Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

• Изказване на проф. Ваня ДОБРЕВА

на Градската конференция на БСП,

на 12 февруари т.г.

 

Уважаеми другарки и другари,

Остават по-малко от два месеца до предсрочните парламентарни избори. Въпреки обнадеждаващите социологически прогнози, е необходима пълна мобилизация на всички нас, на цялата партия за добро представяне. Няколко факта са основание да поглеждаме с надежда за успех.

На първо място, победата на генерал Радев на президентските избори показа, че има дълбок отлив от ГЕРБ и лично от лидера му Бойко Борисов, че българският народ казва „не” на политика, която циментира положението на България като най-бедна и безперспективна държава в Европейския съюз.

На второ място, за заседанието на конгреса успяхме да подготвим Преизборна платформа, която е с реални  качества на управленски документ.

На трето място, приехме нов Устав.

На четвърто място, дай Боже, с формирането на служебния кабинет да са се увеличили шансовете за провеждането на честни избори.

Същевременно, едва ли е нужно да се убеждаваме, че трябва да бъдем реалисти  и самокритични.

Няколко неща, които, според мен, предстои да бъдат коригирани или разработвани отново.

За отношенията между България и Русия

И аз смятам, че правилно в документите записахме, че сме против санкциите срещу Русия. Предстои обаче да направим още една стъпка. Ръководството ни да заяви, че влезем ли в управлението на страната, България ще наложи вето в органите на Евросъюза, ако се вземе решение за продължаване на санкциите. Време е ръководството на БСП да се съобразява с волята на повечето български граждани и през управлението си да съдейства за преодоляване на различията между ЕС и Русия във връзка с Крим, който етнически, териториално, културно и исторически винаги е бил руски.

Другият въпрос, се отнася до постановката председателят на БСП да бъде избиран с гласовете на цялата партия. И сега смятам, че такъв акт нарушава демократичния облик на  БСП и накърнява правата на Националния съвет, който по устав е ръководният партиен орган между два конгреса.

По-нататък. Правилна е политиката на ръководството за обновяване на БСП. Във връзка с това приветствам привличането на експерти и специалисти извън партията. Особено когато са със значим обществен авторитет. Надявам се, да не се сбъднат опасенията,  че по този начин се отстраняват неудобни, самостоятелно мислещи, критично настроени хора в партията. Приказките, че в БСП няма достатъчно авторитетни хора, че няма подготвени, модерно мислещи експерти са поредното злословие, което цели да ни разедини, и то точно преди изборите. През изминалите 28 години под лозунга „обновление”, в БСП на етапи се провеждат „чистки”, които отстраняват от ръководни позиции неудобните кадри. С такива актове се подменя партията! И това хората тепърва ще разберат.

Смути ме, представянето в Националния съвет на

водачите на депутатските ни листи

Проява на субективизъм е да не бъде водач на листа може би най-ерудираният наш депутат проф. Румен Гечев, блестящ финансист и икономист на национално и световно равнище. Коя е причината да отпадне като водач на листа един от доказаните и най-уважавани лидери в БСП като Костадин Паскалев и той да няма място сред избраните? Макар да е известно, че с него печелихме избори в Благоевград и Хасково. В листите като водач няма нито един лекар. На мен, не ми стана ясно какво е прегрешението на д-р Емил Райнов, който в 42-рото и 43-ото НС защитаваше наистина компетентно позициите на БСП в здравната сфера. Предложението на председателя, изразено на НС, че е добре София да ги избере, е меко казано измиване на ръце. Как така проф. Гечев, Костадин Паскалев, д-р Райнов можеха да бъдат водачи на листи, а сега попадат в параграфа... и други.

Толкова по вътрешнопартийните въпроси.

По предстоящите ни задачи

Необходимо е да продължим работата си по Предизборната програма. Смятам, че трябва да конкретизираме промените, които ще направим в Закона за училищното и предучилищното образование. Необходимо е още в първите дни на новия парламент тези промени да бъдат депозирани и приети. В областта на висшето образование и наука тепърва ще се наложи много по-задълбочено да развием вижданията си за стабилизирането на системата на държавните висши училища и публичните научни организации – БАН и ССА.

Продължава, даже се засилва, негативното отношение на най-гледаните телевизии към БСП. В тях се работи активно в полза на ГЕРБ и десницата; внушава се на милиони зрители, че БСП е виновна за провалите през прехода. Надявам се, Изпълнителното бюро да намери решение на този въпрос.

Проблем, който едва ли има решение, са фондовете, фондациите, блогърите, журналистите и политиците, които са на издръжка на фондации като „Отворено общество” на Сорос и „Америка за България”. Те притежават потенциал от няколко хиляди души, които са в състояние да свалят всяко законно избрано управление. Въпросът е дали нашето ръководство е направило изводи как да реагира на техните провокации.

За новия служебен кабинет

Разбира се, той е отговорност на президента и аз съзнавам, че е нужно да изчакаме неговите действия и управленски решения, преди да се произнесем. Но ще си призная: смути ме начинът на формирането му,  прекаленото заиграване с  кадри на НДСВ, на партията на Костов. Питам се, как ще повлияе върху изборните ни резултати безрезервната подкрепа, която даваме  на кабинета?

Ще се наложи в най-кратки срокове да обсъдим с експерти, с дейци на партията какви промени се налага да направим  при провеждане на предизборната агитация в София. Явно подходът „от врата на врата”, “от дом в дом”, от „градинка в градинка”, строежа на шатри и присъствието ни в тях, не дава предишните резултати. В София понастоящем живее една пета от населението на България. Това население в момента на гласуването на парламентарни избори се влияе повече от общата политика на БСП, отколкото от това как работи Градският съвет, даден районен комитет или първична организация.

При нас в София, огромно влияние имат също средствата за масова информация и телевизиите. Силно е  въздействието на местата, където се трудят софиянци, особено тези в  частния сектор. Така че очаква ни работа. В името на изборния успех! В името на България!