Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

СЪБУДИ СЕ, МОСКВА!

Е-поща Печат PDF

САЩ НЕ СА „ПАРТНЬОР“ НА РУСИЯ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ

Руснаците са загрижени от произвола на Вашингтон, който закри руското консулство в Сан Франциско и извърши противозаконни претърсвания на руска дипломатическа собственост. Безспорно, с това Вашингтон наруши международното право и правилата за дипломатическа закрила. Но защо САЩ демонстрираха пред света своето разбойническо лице? Дали това не беше, за да се покаже, че колкото и силна да е Русия, тя не е способна да се защити от Вашингтон? Да стане ясно, че никакво международно право, никакъв дипломатически имунитет не са в състояние да възпрат Вашингтон, а той може да си позволи безнаказано да нарушава всички закони... Или пък целта беше да се подхвърлят в руска дипломатическа сграда фалшиви „доказателства“, че Русия била манипулирала американските президентски избори, които поставиха в Белия дом кандидата, предпочитащ мир с Русия пред конфликта с нея?

Вашингтон е дълбоко убеден, че правото е на страната на силата и единствено на силата. Той изхвърли закона през прозореца, така че не става ясно защо Русия продължава да се осланя на същия този закон в своите отношения със САЩ.

Руският външен министър Лавров каза на американския държавен секретар Тилърсън, че Русия ще води съдебни дела заради изземването и претърсването на нейната дипломатическа собственост. Отново виждаме как руснаците се опитват да се разберат с Вашингтон посредством закони, съдилища, дипломация, но не искат да погледнат в очите истинския проблем. А какъв е той?

Истинският проблем

е, че американският военно-отбранителен комплекс, най-мощната съставна част на американското правителство, е решил, че Русия е връгът, чието съществуване оправдава това, че този военно-отбранителен комплекс разполага с годишен бюджет от билион долара, и с цялата власт, придружаваща подобен бюджет.

С други думи на Русия е отредено да бъде враг номер едно на Америка, а руската дипломация, руските премерени реакции, това, че Русия нарича врага си САЩ свой „партньор“, въобще не могат да променят нищо.

Антируските обвинения стават все по-абсурдни с всеки изминал ден. Току-що „Нюзуик“ публикува статия, изразяваща предположението, че Русия стои зад експлозиите на маратона в Бостън през 2013 г.

Драга Русия, трябва да разбереш, че ти е определена ролята да бъдеш „врагът“ на САЩ. Да, разбира се, че няма никаква обективна причина за подобно нещо, но въпреки всичко това е предназначението на Русия, формулирано от Вашингтон, който въобще не се интересува от фактите.

САЩ са управлявани от невидимо правителство и от дълбоката държава, състояща се от ЦРУ, военно-охранителния комплекс и финансовите интереси, които крепят световната хегемония на САЩ, както финансова, така и военна. А Русия и Китай са застанали на пътя на тези могъщи заинтересовани групировки.

Русия въобще не може да промени това, че е обявена за враг номер едно на САЩ. В такъв случай какво може да направи тя? Всичкото, което Русия може да направи, е да обърне гръб на Запада, като едновременно с това зорко следи за някакво предстоящо внезапно нападение против нея. В Америка няма нищо за Русия. Всякакви американски инвестиции ще се използват, за да й се навреди. Русия не се нуждае от американските капитали.

Но Руската централна банка е убедена в нуждата на Русия от чуждестранни капитали, което е доказателство, че американският неолиберализъм успя да промие мозъците на руските икономисти през ерата на Елцин. Хората от тази банка са с дотолкова промити мозъци, че не са в състояние да схванат, че банката може да финансира развитието на Русия и без да тегли заеми от чужбина. А както изглежда, руското правителство все още не разбира, че единствената причина, поради която могат да бъдат наложени санкции на Русия, е обстоятелството, че страната е впримчена в западната финансова система. Икономическите съвети, които това правителство получава от своите неолиберални икономисти с промити мозъци, служат на интересите на Вашингтон, а не на Русия. Русия не бива да използва западните финансови механизми за клиринг, които обслужват американските интереси.

Кога руското правителство ще престане да представя врага си за свой партньор? Защо това правителство не може да признае действителността, която я гледа в очите, а Русия непрекъснато става обект на оскърбления и хули? Защо Русия е дотолкова решена да бъде част от покварения и намиращ се в упадък Запад, че е готова да приеме всяко оскърбление, всяка хула? Западът има място само за една автономна сила, място за втора няма. Китай, който иска да бъде богат като капиталистите, също не проявява реализъм в отношенията си с Вашингтон.

Организираната от Вашингтон „корейска криза“ всъщност не се отнася до Северна Корея. Тя позволява на САЩ да разположат ядрени ракети на границата на Китай също както преди време организираната от Вашингтон „иранска криза“ послужи като оправдание да се разположат бази с ядрено оръжие по границите на Русия.

Русия не може да бъде едновременно суверенна държава и част от Запада, а Китай не може да си позволи да смесва самосъхранението и икономическите отношения с Америка. Ако двете държави, които са способни да възпрат американския хегемонизъм, проявят обърканост по отношение на последствията, те ще направят войната по-вероятна.

 

Превод и редакция

Бистра СТАЙКОВА

(по Paul Craig Roberts. Wake up Moscow! – The US is not a ‘partner’ of Russia and never will be, PaulCraigRoberts.com)