забравя. Опита се да ме убеди, че тя е трябвало да стане кандидат за президент на БСП, защото била “истински партиец”.

Спомних си за тази мелодраматична сценка, когато гледах участието на Манолова в “Шоуто на Слави” тези дни.

Нека да припомня - оказа се, че националният омбудсман и гологлавият водещ от Учиндол (някой уместно нарече това “кюстендилско-учиндолската правна школа”) са в коалиция и заедно предлагат закон за 100-процентов мажоритарен избор.

Пред Слави Трифонов Мая Манолова се държа като човек, който едва ли не насила е бил държан заключен в БСП.

Тя дори не смееше да произнесе това трибуквие, а когато нямаше как да го избегне, предпочиташе да говори за “бившата ми партия”.

 

Разказът й приличаше на филм на ужасите - тя била принудена (принудена бе, разберете) да се съобразява с партията, а не с нейните избиратели.

 

Сега обаче вече била свободна, волна, непоробена и заради това се втурвала с двата крака да се мята на врата на Слави, а и на популизма, без всякакви ограничения.

Нямам представа как ще реагира БСП на импровизациите на бившата си членка и кандидатка за лидер, както и за президент, но съм убеден, че партията по нито един начин не е била информирана за позициите и действията на Мая!?

Мая Манолова нямаше да е Мая Манолова, ако бе съгласувала позиции или действия.

Тази, която преди месец ме убеждаваше, че е основен партиен елемент, вече се изживява като безпартийна ламя, която с кеф ще гледа срутването на един политически модел, за да начеше своето его и да се опита да си намери път в някаква хипотетична политическа сила на Слави и сие.

Това е типажът “Мая” - тя винаги е готова да бъде в услуга на статуквото, да стане лакей на масовата мода, ще направи даже и задно салто, за да бъде в угода на тези, които са я пуснали като управляем ракетен снаряд да унищожава здравия разум и смисъл.

В този текст няма да се занимаваме с мажоритарната система , с която тя може да замърси страната до степен, че да не е възможно прочистване.

Но законопроектът “Мая и Слави” всъщност е изцяло в полза на статуквото и на политическата олигархия!

“Затворничката в БСП” Мая Манолова с година и нещо закъснение плаща дълга си към Бойко Борисов и ГЕРБ заради това, че навремето я направиха омбудсман!

Само че с подобно действие тя напълно се дискредитира като “обществен защитник”, защото показа, че този пост я вълнува единствено като някакво стъпало към други политически висини! Манолова за пореден път влиза в ролята на последния мохикан на умиращите политически елити, които искат да имитират промяна, за да залъжат гневния и бесен народ.

Поведението на Манолова е театрален опортюнизъм, маскиран като загриженост за народа!

Каква загриженост е да осигуриш още политически живот на наританата до синини партия ГЕРБ и да биеш инжекция с адреналин на нейния лидер!?

Не знам как се е чувствала Мая Манолова в БСП, много ли е страдала, понесла ли е много унижения, но очевидно в партия ГЕРБ тя ще е като у дома си.

Което е съвсем логично.

От 2005 г,, когато започна нейния политически път и неизвестната кюстендилска пишман адвокатка бе произведена в депутат, Манолова винаги е била храненица на политически модел. Тя бързо разбра, че медиите у нас ценят скандала, а не смисъла, и така прекрасно се вписа в истеричната медийна среда, че се срасна с нея.

Много хора подцениха Манолова - тя показа изумителен хъс за успех, хъс, който е готов да прегази трупове, за да се осъществи.

И понеже в България пробиването с лакти и скандали се цени, Манолова сериозно започна да разглежда себе си и като потенциален лидер на БСП, въпреки нелепите си идеологически претенции и неспособността си дори да поговори, а какво остава да формира ляв проект.

Може би защото й отрязаха крилата за лидер, тя реши да влезе в сделка за своето преместване на поста омбудсман!?

Сега вече съм убеден, че тя е разглеждала тази възможност като крачка встрани, за да може да дебне с по-добро око отворилите се политически възможности.

Тази година обаче БСП прояви много здрав разум и отряза квитанциите на Манолова да бъде кандидат за президент на левицата. Очевидно това е накарало страдалката на партията повече по никакъв начин да не се чувства свързана с левите идеи, а да предложи услугите си на Слави, тоест и на Бойко Борисов. Защото никой не може да ме убеди, че този законопроект, който Мая започна да размята, е бил написан в последната седмица.

Той е бил подготвен предварително, това е част от опита да се предизвика политическо земетресение, част от подмолния план на ГЕРБ да оцелеят при първата си вътрешнопартийна криза и да спасят безценната кожа и кръвно на Бойко Борисов.

Велизар Енчев нарече Манолова “принцесата на властта”.

Изстрел в десетката!

Нашата принцеса, оказа се, се опиянява не от идеи, а от суровия наркотик на властта.

Новата вълна, която е яхнала, съвсем не е знак за идейна пробуда, а просто е хищно желание за допълнителна реализация, за оцеляване в бурята на гнева.

Манолова вече успешно символизира всичко порочно на прехода. Всичко онова, което кара хората да стискат гневно юмруци.

Само че нашата великомъченица ще опита още един номер в живота си.

Ще опита да го играе Свободата, която повежда хората.

Разбира се, това е Мая Манолова!

Такъв сценарий може да завърши единствено с катастрофа!

Нека обаче отсега да сме наясно с няколко неща по аферата “Манолова”.

Мая Манолова вече няма нищо общо с БСП! (И би било добре местната организация в Кюстендил, която тя оглавяваше и разби, да вземе отношение по казуса.)

Тази жена си има собствен дневен ред, неукротени амбиции и хищен кариеризъм!

Ще бъде нечестно спрямо всички социалисти да я броим като част от левицата!

Тя не е!

И май никога не е била!

Хубаво е, че макар и късно, го научихме!

____________________

* Редно е ръководството на БСП, както и всички социалисти, да си зададат въпроса за политическата коректност и битие на половинката на Мая Манолова – натовския социалист Ангел Найденов, който заема важен ръководен пост в същата тази бивша партия на съпругата му, за да нямаме нови изненади!?