Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

В ПАМЕТ НА ДИПЛОМАТА

Е-поща Печат PDF

• От редакцията на списание „Историк“

Вечерта на 20 февруари 2017 г., в Ню Йорк, скоропостижно си отиде постоянният представител на Русия в ООН Виталий Иванович Чуркин. Всички усетихме болка от новината, в която не ни се иска да вярваме. Винаги енергичен, убедителен, остроумен. Една от първите цигулки на международния политически оркестър. Дипломат, когото целият свят смяташе за гласа на Русия. А сънародниците му просто му се доверяваха, доверяваха се на таланта и професионализма му. Рядко се случва дипломат – даже с толкова висок ранг, целият народ да го познава в лице, хиляди хора да преразказват с възхищение неговите полемически ходове... Невъзможно е да се забрави усмивката му, невъзможно е да се забрави усещането за надеждност, което излъчваше този мъдър човек.

 

Трудно е да си представим, че повече няма да си сверяваме часовниците „по Чуркин“, наблюдавайки как този виден държавник отстоява националните интереси, как защитава бастионите на здравия смисъл...

Виталий Иванович е роден в семейството на авиоконструктор. Журналистите обичаха да си спомнят, че в детството си се снимал в киното, включително в знаменитите филми за Ленин „Синята тетрадка“ и „Сърцето на майката“. Артистичните му способности не се поставят под съмнение, както и успехите му в бягането с кънки, спорта, по който бил запален Виталий Чуркин в ученическите си години. Но когато идва времето да избира бъдещата си професия, той избира факултета по международни отношения на МГИМО (Московски държавен институт за международни отношения). Влиза от първия опит. От 1974 г. е на дипломатическа работа. През 1992 г., докато е заместник-министър на външните работи на Руската федерация, за първи път в историята на руската и съветската дипломация започна да провежда редовни открити брифинги за чуждестранните журналисти. През 1993-та е специален представител на президента на Русия на преговорите за Босна и Херцеговина. Още в тези неспокойни дни името на Виталий Чуркин стана символ на безупречен професионализъм. В младия дипломат не е трудно да бъде видян изключителният талант на политик. В тези времена страната не можеше достойно да подкрепи старанието на дипломата. Все пак виждахме как младият Виталий Чуркин с всички сили се опитваше да предотврати братоубийствената война в разпокъсаната Югославия. Той и в тези кризисни за Русия години беше истински представител на велика държава. Понякога и сам воинът е воин.

А през последните единадесет години Виталий Чуркин беше постоянен представител на Русия в Организацията на обединените нации и неин представител в Съвета за сигурност на ООН. Да се каже, че той достойно представляваше Русия, значи нищо да не се каже. Думите на Чуркин понякога даваха надежда на милиони руски хора (включително отделени от Родината след разпада на СССР). В много от неговите изказвания се усещаше искрената му болка от този разпад. Съотечествениците му улавяхме тази болка и заради това отношението ни към Виталий Иванович беше особено топло. А той не се жалеше. И не се опази.

Веднъж в интервю Виталий Иванович сравни дипломатическата служба с труда на стоманолеярите, защото всекидневният 12-часов работен ден и постоянните нощни бдения на дълги и сложни заседания за него са правило, а не изключение. И това не е просто красива фраза, а откровено признание. „Строго поверително“, както се изразяват дипломатите. Той служеше на Русия – без да си дава почивка, без да си спомня за възрастта и изтощенията... Баналната формулировка „прегаряне в работата“ се оказа съдбоносна.

Белокосият, но младолик дипломат от трибуната на ООН стана един от символите на патриотичното преобразяване на Русия през последните години. Абхазия, Южна Осетия, Крим, Сирия, борбата за мир в Донбас – във всички най-важни направления дейността на Виталий Чуркин беше и ефектна, и ефективна. В последните години милиони хора в нашата страна се почувстваха граждани на Русия, разбраха какво е честта на флага. Това стана благодарение на такива държавни мъже като Виталий Чуркин...

Виталий Иванович завоюва уважението и любовта на милиони сънародници. Той е човек, който доказа, че герои могат да бъдат не само пълководците и първопроходците, но и дипломатите. Извънреден и пълномощен посланик, кандидат на историческите науки, орденоносец, той стана по-голям от наградите. И просто остава в историята със своите ярки изказвания, със своите трудове – като пример на талантлив и самоотвержен дипломат.

Нашите искрени съболезнования на роднините и близките на покойния. Тези дни – без преувеличение! –  цяла Русия скърби заедно с вас...

Превод Атанас СТОЙЧЕВ