Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

КОЕ Е “НОВОТО НОРМАЛНО”?

Е-поща Печат PDF

Индия и САЩ си разменят разузнавателна информация за движението на китайските подводници и кораби в Индийския океан, съобщи наскоро на пресконференция в Ню Делхи командващият флота на САЩ в Тихоокеанския регион адмирал Хари Харис. Пентагонът работи тясно с Индия за подобряване на нейната способност да извършва нужното наблюдение, посочи адмиралът. Той спомена и ежегодните индийско-американски военни учения Малабар, в които неотдавна се включи и Япония като постоянен трети партньор. „Малабар - каза Харис- ни помага да повишим своята способност да следим какво прави Китай в Индийския океан. Китайските подводници са очевидно проблем и ние знаем, че те действат в целия регион“.

При управлението на министър-председателя Нарендра Моди и неговата дясна националистическа хиндуистка партия Бхаратийя Джаната Индия се обвърза още по-тясно с дипломатическата и военностратегическа офанзива на Вашигтон против Китай. Правителството на Моди повтаря папагалски американските твърдения, че Китай бил „агресор“ в Южнокитайско море; засили стратегическите връзки с Япония и Австралия, които са главните съюзници на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион; предостави индийските военни бази за американските военни самолети и бойни кораби. С подкрепата на Вашингтон Индия бързо изгражда своя военен флот в подтвърждение на претенциите си за водеща роля в Индийския океан, където се намират най-оживените в света търговски пътища, по които преминават съдове, натоварени с близкоизточен петрол и други суровини за Китай, както и кораби, пренасящи китайските стоки до пазарите в голяма част от Азия, Близкия изток, Африка и Европа.

На пресконференцията си адмирал Харис заяви, че Индия и САЩ трябва да работят заедно, за да оформят „Новото нормално“ (т.е. американската хегемония) в региона, като предотвратят това да бъде направено от „една реваншистка Русия и един все по-настъпателен Китай“. Адмирал Харис сравни сътрудничеството между Индия и САЩ с наострянето на бойна брадва и за да бъде пределно ясно разбран от слушателите си, уточни, че американските въоръжени сили са готови да влязат в сблъсък с противниците си „където трябва“ и че въпросната брадва трябва да се наточи така, че да стане остра като бръснач, защото „не знаем кога събитията ще ни принудят да я използваме“. Адмирл Харис е уверен, че администрацията на Тръмп ще следва традиционната политика спрямо Индия. Тази политика, която датира от управлението на Бил Клинтън и се ползва с подкрепата и на двете големи американски партии, цели Индия да се превърне в стратегическа противотежест на Китай, дори във фронтова държава в антикитайската кампания на САЩ, които биха прибегнали и до война, ако сметнат за необходимо. За тази цел Вашингтон насърчава амбициите на индийската буржоазия да бъде голяма сила, нарича Индия свой „глобален статегически партньор“ и обсипва Ню Делхи със стратегически знаци на доброжелателност. Миналата година САЩ обещаха да снабдят Индия с най-модерните си оръжия и оръжейни системи, които продават само на най-близките си съюзници, включително на приближените на Вашингтон държави от НАТО.

Ню Делхи вече е в състояние на изострено стратегическо съперничество с Китай в страни от цяла Южна Азия и басейна на Индийския океан като Непал, Бангладеш, Шри Ланка и др. При все това изказването на индийския министър-председател Моди беше в различен тон от този на адмирал Харис. Моди посочи, че Индия и Китай трябва да уважават взаимно своите коренни интереси.

Моди често е съчетавал помирителната реторика с провокационни действия спрямо Китай. През последните седмици Индия, която притежава ядрено оръжие, изпробва две балистични ракети - ракетата със среден обсег на действие „Агни-IV” и междуконтиненталната ракета „Агни-V”, които са разработени с единствената цел да достигнат всички големи китайски градове в случай на война. А само дни след като зае поста си, новият командващ армията генерал Бипин Рават се похвали, че индийските въоръжени сили имат готовност да водят едновременно война на „два фронта“ - против (големия враг) Пакистан и срещу Китай.

WSWS, 26 януари 2017