Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ОЛБРАЙТ ПОИСКА ДА СТАНЕ МЮСЮЛМАНКА...

Е-поща Печат PDF

А нима тъкмо тя не бе съучастник в престъпленията срещу Югославия, когато сърбите бяха бомбардирани в угода на радикалните ислямисти?

“Аз бях възпитана в католицизма, после преминах към Епископалната църква, а по-късно открих, че семейството ми е с еврейски корени. Готова съм да стана мюсюлманка заради солидарността”.

Това съобщение в социалната мрежа туитър не принадлежи на истеричната феминистка Глория Стайн, както някой би помислил, защото Стайн призова всички да се запишат като мюсюлмани, ако правителството на Доналд Тръмп въведе аналогична мярка за последователите на исляма. Призивът на Стейн бе отправен към участниците в Марша на жените, организиран на 21 януари 2017 г. във Вашингтон... Думите, цитирани по-горе, принадлежат на Мадлин Олбрайт, не на Глория Стайн. Мнозина определиха заплахата на ексцентричната почитателка на нежния пол Глория Стейн да се маскира като нещо, напомнящо бомба в бурка по време на демонстрацията срещу Тръмп, като чисто и просто балаганен епатаж, тоест улично скандалджийство. Обаче когато шефът на Държавния департамент в периода на смъртоносните бамбардировки над Югославия (през 1999 г. – бел. ред.) Олбрайт заявява намерението си да влезе в исляма”, дори брадатите енциклопедични американски политолози се зачервяват или прежълтяват.

Преценете сами - родом от еврейско семейство, възпитавана в католицизъм, причислила се към Епископалната църква, дамата с безбожно либерални възгледи заявява, че смята да се присламчи към носителите на най-активната и пасионарна религия  на нашето време. Как да си го представиш...

В изявлението на Мадлин Олбрайт някой ще види цинично използване на антифашистката символика с цел подкопаване на антитерористичните укази на американския президент Доналд Тръмп, а не теологичен обрат в съзнанието. Мадлин Олбрайт сякаш сравнява днешните намерения на американската администрация с отношението на нацистите и техните помагачи към евреите в Европа отпреди седемдесет години. Бившият държавен секретар М. Олбрайт вероятно се изживява като краля на Дания, надянал жълтата шестоъгълна звезда заради спасението на своите преследвани съграждани...

Подобен разтърсващ цинизъм се нуждае от обяснение и отговор.

Обявените от Тръмп мерки за борба с незаконната имиграция от Мексико нямат отношение към сложния проблем за противодействието на ислямския радикализъм.

Указът за трийсетдневното прекратяване на издаване на визи за жителите на седем държави, в които съществуват стабилни ядра на “Ислямска държава” и сходни по идеология групировки, може да се обясни с реалните опасения от опит за внедряване на терористи. Но веднага трябва да направим уговорката, че всякакви напъни да се представят мюсюлманите по света или ислямът като религия за сеячи на тероризъм, са не просто аморални, но и дълбоко погрешни и лъжливи.

Нека вземем за пример Индонезия или Малайзия - две страни с огромен процент мюсюлманско население. Броят на доброволците от тези страни, участващи в редиците на екстремистите в Ирак и Сирия, е несравнимо по-малък от броя на наемниците, идващи от която и да било западноевропейска страна. Преди петнайсет години “Ал Каида” активно се опитваше да уседне в Индонезия, но бе съкрушена.

Според всички изследвания досега, не повече от 15 % от мюсюлманите по света подкрепят радикалната терористична идеология. Но терористите настоятелно, всеки път, декларират привързаността си към радикалния ислям, което днес не оставя особен избор на държавите - всяка от тях, която е посочена като обект за терор, е принудена да наложи административни ограничения. И те може да засегнат и законопослушните граждани. Виновните тук не са ония, които се опитват да защитят собствените си граждани, а онези, които извършват покушенията над невинните хора. Да добавим също, че Америка неотдавна се сблъска и с терора на ултрадесните и на крайно левите групировки. Прието е те да бъдат наричани със собствените им имена и никой няма да ги причисли към ислямския радикализъм.

През последните две години почти всички терористични актове в САЩ бяха извършени от хора, които определят себе си като радикални ислямисти.

Изглежда, че очевидната истина е добре известна на Мадлин Олбрайт. Не става въпрос за дискриминация, а за мерки за сигурност. Е, добре, защо такава припадничавост и подстрекателство тогава? Нима Олбрайт е готова да подкрепи директно ислямския радикализъм, само и само да навреди на Тръмп?

Всъщност, нима Олбрайт не бе съучастница в престъпленията срещу Югославия, когато сърбите бяха ударени в угода на радикалния ислямизъм и реваншистите-неофашисти?

Има чудесни мисли на юдейските мъдреци за това, че онзи, който е благосклонен към жестоките, свършва с жестокост към праведните. Ето това видяхме в Югославия. Видяхме колко ирационално се вземаха и решенията за Ирак, Либия и Сирия.

Изглежда, сякаш тези хора днес са склонни на безумства и по отношение на собствената си страна. Да, те наистина не знаят какво правят...

27 януари 2017 г.