Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ДРЪЖТЕ ЧЕЛАТА СИ ВДИГНАТИ: ЗОРА Е КАУЗА!

Е-поща Печат PDF

До членовете и симпатизантите на ПП “Нова Зора”

До читателите на в. “Нова Зора”

До всички, които работиха и работят за единението на хората на социалната кауза и патриотизма

Уважаеми другари,

драги приятели,

Днес е 23 февруари, празник, който в Русия честват като Ден на защитника на Отечеството. Ние, българите, нямаме такъв празник. Имаме много други, и все достойни, но Ден на защитниците на Отечеството нямаме. Може би България ще запълни тази празнота в националния си празничен календар едва тогава, когато всеки българин от опустяващите български села и градчета, до все по-оглушаващата за паметта на кръвта София, осъзнае съдбовната фронтова линия, която преминава между понятията добро и зло, между минало и бъдеще, между битие и небитие, между враг и приятел.

Императивите на историята, която ни учи, че никой не се учи от нея, най-често са незаобиколими. И ако днес нещо все пак ни свързва с празника на братския руски народ, това е словото Отечество. И на руски, и на български тази дума побира цялото мироздание на двата народа, където в сакралния ипостас на ценностите не може да бъде подменена!

Аз зная какво е за вас думата Отечество.

И пиша днес това открито писмо, защото чувствам по-добре от всеки друг какво е в душите ви. С много от вас вече 27 години сме заедно. Заедно извървяхме нелекия път на кръга “Зора”; заедно създавахме, отначало малката интелектуална общност около вестника; заедно се възправяхме срещу хулите, очернящи българския патриотизъм; заедно громихме майкопродавците и отцеругателите; заедно отстоявахме правдата за България, за нейния път през историята, за нейния вчерашен и днешен ден. Не бяхме герои дори в собствените си очи. И сигурно още по-малко в очите на други, които ни изчисляваха. Но винаги светият олтар за нас бе България и винаги пишехме Бог и Отечество с главна буква. И винаги ни е парела жаравата на тревогата за народната свяст и Родината.

Днес ви сторвам нисък поклон за вашата всеотдайност и последователност. За вашата неизтощима вяра, че България ще пребъде въпреки всичко, че Бог бди над нея и над вашите честни сърца.

Знам, че вече сте научили истината, че може дори да ви е осланила насмешката и пристореното съчувствие, че може да е опарило сърцата ви искреното недоумение на хората, които разбират обществените процеси. Защото в предстоящата изборна битка, в коалиция “БСП за България”, “Нова Зора” блести със своето наложено неприсъствие. И вие имате право да се чувствате пренебрегнати, отхвърлени и незачетени. Може би си задавате въпроса защо, може би ругаете, може би се каете дори, задето сте ми повярвали, че този съюз, в който ви поведох е “за дълъг път”, че в него по-важни от всякога ще бъдат и идейната близост, и честното другарство. И че в този съюз всичко ще бъде подчинено на идеята за концентрация на волята и енергията на хората на социалната кауза и патриотизма - неотразимото бинарно оръжие на Единния народен фронт на промяната.

Ние с вас дълго чакахме този ден. Готвихме се за часа на неминуемата битка за социална и национална държава. И знаехме, че нашето място е там, до отрудените хора на “прехода”, до тяхната болка и надежда.

Смея да твърдя, че нямам съмнения относно вашите очаквания. Зная също колко много хора в България се надяват от трибуната на Народното събрание да бъдат озвучавани позиции и истини, над които от години тегнат злостна омерта и мрачен консенсус на премълчаването. По разбираеми причини на представителите на БСП им е трудно да ги назовават. Понякога защото не бива да ги назовават точно те. Така много аспекти от живота ни, важни за бъдещето, остават необговорени и неизяснени. Но вие знаете, а и всички, от които зависеше това, са били наясно, че “Нова Зора” никога не е мълчала, не може да мълчи и няма да мълчи. Нито за руския Крим, нито за американските бази на българска територия, които за по-благозвучно биват наричани “военни съоръжения за съвместно използване”; нито за сатанинската мелница на експериментирания геноциден модел, в който без фронт и война народът на България се топи като юлска пряспа.

Ето, това са фактическите причини, поради които ни няма на първа фронтова линия в коалицията “БСП за България”. Аз умишлено не свързвам това наше отсъствие в коалиционните избирателни списъци с декларираното и очевидно продължаващо негативно отношение на организационни фактори в БСП. Вече имах възможност да кажа в едно обръщение към делегатите на 49-ия конгрес, че това е грешка. Сега искам да добавя, че уважавам и оправдавам като синовен дълг всеки опит да бъдат спасявани паметта и честта на бащите. Но животът винаги е по-сложен от трансформацията на тези чувства в някакви емпирични пориви за нискочела мъст. В една важна политическа битка за победа големият въпрос е не как да обезсилваш, а как да увеличаваш ефективите на своята сила. И когато неразумно отстраняваш носители на мирогледни ценности, които самият ти не притежаваш, дали се замисляш, че е възможно да победиш противник, с който и ценностите ви, и похватите ви са досущ еднакви? Запитваш ли се тогава кой ще ти повярва, че си различният, този, който може да избави неволника от ярема и от примката, с която го души твоят т. нар. противник?

Уважаеми приятели,

Разбирам, че неволното, макар и важно отклонение, може да ни отведе далеч от целта на това открито писмо. А тя е ясна и неотменима: дръжте челата си вдигнати, приятели! Никакво униние! Никаква резигнация! “Зора” е кауза. Доказвали сме го 27 години и ще го докажем и този път. Стиснете зъби! Ние сме в този “съюз за дълъг път”, където други са временни и случайни. Ние сме в него, за да даваме упование и надежда на стотици хиляди наши братя. Ние винаги сме били с тях и тук сме заради тях, за да бъдем доказателство, че идеята за победа е жива, дори когато някой се опитва да обезсили социалния идеал. И да подмени със съглашателство целите на борбата за национална и социална България. Тази България е нашият идеал. И това е единственият възможен начин за спасение на народа ни.

В изборната битка на 26 март бъдете факторът за победата. Вашата енергия и всеотдайност, вашите идеи са необходими за припознаването на бюлетина № 10 като бюлетина на победата. Каузата на “Нова Зора” не може да бъде причина за загуба. Народът има сърце, народът има очи, има и памет.

Призовавам ви за пълноценно, всеотдайно и безрезервно коалиционно участие в дните, оставащи до изборния ден.

Зора е!

Победата ще бъде наша.

Да живее Отечеството!

Да живее България!

 

Минчо МИНЧЕВ

председател на ПП “Нова Зора” и главен редактор на в. “Нова Зора”