Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

България: КОРУПЦИЯТА СТИГНА НЕБЕСАТА!..

Е-поща Печат PDF

• Борбата на управляващите с корупцията е като лечение на махмурлук с алкохолизъм

 

„Романтиката е сега в моторите, които пеят във небето синьо”

Никола Й. Вапцаров, „Романтика”

Двумесечното нищоправене на 44-ото народно събрание започна да дотяга и на зажаднелите за слънце, море и пясък „народни избраници”, и на министрите от кабинета „Борисов-3”. През този кратък период на „завиване и развиване на болтовете” на държавното управление избухнаха не един и два скандала.

То не бяха призиви за разследване на „ЦУМ-гейт”, не бяха оплаквания за опити за покушения над висши магистрати, показни арести на корумпирани чиновници и митничари. Сякаш в тази страна останаха неподкупни митничари и други държавни чиновници, които живеят от едната заплата? Като прибавим и поисканите от прокуратурата имунитети на депутати от всички парламентарни групи, ситуацията изглежда направо безнадеждна.

Дори подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС не минава без скандали. Наскоро министър Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош, бивш ръководител на младежкото СДС. И докато тя твърдеше, че забавял ремонта на НДК, той обясни своето изпъждане с това, че отказвал да подписва обществени поръчки под натиск. Да не говорим за нагласените обществени поръчки, за „безплатното саниране” на панелки с пожароопасен стиропор, за оскъпената, макар и направена едноредова „Велика българска стена” по границата с Турция, или за неусвоените европари, отпуснати от ЕК за закупуване на камери за видеонаблюдение срещу нелегалните мигранти.

На фона на всичко това, почти като виц звучи инцидентът с катаджийския дрон, пуснат да следи недисциплинирани шофьори. Когато му била подадена командата „home”, сиреч да се връща у дома, той отлетял в неизвестна посока, понеже не му били зададени координатите на мястото за връщане. Накъдето и да се обърнеш, виждаш само корупция, измами, контрабанда с акцизни стоки и горива, обири и бандитизъм, съпровождани с жестоки закани да бъде пречупен гръбнака на организираната и самоделната престъпност, наричана битова.

Дори вечният оптимист Бойко Борисов призна пред националното съвещание с ръководството на МВР, че от 900 проверени бензиностанции, 900 са манипулирали софтуера, предавайки на НАП фалшиви данни за продажбите и спестявайки по този начин данъци. Всичко това, в ущърб на бюджета. Но когато констатираш това, след като 7 години си управлявал България, е логично гражданите да ти дадат негативна оценка на нещата, които смяташ за „успехи”.

И тъй като „умните и красивите” не желаят да протестират „спонтанно”, сиреч безплатно, на протест излизат полицаите, които от години не са виждали увеличение на своите заплати. Да не говорим, че дрехи и обувки им се дават веднъж на 5 години, и че трябва да си купуват канцеларски консумативи и гориво. Бившият пожарникар и главен секретар на МВР, сега министър-председател, у когото е и хлябът, и ножът, попари надеждите на полицаите за по-високи заплати, но нареди на МВР да се преведат 10 милиона лева „за летни облекла”, плюс 5 милиона лева за гориво на полицейските автомобили. Останалото щяло да дойде с новия бюджет.

Малко преди полицаите да видят „керемида масло да пусне”, ГЕРБ проведоха паническа пресконференция, насочена срещу президента Радев и корупцията. На нея Цветан Цветанов обвини държавния глава в упражняване на натиск в полза на шведската компания, която произвежда изстребителите „Грипен”. Радев и служебното правителство на Огнян Герджиков били предрешили изхода от надпреварата за превъоръжаване на нашите ВВС, шкартирайки третия кандидат. Кой е той, Цветанов не каза. Затова пък се позова на медийни публикации, намекващи за „лобизъм” на президента в полза на шведите и укриване на информация за фирмите, кандидатствали за участие в превъоръжаването на българската армия. Медийни публикации има и за претупването на „Великата българска ограда”, но не сме забелязали особено желание у герберите да ги разследват с нарочна парламентарна комисия.

Имаме достатъчно съмнения, че президентът Радев е защитил решението за закупуване на шведски изстребители и това е станало в периода, в който нямаше окончателно решение на служебното правителство”, заяви на извънредния брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Дали няма прикрита информация с фирмите, участващи в процеса на преговори за придобиване от България на нов изстребител? Защото ако се констатира такова нещо - дали това не е висша корупционна схема, която е осъществена от най-високо политическо ниво. Няма да допуснем заиграване с националните интереси“, заяви той.

Според Цветанов, ГЕРБ ще иска създаването на анкетна парламентарна комисия за решението на парламента за осигуряване на финансов ресурс в близките години за превъоръжаване на Българската армия, както и за решенията, взети от служебното правителство под политическата роля на президента Румен Радев. На директен въпрос дали подозира президента Румен Радев в лобизъм при избора на изстребител за българската армия, Цветанов отговори: „Изводите, които правим, са на базата на публикации в медиите, а ако има лобизъм, ние трябва да го докажем чрез анкетната комисия, която ще направим в НС. Искаме да разберем има ли оказан натиск, защо се бързаше с това решение и защо бе декласиран един от участниците“.

Ето къде е заровено кучето – декласирането на „единия” от участниците. Тоест, на този, който ни предлагаше демодираните американски изтребители F-16 („Фалкон”, а не „Фантом”, както твърдят някои „експерти”). Тези самолети отдавна са снети от въоръжение във ВВС на САЩ, а производството им бе предоставено на  други страни като Турция. Само че електрониката, въоръжението, резервните части и други аксесоари продължават да се доставят от САЩ. Турция се надяваше да ги изнася в арабските страни, но те очевидно не са очаровани от перспективата да седят на два стола и да плащат за стари хвърчила. И когато Доналд Тръмп подписа оръжейни сделки със Саудитска Арабия и Катар, респективно за 110 милиарда и 15 милиарда долара, им предложи не изстребители F-16, а модерни F-35. Ерго, България трябваше да си купи „котка в чувал”: или изстребители втора и трета ръка, или произведени в Турция, за които ще чакаме въоръжение и резервни части от САЩ.

Освен това, както обясни бившият служебен министър на отбраната генерал Стефан Янев, фирмата доставчик на F-16 не е отговаряла на предварително зададените условия: цена, качество и разсрочено плащане, при което първата вноска да не е най-тежката. Както и изграждането у нас на заводи за съпътстващи производства, подобни на шведската „Електролукс” в Унгария.

На тези условия, формулирани още от експертната комисия, назначена от бившия министър на отбраната Николай Ненчев, не е отговаряла и италианската „Юрофайтър”.

Това, а не някакви лични интереси са предопределили решението на служебното правителство в полза на „Грипен”. Освен това, служебният кабинет е оставил този въпрос да се реши окончателно от 44-ото НС. Сформирането на парламентарна анкетна комисия няма никакъв смисъл, освен ако не е в отговор на лобирането в полза на „третия участник” от страна на едно „приятелско” посолство, което се намира на улица „Козяк планина”. Борисов беше обявил от Брюксел, че ще купуваме „Грипен”, но някой след това му е напомнил кой е истинският стопанин на ръководената от него държава. Това, разбира се, не е народът суверен, който избира управници, миропомазани от Вашингтон или Брюксел. Ясно е, че „Борисов-3” няма да разследва „Борисов -2”, а ще се опита да хвърли вината за сегашния ни хал върху Орешарски, Радев и Герджиков! Ако тях ги нямаше, трябваше да ги измисли. Възможно е дори приятелят на „Тайпи” да е бил заплашен с „гнева на Ахила”, сиреч на президента Доналд Тръмп. Същия, за когото бившият италиански премиер Берлускони каза, че у Тръмп най-много му харесва съпругата му Мелания. Тръмп презира Меркел, че с Борисов ли ще се церемони. А всъщност между Тръмп и Борисов има нещо общо – и двамата се оправдават със своите предшественици. Тръмп стовари на Обама дори отговорността за „руската намеса” в американските президентски избори. В смисъл, че не предприел нищо, въпреки предупрежденията на службите...

Учудващо е, че финансираните от „Америка за България” протестъри, политически формации и „правилни” медии още не са извадили от ръкава си тезата, че изборът на „Грипен” е продиктуван от Москва, за да бъде отхвърлен под натиска на Белия дом и България да си остане с руските МиГ-ове. Един вид, руснаците предпочитат ние да ремонтираме с доставени от тях резервни части бойните самолети от съветско време, вместо да обновим авиационния си парк с неруски изтребители.

На стр. 6

От стр. 5

 

Йозай Шендер публикува във в. „Миллиет” (26 юни) коментар, озаглавен „Онова село не е нашето”. Коментарът обаче, започва с рефрен на песен, наизустявана от детството: „Там в далечината има едно село. И да не отидем там, и да не го видим, това село е нашето”.

Дали собствените ни български ВВС са „нашето село”, щом други решават с какви летящи ковчези да ги попълваме? Изстребителите така или иначе ще дойдат от чужбина, но нали пилотите са наши синове, бащи и братя? Колко пъти се повтарят вече обвиненията към предшествениците на ГЕРБ в управлението? Случаите с АЕЦ „Белене” и „Южен поток” са показателни, но явно няма да бъдат последни.

След седем години ГЕРБ внезапно обяви, че АЕЦ „Белене” ще се строи. И то от „Росатом”. Славни са, господи, дела твои!

А относно газовата независимост от Русия, научихме от чуждите медии, че при срещата си с Ципрас, турският премиер Йълдъръм се застъпил за газово трасе през България!

Дали не е дошло време някой псевдоексперт да обяви за излишни и скъпи българските ВВС, ВМС и СВ? Армията е един от атрибутите на държавата. Когато държавата остане без поданици, както вещаят демографските прогнози за България, армията става излишна.

Известният от детството ни рефрен на „Дружна песен” на Георги Кирков „От стрелата на дивака, до железний, железний път, всичко плод е на ръката, да живей, живей трудът”, постепенно се обръща наопаки. Оставени в ръцете на министър Ивайло Московски, през пожари и катастрофи, Българските държавни железници (БДЖ) ни водят към стрелата на дивака!

Също както и реформите в армията...

Упреците на ГЕРБ към президента Радев и служебното правителство, назначено от него, просто придвижиха един брадясал проблем, по който следва да се произнесе 44-ото НС. Още повече, че 43-ото НС одобри едни пари за модернизацията на ВВС и ВМС.

Новото е, че сега ще се реализира и проект за превъоръжаване на Сухопътните войски. Докато не е подписана сделка, няма и комисиони, за които алармират от ГЕРБ. Изглежда, някой просто се застрахова срещу бъдещи обвинения в лобизъм и корупционни практики.

Не случайно отново стана актуален въпросът за новото антикорупционно законодателство. Министърът на правосъдието Цецка Цачева дори публикува за обществено обсъждане „скелет” на проектозакон, без да предложи друго освен заглавия на различните раздели на този закон.

И за какво ни е специален закон за борба с корупцията. Да не би сега съществуващото законодателство да разрешава подкупите и кражбите?

Очевидно, преди ЕК да публикува поредния си мониторингов доклад за България, жадуваме да получим някоя изпросена похвала за възкръсналата политическа воля за борба с корупцията, контрабандата и нелегалния трафик на бежанци. Нужна е димна завеса, може би за прикриване на бъдещи далавери за милиарди.