Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 46 (2016) ПО ГЛАСУВАНЕТО ЩЕ ГИ РАЗПОЗНАЕТЕ - ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ СЪДИТЕ

ПО ГЛАСУВАНЕТО ЩЕ ГИ РАЗПОЗНАЕТЕ - ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ СЪДИТЕ

Е-поща Печат PDF

В статията на в. “Нова Зора” от 25 октомври т.г. (бр. 44) „Как истината победи лъжата”, бяха разгледани опорните точки на един подготвен от полската евродепутатка Ана Фотига, по задание отвъд океана, проект за „Резолюция на Комисията по външна политика на ЕП”, за борба с измислената от Вашингтон и Брюксел руска пропаганда. Тогава писахме: „Няма съмнение също, че Брюкселската резолюция на полската русофобка Ана Фотига ще бъде приета през ноември в Европарламента, макар и не точно във вида, в който тя я предлага.”

Прогнозата ни, за съжаление, се оказа вярна. Ръководството на „независимия” от САЩ ЕС стриктно изпълни директивите, спуснати от августовския доклад на вашингтонския Център за европейски политически анализи. Показателно е неговото заглавие - „Тенденциите в руската пропаганда и ответните стратегии”.

Както вече е известно, на 23 ноември този позорящ ЕС документ стана факт. Междувременно, в периода до приемането на резолюцията, по внушение от същия този вашингтонски център и с помощта на марионетките от Брюксел, в последния момент бяха направени опасни корекции. Те засилват разделението и противопоставянето между страните в Европа и това налага да се върнем отново към темата, още повече че този път ще стане въпрос за отговорността и на нашите евродепутати.

Както писахме, в първоначалния вариант на документа се посочва, че най-голямата заплаха за Европа на първо място са Русия, руската пропаганда, осъществявани от англоезичната телевизия „Русия тудей” („RT”), информационната агенция „Спутник” („Sputnik”) и чак след това „Ислямска държава“. Изглежда обаче, на русофобите от Вашингтон и Брюксел и този измислен враг им се видя недостатъчен, за да оправдаят създаването на мощни пропагандни структури за психологическа и хибридна война срещу Русия, защото

в последния момент бе вкарана и тайна добавка

Така в Европейския парламент бе предложена за гласуване резолюция, която по същество обяви за враг и православното християнство.

В проекта, непосредствено преди гласуването, Православната църква беше изрично посочена в т. 4 от резолюцията като нов враг на ЕС, но поради разразилия се скандал и обвиненията от по-трезвомислещи евродепутати от малцинството, че въпросният текст е дискриминационен и опасен, в окончателния вариант той отпадна, но бе неумело трансформиран и прехвърлен в т. 8 на резолюцията. В гласуваната резолюция от 23 ноември, в т. 8, е казано същото, но по-усукано и витиевато. Изразът „православна църквае заменен с трансгранични социални и религиозни групи, тъй като режимът желае да се представи като единствен защитник на традиционните християнски ценности“. Това е не много умно и не променя смисъла, защото, както е известно, православието е „трансгранично“, доколкото църквата е Единна, Света, Съборна и Апостолска. но за да не остане съмнение, че става дума именно за православието, а не за някое друго вероизповедание, „тайните” вносители, между които и някои български евродепутати от ЕНП, са уточнили, че Русия желаела да се представя за „единствен защитник на традиционните ценности“. Така че

по същество промяна няма

– текстът продължава да е обиден и дискриминационен за всеки православен християнин, защото православието е преобладаващата религия освен в Русия, но и за цели 50 милиона души в ЕС, които съгласно скандалната резолюция също стават врагове на западноевропейската цивилизация.

Що се отнася до гласуването, както вече е известно, ЕНП и Евроконсерваторите са били „за“, депутатите от ПЕС в своето мнозинство са се въздържали, а присъстващите български евродепутати от ПЕС са гласували „против“.

Всички православни българи и родолюбци обаче трябва да помнят, и не само да помнят, но и да потърсят сметка кой как е гласувал от родните ни евродепутати след обсъждането на позорната фашизоидна и антибългарска резолюция на Европарламента. Информацията, която ви предоставяме, е почерпана от сайта на Европарламента:

Без да е поместен пълният състав на българските евродепутати, се вижда, че Сергей Станишев, Илияна Йотова, Момчил Неков и Георги Пирински са се обявили категорично против текста на резолюция, която косвено забранява православното християнство. Светослав Малинов – ДСБ, и Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Мария Габриел и Ева Паунова от ГЕРБ са подкрепили със „за” абсурдния текст. Любопитно е как обяснява своя вот в подкрепа на декларацията изтъкнатият майкопродавец Андрей Ковачев. Според агенция „Кросс” той е автор на някои от поправките в текста: „В доклада се обръща внимание, че според разузнавателните служби на някои европейски страни Русия има намерението да извършва операции за дестабилизиране на други държави. Това показва защо Европейският съюз трябва да противодейства на пропагандата. Много съжалявам за това, което чух от колегите от европейските социалисти и демократи, че те ще се въздържат при гласуването”, коментира пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев. Изводите от подобни безумни брътвежи оставяме на неговите избиратели от партия ГЕРБ, а тежненията на съвестта - на ръководителите на партията, които целуват иконите в православните храмове и свеждат глави пред Спасителя.

Съвсем обяснима е и да не коментираме позицията „въздържал” се на депутатите от ДПС Неджми Али, Филиз Хюсменова и Илхан Кючюк. Необяснима от гледна точка на логиката и морала е обаче позицията „въздържал се” на евродепутатите Искра Михайлова - завършила магистратура в Ленинградския държавен институт по култура, и на възпитаника на Московския енергитически институт Владимир Уручев. Изглежда, и те приемат внушенията, записани в текста на резолюцията за ограничаване на авторитетните руски медии, радващи се на сериозна популярност в Европа и САЩ, само защото са финансирани с руски държавни средства.

Пропагандата обаче, осъществявана от държавните радиостанции „Дойче веле“, „Свобода“, „Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“ също е финансирана с държавни средства, както и правителствените фондации и НПО, които са истински рупори на неолибералната пропаганда. На тях и на калпаво скроените им лъжи, които тровят съзнанието на хората и оправдават американските и натовските агресии в Ирак, Афганистан, Либия и Сирия, как да се противостои?

Печално е, че България, чрез вота на неколцина нахлебници, се нареди сред страни като Финландия, Швеция, Дания, Великобритания, Ирландия и Испания, чиито депутати преобладаващо подкрепят фашизоидната резолюция. На тях, изглежда, не им е известно, че Светата богохранима Православна църква отдавна е обявена за първостепенен враг. Новото сега е, че директно се обвинява, че „води пропагандна война“ срещу ЕС, наред с Русия, Иран и „Ислямска държава”.

За сведение на евродепутатите ни от мнозинството, най-малка подкрепа, и то не е случайно, резолюцията е получила от евродепутатите на православна Гърция. В тази група също съвсем неслучайно са Австрия, Франция, Италия и Португалия. И още нещо важно, което следва да знаят безродните ни управляващи безбожници и русофоби. Преди дни специалният съветник на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас за сътрудничество с Русия, Димитриос Велинис, заяви недвусмислено: „Забрана за развитие на приятелските отношения на Гърция с Русия ние не приемаме от никого. Ние вярваме в мирната външна политика на Русия, ние сме благодарни на руския президент Владимир Путин за провежданата от него политика на приятелство и партньорство към Гърция” - каза той пред РИА „Новости”. И още: „Гърция никога няма да се съгласи да играе в „студената война” срещу Русия.”

Новата „студена война” срещу Русия вече е факт

а войната на Запада срещу православието никога не е преставала.

От историята знаем, че след схизмата през 1054 г. (разкола между православието и католицизма от 1054 г.) Ватиканът, респективно Западът, винаги е бил враждебно настроен към Православната църква. След като Константинопол пада под властта на турците през 1453 г., християнският център се премества в Москва. Москва поема факела на християнството и се превръща в „Третия Рим“, което създава огромен комплекс за малоценност и омраза в католическия Запад. Историята доказа, че това е и главната причина, поради която той воюва едновременно с Русия и Православието.

Не е необходимо обаче да се връщаме много назад в историята, която изобилства с още много факти и доказателства за тази многовековна война. В началото на 80-те години на 20 век един от най-видните стратези и конструктори на американската политика – Збигнев Бжежински, завъртя отново на бързи обороти откритата война срещу Православния свят: „След комунизма най-големият враг на западната демокрация е Православието”. Така, с едно изречение, полякът–католик обяви всички православни християни за врагове на демокрацията. Няколко години след обявяването на стратегическия враг започва и борбата с него.

Колелото се задвижва още през 1989 г. – с т. нар. нежни и цветни революции в Източна Европа, а решаващата битка сега вече се води до границите с Русия - в Украйна. Войната в Украйна срещу православието не е така прикрита както на медийния фронт, там тя се провежда с огън и меч. Там подстрекаваната от САЩ, НАТО и ЕС фашизоидна хунта обяви кръстоносен поход срещу православието! Горят църкви, убиват свещеници, въвеждат католицизма и всичко това с мълчаливото съгласие на „блюстителите” на демокрацията от Брюксел! Паралелно с това продължава война със средствата на пропагандата.

Такъв е смисълът и духът на приетата от Европарламента на 23 ноември резолюция

на полската католичка и русофобка Ана Фотига. Въпреки своя беден интелектуален потенциал и скандална политическа биография, тя, изглежда, се изживява като продължител на пъкленото дело на своя сънародник Збигнев Бжежински.

Що се отнася до управляващите и представляващите ни в обречения на разпад ЕС безродници, в безумното си желание да угодят на господарите от Вашингтон и Брюксел, те стигат до поредното си падение, което не може да се нарече вероотстъпничество, защото те са безбожници, а предателство към народа и българския национален интерес.

Времето обаче работи срещу тях. Защото както е писал великият Александър Сергеевич Пушкин – „Но есть и божий суд, наперсники разврата! Есть грозный суд: он ждет; Он не доступен звону злата”...