Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 45 (2016) ГОЛЕМИЯ БРАТ ТЕ НАБЛЮДАВА

ГОЛЕМИЯ БРАТ ТЕ НАБЛЮДАВА

Е-поща Печат PDF

“Най-ужасното в Двеминутката на омразата бе не това, че си задължен да играеш роля, а напротив, че е невъзможно да й се съпротивляваш”

Джордж Оруел, “1984”

На 24 ноември т.г. Европейският парламент прие резолюция с названието „Стратегическите комуникации на ЕС като противодействие на пропагандата на трети страни”. Като пример на вражеска пропаганда евродепутатите посочват тв-канала „Русия днес” (RT), агенцията „Спутник” и... Руската православна църква. Проектът за тази срамна резолюция бе внесен в ЕП от депутата Ана Фотига, от Полша.

Под лозунга за „борба с пропагандата” (звучи направо по Оруел!) и добавка към резолюцията – т. 4, по същество се забранява и православието. То е анатемосано като „опасен вид идеология”, защото пропагандирало християнски ценности и разширявало влиянието си в целия свят. България, Гърция, Румъния и Кипър следователно са опасни за Евросъюза, тъй като са държави, в които православието е национална религия. Хърватия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Чехия и Словакия са по-малко опасни, но все пак и там има солидни православни общности. Наистина е ужасно, че в Германия на Меркел животуват цели 3 милиона православни граждани.

И все пак резолюцията е факт. В гласуването са участвали 691 депутати, 304 са подкрепили резолюцията, против са били 179, а 208 са се въздържали. Последиците ще се видят скоро. „Руската заплаха”, за която тръбят от няколко години в Европа, се трансформира във враждебното на католическа Европа православно християнство.

Всъщност, едва ли има нещо изумително в тази стъпка на евродепутатите – достатъчно е да видим какво се случва в нашето Народно събрание, където още незаявената партия на Методиандреевци и други “активни борци” напира с пот на чело и зачервен врат да обяви комунизма за престъпен и да хвърли символите му в морето на забравата...

Желанието на еврокрокодилите и българските им демоверсии като Методи е напълно обяснимо. Първо, спомените за времената на „тоталитаризма” взеха да разнежват обръгналите сърца на много граждани не само в България, но и по цяла Европа, тъй като сравнението с днешната заспала и видиотена от експерименти гражданска маса е очевидно в полза на... близкото минало.

На второ място, след като бе опустошена една огромна част от континентална Европа по идея на продажния перестроечен елит от 80-те и 90-те години на миналия век, днес е ясно, че проектът е бил тя просто да се опустоши. Затова нищо ново не изникна под слънцето на промените и пазарната икономика. Новото е едно – олигархията и удобният неолиберализъм напълниха джобове, и ако се случи потоп, те първи ще потънат...

А защо им пречи православието ли? Ами защото е на повече от 17 века! И защото в негово име са умирали мъченически милиони хора! За същото време инквизицията и най-различни други институции на западното християнство са натрупали безподобен опит в осакатяването и манипулирането на вярващите. Дори Коперник и Леонардо се отказват от изумителните си научни постижения, за да останат живи в лапите на великата католическа институция - Инквизицията.

И сега е ясно, че всъщност религиозният фанатизъм, провокиран и отгледан от същите тези мили католичета и неолибералните им слуги в Европа и по света, не им е такъв враг и заплаха, колкото големия и необятен Изток и прекрасните златни съборни кубета на хилядите православни църкви. Също и хората, вярващите, богохранимите и истинни народи. Е, разбира се, и “Ислямската държава” - за повече колорит...

Оттук насетне само Министерството на истината ще казва кое „да”, и кое „не”, а ако трябва и “да”, и “не”...