Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ТРЪМП: ТАНЦ С ВЪЛЦИ НА “ТИТАНИК”

Е-поща Печат PDF

Робърт Фиск го каза най-добре: “Тръмп е готов да изпорти всичко в Близкия изток”.

След фантасмагоричното глуповато решение да атакува сирийските войски с крилати ракети, Тръмп, - а аз бих казал, онези, които вземат решения вместо него, - вероятно са осъзнали, че в Близкия изток “играта приключи” за политиците в САЩ. И те направиха единствено възможното - преметнаха се към онова малцинство, което бе действително ощастливено от агресията срещу Сирия - саудитци и израелци.

Едва ли е необходимо да казваме, че тези двама “съюзници”, които провеждат в някаква степен “американската външна политика” в Близкия изток, ще влошават ситуацията все повече и повече.

От високо и от далече

Саудитска Арабия и Израел наистина са уникални в много отношения - и двете страни са основни спонсори на тероризма, и двете са дълбоко затънали в идеология, която може да се нарече нецивилизована (уахабизма и еврейското превъзходство), и двете са въоръжени до зъби. Но имат и друго общо - и двете са твърде слаби във военно отношение, въпреки, или поради, огромните си военни бюджети. Ах, да, да, разбира се, те притежават фантастично военно оборудване и обичат да налитат и да налагат всеки беззащитен “враг”. Обаче ако не слушаме пропагандата, ще се разбере, че саудитците не могат да се справят дори с хуситите в Йемен, а пък израелците изцяло загубиха от второразредни сили на “Хизбула” през 2006 г. (основните сили на “Хизбула” бяха концентрирани по течението на река Литани и никога не са водили директни битки): Холандската бригада като цяло не можа да установи контрол върху Бинт-Джубайл (в Южен Ливан - б.р.), малко градче, само на миля и половина от границата с Израел. По тази причина саудитци и израелци правят всичко възможно да се ограничат в рамките на въздушни удари - понеже на земята те просто са с вързани ръце.

Ето и още една прилика: саудитците се превърнаха в “експерти” по тероризиране на беззащитните шиити (в Саудитска Арабия или в Бахрейн), а израелците са специалисти по тероризиране на мирни палестинци. И понеже Тръмп се присъедини към този отвратителен алианс, САЩ ще предадат военен “опит” на страната, която не успя да превземе Мосул, и то най-вече защото военните буквално се криеха зад гърба на иракчаните с кюрдски и арабски произход.

За Иран и Русия би било комично, че тези трите ще се заемат с “Хизбула”, ако не беше трагично, тъй като нещата ще завършат с

ужасяващо кръвопролитие

Та погледнете какво сториха саудитците в Йемен, какво направиха израелците в Газа или Ливан, или САЩ в Ирак, и ще разберете веднага какво би означавало за хората в Сирия и в другите региони създаване на подобен нечестив алианс. Има достатъчно свидетелства, че не е нужно войникът да разбира от битки, за да получи навика как да се убиват хора - дори окупацията на Ирак от САЩ бе истинско бедствие във военен план и причини гибелта на почти милион и половина души.

Ясно е също коя ще бъде мишената на този дяволски алианс: Иран, единствената истинска демокрация в Близкия изток. А поводът? Е, какъв да е поводът?! Разбира се, оръжие за масово поразяване, разбира се, (несъществуващото) химическо оръжие на сирийците и (несъществуващото) ядрено оръжие на иранците. По думите на самия Тръмп “нито една цивилизована страна не може да търпи убийството на невинни граждани с химическо оръжие” и “САЩ са твърдо настроени да попречат на Иран да разработва ядрено оръжие, да осуетят подкрепата му за терористите, причиняващи толкова страдания и хаос в Близкия изток”. Тук няма нищо ново. Обаче как точно ще воюва този дяволски алианс, когато не разполага със сухопътни войски, за да ги изпрати веднага на място?

Ами решението е простичко и старо - ще се възползва от безумците такфирити* от ИД / “Ал Каида” като пушечно месо на САЩ, Кралство Саудитска Арабия и Израел. Това е “подобрената” версия на “блестящия” план на Бжежински за борба със Съветите в Афганистан. И е буквално „назад към бъдещето”! Ако по някакво чудо “добрите терористи” победят в Сирия, ще ги пуснат срещу “Хизбула” в Ливан и срещу шиитите в Ирак и Иран. А може би при известен успех Империята отново ще съживи “Кавказкия емират” някъде по южната граница на Русия? Дали? Не. Няма.

Проектът няма бъдеще

От една страна, местните няма да са впечатлени. Ето каво каза генералният секретар на “Хизбула” Сайед Хасан Насрала: “Израелците залагат на ИД и на целия този такфиристки проект в региона... обаче добре разбират, и израелци, и американци, и всички други, че това са такфирити и че проектът няма бъдеще”.

Насрала е прав.

И президентът на Иран Хасан Рухани открито каза, че американците не владеят ситуацията. “Проблемът е, че американците не познават региона, а онези, които дават съвети на американските официални лица, ги заблуждават”.

Съвсем ясно е кои са тия “съветници” - саудитците и израелците. И намеренията им са очевидни - нека американците свършат черната работа, а ние да гледаме отстрани.

Може да се каже, че саудитците и израелците се опитват да направят с американците онова, което американците се опитват да направят с кюрдите в Ирак - да ги превърнат в пушечно месо. Но огромната разлика е, че всъщност кюрдите ясно разбират какво се случва, докато американците и хабер си нямат. Е, разбира се, не всички американци.

Мнозина са наясно какво става. Добър пример за това е какво бе казано в “Moon of Alabama” (блог - б.р.) след прочитането на текста от брифинга на министъра на отбраната Матис, ген. Данфърд и спец-посланика Макгърк за кампанията по унищожаването на ИД: “Първата ми мисъл след прочитането бе – казва се в блога, - че тези хора живеят на друга планета. Те и понятие нямат за онова, което наистина се случва на Земята, какво мислят обикновените хора, какво говорят и какво вероятно ще направят. Не се забелязва никаква стратегическа мисъл. Представени бяха тактически идеи, които са чиста заблуда.”

Водещият британски репортер, генералният секретар на “Хизбула”, президентът на Иран и американският блогър са на едно и също мнение, – че в САЩ няма никаква реална “политика”, онова, което виждаме, е опасно упражнение с претенции за стратегия, което няма да доведе до нищо освен хаос и поражения.

Но в такъв случай защо администрацията на Тръмп пробутва такава глупория?

Вероятно причините са в комбинацията между вътрешната политика на САЩ и представата, че “ако вие разполагате само с чук, значи всичко останало са пирони”.

Антитръмповската цветна революция

е елемент от държавен преврат, който неоконс и “дълбочинната държава” в САЩ започнаха преди идването на Тръмп в Белия дом. И той не е спирал. А има всички признаци, че антитръмповските сили ще се спрат едва след импийчмънта на Тръмп и вероятно свалянето му от поста. В отговор на атаката, всичко, което Тръмп първоначално можа да измисли, бе да пожертва най-близките си съюзници и приятели (Флин и Банън) с неистовата надежда да омиротвори неоконс. А после безотговорно започна да води тяхната “политика”. Както можеше да се очаква - и това не проработи. После Тръмп се опита да подкрепи идеята за кандидатурата на Джо Либърман като директор на ФБР, но се уплаши и отново смени позицията.

И така, докато Тръмп отчаяно се опитва да омиротвори неоконс, те отново и отново покачват залога. Вече е съвсем ясно, че Тръмп няма съюзници или лично мъжество, за да се оправи с блатото, което обеща да пресуши. И като резултат онова, което виждаме днес, доста напомня за последните две години на администрацията на Обама - пълна липса на виждане и на генерална линия в политиката, хаос в изпълнителната компонента на властта и външната политика с типичния безпорядък. Тоест,  Пентагонът, “Мътното дъно” **, ЦРУ и Белият дом - всички те водят различна политика в опита си да постигнат различни цели.

Освен това всяка една структура се занимава с онова, което (както си мислят) най-добре прави - Пентагонът бомбардира, Държавният департамент се прави, че води преговори, ЦРУ е заето до голяма степен с тайни операции за поддръжка на повече или по-малко “добри терористи”, а Белият дом концентрира усилията си да дава вид, че президентът е в чудесна форма или най-малкото, че все нещичко контролира.

Географски преглед
на провала

Трябва да кажем истината все пак - засега Тръмп просто няма какво да покаже:

• Русия - според слуховете, разпространявани от корпоративните САЩ, Рекс Тилърсън щял да предаде на Москва нещо като ултиматум. Слава Богу, това не се случи. Обратното, Тилърсън няколко часа разговаря с Лавров, а после още два часа разговаря с Путин. Неотдавна Лавров бе приет от Тилърсън в САЩ и после се срещна с Тръмп. След срещата не бяха оповестени никакви важни резултати. Какво значи това? Нима нищо не е било постигнато в разговорите? Не е точно така, постигнато бе това, че руснаците очевидно са предали на американците две неща - първото, че не са се впечатлили от дрънкането на оръжие, и второ, че докато САЩ се държат като слон в стъкларски магазин, за руснаците е безсмислено да работят със САЩ. За негова чест, Тръмп фактически отстъпи и дори опита да направи няколко примирителни изявления. Не е необходимо да добавяме, че ционистките медии в САЩ фактически го разпнаха заради “прекалената дружелюбност” към “врага”. Равносметката, разбира се, е по-добра, отколкото война с Русия, но това не е пробивът, който обещаваше Тръмп (честно казано, и аз се надявах) по време на предизборната си кампания.

• КНДР / Китай - каквото е съдено, това и ще стане. Всичкото дрънкане на оръжие с трите ударни групи самолетоносачи в крайна сметка се превърна в огромен провал и не направи особено впечатление нито на севернокорейците, нито на китайците. И също така голямата демонстрация на метални изделия от времето на “студената война” бе правилно интерпретирана като признак на слабост, а не на сила. Тръмп изгуби много време и пари, но нямаше какво да покаже. КНДР направи изпитания с още една ракета със среден обсег. И както се твърди, успешно.

• Украйна - Тръмп фактически изобщо не мисли за Украйна. И казано честно, не мога да го виня. Днес ситуацията там е толкова мръсна, че нито една външна сила не може да повлияе съществено на събитията. В този случай, като отчитам обективните обстоятелства, бих казал, че Тръмп постъпи правилно, като “подхвърли детището” в скута на Меркел и Евросъюза. Нека те се оправят в кървавата суматоха, понеже това си е техен проблем. Карма, нали сте чували за това!

С една дума, Тръмп няма какво да покаже в областта на външната политика. Той направи гръмки изявления, след тях дойдоха заплахи, но в крайна сметка някой му каза: “ние не можем да направим това, г-н президент” (и трябва да благодарим Господу за този анонимен герой!). И когато тази реалност започна да се изплъзва, остана едно - да се създава илюзията за външна политика, да се измисля реалност, в която САЩ са все още суперсила и може да предопределят края на всеки конфликт. Ако имаме предвид, че англо-ционистката империя на първо място представлява

“Империя на илюзиите”

по израза на Крис Хеджис, има смисъл в това президентът да се концентрира върху създаването на спектакли и възможности за киното. Уви, Белият дом дотолкова не владее ситуацията, че прави груби грешки дори в опитите си да угодничи на близкия съюзник. Видяхме го при неотдавнашната визита на Тръмп в Саудитска Арабия, когато Мелания и Иванка Тръмп не си покриха главите в Рияд, но го направиха при посещението във Ватикана при папата. Както казват французите, “това е по-лошо от престъпление, това е грешка”, която красноречиво говори за презрението на американските елити към мюсюлманския свят.

И още един признак, че САЩ все пак “доживяха” - Рекс Тилърсън заявява, че “НАТО е длъжен да се присъедини към коалицията срещу ИД”. Във военен аспект НАТО е безполезен за САЩ - американците воюват много по-добре сами, отколкото в мащабите на “нещо като армия”, и едва ли могат да защитят сами себе си в реални бойни действия. О, сега сигурно ще кажете, ами нали там един достоен батальон изгреба онзи хамбар, а може би беше полк... Но като цяло натовските войски са безполезни, особено в сухопътни операции. Те, също както саудитците и израелците, предпочитат удари от въздуха, и още по-добре, ако ги защитават самолети с далечен радиолокационен обсег от системата “Ауакс” на военно-въздушните сили на САЩ. А не да влизат в отвратителните сухопътни боеве в Сирия например.

Кой воюва с терористите

Независимо от всичките им действителни пропуски и проблеми, американците притежават известен брой наистина боеспособни части, да речем морската пехота и някои армейски подразделения, опитни и способни да надвият такфиритите. А европейците? Забравете!

Направо е трогателно да се видят усилията на администрацията на Тръмп да организира нещичко, та дори полуистинска антиислямистка коалиция, и същевременно да отвръща глава пред простия факт, че иранците са единствените, които могат да изкарат на фронта голям брой боеспособни подразделения за война с ИД, “Хизбула” и евентуално руснаците. Затова иранският президент наскоро заяви: “Кой воюва с терористите? Иран, Сирия, “Хизбула” и Русия. А кой финансира терористите? Онези, които финансират терористи, не може да казват, че воюват срещу тях... Кой казва, че стабилността в региона може да се възстанови без участието на Иран? Кой може да каже, че регионът ще е стабилен без Иран?”

Да си кажа правичката, дори турците и кюрдите на практика нямат сили, за да победят ИД в Сирия. Най-лошата грешка на американските генерали е, че те продължават да си дават вид, че големите и опитни пехотни части на ИД / ”Ал Каида” могат да бъдат победени без мащабна сухопътна операция. Това няма как да се случи.

Задава ли се оргия на насилието?!

Така че Тръмп може да танцува с уахабитите и да замръзва в молитва край Стената на плача, но усилията му да играе решаваща роля за крайния резултат от войната в Сирия са обречени - САЩ освен че не са суперсила, стават и нелепи, особено в Близкия изток. Тъкмо затова днес Русия, Иран и Турция се опитват да изградят троична структура “без САЩ” в опит да променят обстановката в някои райони. Онова, което САЩ могат да направят, е да саботират тези усилия и без никаква необходимост да удължават кланетата в Сирия и в Иран. Това е едновременно и печално, и дълбоко аморално.

Когато видях Тръмп в танц със саудитските приятели, веднага се сетих за филма “Танцуващият с вълци” и за “Титаник”. Империите често завършват с насилие и хаос, но Тръмп явно е решил да добави към това и солидна доза глупост.

Трагедията е, че нито САЩ, нито планетата като цяло могат да си позволят глупост, и най-вече такава, която бързо ще прерасне в оргия на насилието.

Като имаме предвид, че европейските политици са парализирани в покорен ступор пред бандата на Ротшилд, че Латинска Америка е опустошена от криза (в огромна степен провокирана от САЩ), а останалата част от планетата се опитва да стои по-далеч от  клатушкащата се бивша суперсила, бремето на опита да се удържи бавно прииждащата катастрофа, ляга върху Русия и Китай.

Що се отнася до Тръмп, той говори пред ръководителите на НАТО. Говореше за “руската заплаха и за източните и южните граници на алианса”. И двете се нуждаят от доказателства обаче.

3 юни 2017 г.

* такфирити - от арабското такфиризъм, радикална ислямистка идеология, възникнала в Египет. Основната теза е обвинението към мюсюлмани в неверие (куфр). Това е основната разлика между такфиризма и другите ислямски течения. Повечето терористи с мюсюлмански произход са привърженици на такфиризма, но сред тях има и такива, които избягват насилието. Терминът такфиристи има синоними като например насибити, омеяди, уахабити. С тези прозвища шиитите, които участват в гражданската война в Сирия, наричат противниците си сунити. – Б. р.

** “Foggy Bottom”, тоест, Държавният департамент на САЩ, прозвище, което идва от местността, където е изграден – т.е. пресушеното блато. - Б.р.